Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 17:16

Η επίσημη «πρώτη» του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου – Παραδέχθηκε λάθη, προανήγγειλε μέτρα για την πανδημία, «κάρφωσε» Τσιτσιπά

Όπως είπε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού είναι στα Βίλια – Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για νέα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας – Πώς σχολίασε τον ανεμβολίαστο Τσιτσιπά

Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την πρώτη του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα το μεσημέρι.

Εισαγωγικά, ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα καθήκοντα που του ανέθεσε και ανέφερε «Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλεί την ενέργειά του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα».

Θα έχουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα, συμπλήρωσε και χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα, σημείωσε: «Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος» εξηγώντας πως η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο για την κατάσβεση, την αποτροπή νέων πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων.

«Όλοι μάχονται ο καθένας από το πόστο του. Όποιος δρα κάνει και λάθη και το αναγνωρίζουμε με γενναιότητα. Τωρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής», είπε.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε προ ολίγου το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής», γνωστοποίησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, «για να ενημερωθεί για την κατάσταση με τις πυρκαγιές αλλά κυρίως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους που μάχονται μερόνυχτα με τις φλόγες. Χρειάζονται την στήριξή μας όλοι αυτοί οι άνθρωποι» είπε. Συμπληρωματικά υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να επουλωθούν όλες οι πληγές, που άνοιξαν οι πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στη συνέχεια της ενημέρωσης στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία» και πως «Η κυβέρνηση διαθέτει όλα τα μέσα και απαιτείται από όλους η μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πραγματικότητα για τους ανεμβολίαστους είναι πως “είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν” θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους γύρω τους. Είναι ηθικά απαράδεκτο», τόνισε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά είπε ότι για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε. «Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων» υπογράμμισε.

Για το αν χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολίασε: «Είμαστε στην ώρα της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά τα καθήκοντα που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, τον οποίο θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε μια πολύ παραγωγική συνεργασία. Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ από την πλευρά μου είναι ότι θα σας ενημερώνω υπεύθυνα και ειλικρινά για την πορεία του κυβερνητικού έργου και θα συζητώ μαζί σας πολιτικά για τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

Εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει την ενέργεια του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την Αντιπολίτευση. Γιατί θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα. Ειδικά στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε. Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και με τεκμήρια.

Όσο αναφορά τις πυρκαγιές η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής για την χώρα. Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος και των ζημιών. Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσων μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του Κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται.

Καταλαβαίνουμε ότι οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες. Και όλοι θα ευχόντουσαν να μην είχαμε καμία πυρκαγιά και καμία απώλεια σε οποιοδήποτε επίπεδο. Το ζητούμενο όμως για την Κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά.

Πριν από λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση με τις πυρκαγιές, κυρίως όμως για να εκφράσει την εμπιστοσύνη του, για να εμψυχώσει, για να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που μερόνυχτα ολόκληρα μάχονται με αυτά τα πρωτόγνωρα σε ένταση και έκταση φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που όλοι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, όλοι να το καταλάβουμε καλά. Χρειάζονται την εμπιστοσύνη και την στήριξή μας οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που μάχονται για εβδομάδες με τις φλόγες.

Και όσο αφορά την κριτική περί ανασφάλειας ας κατανοήσουν όσοι την ασκούν ότι την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Η Κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Γιατί μπορεί η υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν να είναι αυτονόητη εκείνο όμως που δεν ήταν αυτονόητο στο παρελθόν ήταν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανακούφισης και των πολιτικών ανασυγκρότησης. Και στο κομμάτι αυτό τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στο τομέα αυτό μιλούν από μόνα τους.

Τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Η πλατφόρμα αυτή ήδη δέχεται τα πρώτα στοιχεία και λειτουργεί με εξαιρετικά απλό τρόπο.. Η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα. Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επιπλέον, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης.

Σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης πέραν της λειτουργίας της πλατφόρμας θα ήθελα να προσθέσω ακόμη τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε, αλλά και την διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών προς την Δ.Ε.Η. συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Παράλληλα, η πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης. Σήμερα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείου Εσωτερικών ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοτική κοινότητα Ιστιαίας στην Εύβοια, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου. Ανάμεσα στα άλλα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου

Τέλος είμαι υποχρεωμένος μέσα στην καταιγίδα που ζούμε να υπενθυμίσω ότι με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Η Κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες.

Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κατά τα άλλα ισχύουν απολύτως τα όσα έχουμε πει και θεσμοθετήσει το προηγούμενο διάστημα τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όσο και για την πρόθεση μας να μην ξανακλείσει η οικονομία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.

Πηγή: protothema.gr