Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 15:54

Ερώτηση ΚΙΝΑΛ για τα αναδρομικά στους Αξιωματικούς προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητεία

Eρώτηση  κατέθεσε ο  Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, μαζί με τους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Φραγγίδη, Αχμέτ Ιλχάν και Ανδρέα Λοβέρδο, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών στους Αξιωματικούς προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Σημειώνεται πως οι Αξιωματικοί αυτοί υφίστανται κατάφωρη αδικία λόγω της μη εναρμόνισης της βαθμολογικής και μισθολογικής τους εξέλιξης και το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα από τα αρμόδια Υπουργεία επί μήνες.

Η ερώτηση

Προς τους Υπουργούς: 1. Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο

2. Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Καταβολή των αναδρομικών στους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ

Όπως γνωρίζετε οι Αξιωματικοί προέλευσης Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) υπόκεινται σε κατάφωρη αδικία λόγω της μη εναρμόνισης της βαθμολογικής και μισθολογικής τους εξέλιξης. Παρά το γεγονός, ότι το ΥΠΕΘΑ από τις 27-11-2020 είχε στείλει την πρόταση για ένταξη στη Β΄ μισθολογική κατηγορία, με προϋπολογισμένα ποσά, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, έχουν περάσει επτά μήνες και ακόμη το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί. Από τις απαντήσεις του ΥΕΘΑ στις υπ’ αριθμ. 3870/3-2-21 και 6007/15-4-21 ερωτήσεις του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και από τα σχετικά δημοσιεύματα και επιστολές των Ομοσπονδιών, της ΠΟΜΕΝΣ και της ΠΟΕΣ, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχει η πολιτική βούληση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ρυθμιστεί το ζήτημα, διαφαίνεται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το Γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτοι Αξιωματικοί που έχουν προαχθεί από τον Μάιο 2019 στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, να πληρώνονται δυο χρόνια τώρα, ως Ανθυπασπιστές Στρατού Ξηράς και αντιστοίχων, ενώ έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές για την προαγωγή τους. Το ίδιο συμβαίνει για όσους προήχθησαν στον βαθμό του Υπολοχαγού και αποστρατεύονται λαμβάνοντας την σύνταξη του Ανθυπασπιστή.

Δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών εργάζεται με ζήλο και αυταπάρνηση μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στα προβλήματά τους και να δώσει την επιδιωκόμενη λύση άμεσα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν μισθολογικά οι Αξιωματικοί προέλευσης ΕΜΘ, με αναδρομική ισχύ της όποιας απόφασης;

2. Θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν μισθολογικά όσοι έχουν ήδη αποστρατευθεί με τον βαθμό του Υπολοχαγού, με αναδρομική ισχύ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Φραγγίδης

Αχμέτ Ιλχάν

Ανδρέας Λοβέρδος

agrinionews.gr