Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 18:21

Το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το Νομοσχέδιο για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε μια ακόμα επίκαιρη και σημαντική διαδικτυακή συζήτηση με θέμα το «Νομοσχέδιο για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζωάκια». H ανακοίνωση:

Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία η Συντονίστρια Μητρώου Περιφέρειας Πελοπόννησο και Δυτικής Ελλάδας, Μαρία Καλπουζάνη.

Για τους καλεσμένους των δικών τους τομέων πήραν τον λόγο και η Ελένη Πέτρακα, η Κατερίνα Ζιούτα, ο Τζιανλούκα Ματσίρας, η Εύη Παπαθανασίου, ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Γιώργος Σακελλαράκης.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Στέλιος Κονταδάκης, Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Γραμματέας Οργανωτικού, Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, Επικεφαλής Μητρώου Στελεχών ΝΔ και ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης, Γεν. Γραμματέας ΚΕΔΕ. Ο κ. Πέτσας τόνισε το σημείο του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην υποχρεωτική στείρωση και τη συλλογή γενετικού υλικού για την ταυτοποίηση αδέσποτων σε περίπτωση μη στείρωσης, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων των κυνηγών.

Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο των Δήμων και στη χρηματοδότηση τους. Η κα Πιτσίκα αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση στη προστασία των ζώων και έδωσε σαν παράδειγμα την υιοθέτηση του αδέσποτου σκύλου από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Πατούλης επισήμανε τη σπουδαιότητα της συμπεριφορά μας προς τα ζώα αφού αποτελεί δείγμα πολιτισμού, λέγοντας πως τα ζώα αποτελούν μέλη της οικογένειας. Ο κ. Κονταδάκης μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση, η οποία δείχνει πως τέτοια θέματα απασχολούν την κοινωνία μας. Κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο, τόνισε. Ο κ. Καφαντάρης επισήμανε τη σημασία του νομοσχεδίου, το οποίο μας αφορά όλους άμεσα.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, Γεν. Διευθυντής ΚΕΔΕ, ο οποίος κατέθεσε προβληματισμούς για ορισμένες νομικές πτυχές του νομοσχεδίου, όπως η χρηματοδότηση, και επικρότησε τη δημιουργία της Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, είχε μια αδυναμία στη σύνδεσή του και μετέφεραν τον χαιρετισμό του.

Ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης, Δήμαρχος Ηλιούπολης, είπε πως το νομοσχέδιο βάζει μεγάλη τάξη στις υποχρεώσεις των δήμων, και ανέφερε την άψογη συνεργασία του δήμου με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης και την οικονομική στήριξή της.

Ο κ. Γιώργος Παναγόπουλος, Δήμαρχος Σαλαμίνας, ανέφερε πως στη Σαλαμίνα υπάρχουν πάνω από 2000 καταγεγραμμένα αδέσποτα σκυλιά και πως ο Δήμος έχει αφιερώσει χρόνο και χρήμα για τη φροντίδα τους. Για τον κ. Παναγόπουλο, το νομοσχέδιο θα πρέπει πρακτικά να διασφαλίσει τη δυνατότητα των δήμων να κάνουν αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κ. Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Δήμαρχου Αθηναίων, τόνισε πως αυτό που θεωρεί σημαντικό είναι πως το νομοσχέδιο μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας και κάνει σημαντικές τομές, ειδικά στο θέμα της στείρωσης. Επισήμανε, επίσης, τον πρωτοπόρο χαρακτήρα του προγράμματος συλλογής DNΑ.

Ο κ. Γιώργος Τσαμασλής, Δήμαρχος Θερμαϊκού, και ο κ. Παναγιώτης Κροκάνας, Αντιδήμαρχος Θερμαϊκού έλειψαν καθώς είχαν ένα έκτακτο περιστατικό πυρκαγιάς.

Ο κ. Αντώνης Ζαβέρκος, Πρόεδρος ΣΥΠΠΑΖΑΘ, επισήμανε πως οι δήμοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή του νομοσχεδίου και απαρίθμησε τα έργα που κάνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Νίκος Γεωργάκος, Δήμαρχος Πρέβεζας, τόνισε τη σημασία του νομοσχεδίου και εξέφρασε την στήριξή του.

Ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, μίλησε για τα καταφύγια ζώων και τις συνεργασίες του δήμου με φιλοζωικές οργανώσεις, καθώς και για τα αδέσποτα του Λαυρίου. Ο κ. Αθανάσιος Μακροδημήτρης, Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, είπε πως στο δήμο του έχουν ρίξει το βάρος στις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Ο κ. Ανδρέας Γλαβάς, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ανατ. Αττικής και ο κ. Σωκράτης Δαμκαλής, Μέλος ΜΠΣ μίλησαν και αυτοί για το νομοσχέδιο.

Ο κ. Σωκράτης Δημητριάδης, Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα έξοδα του να έχει ο κάθε Δήμος τον κτηνίατρο και τον περισυλλογέα του. Εξέφρασε την ανάγκη των στειρώσεων σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, και μίλησε για την ανάγκη παροχής κινήτρων.

Ο κ. Νικόλαος Γιάκοβλεφ, Αντιδήμαρχος Παλ. Φαλήρου, μίλησε για μια πρωτοβουλία του δήμου του, έναν ειδικό χώρο στο Πάρκο Φλοίσβου όπου μπορούν οι κάτοικοι να φέρνουν τα ζωάκια τους και να τα αφήνουν ελεύθερα. Επίσης, ανέφερε το θέμα των στειρώσεων των αδέσποτων γατών.

Ο κ. Μιχάλης Κουμεντάκος, Πρόεδρος Β1 ΝΟΔΕ, Δημ. Σύμβουλος Παλ. Φαλήρου, μετέφερε τις ευχαριστίες του για την πρόσκληση, καθώς βρισκόταν εκτός Αθηνών.

Τέλος, η κ. Τόνια Φύκιρη, Αναπλ. Προϊσταμένη Τμ. Περιβάλλοντος Δήμου Παλ. Φαλήρου, μίλησε πιο αναλυτικά για το μέρος του Πάρκου Φλοίσβου που είναι αφιερωμένο στην εκτόνωση των ζώων και για τις ευθύνες που έχουν οι ιδιοκτήτες να προσέχουν και να προστατεύουν τα ζώα τους.

Στο τέλος η κα Καλπουζάνη αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συνδιοργανωτές Συντονιστές του Μητρώου Στελεχών, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου λέγοντας ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα, και θα περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή του.