Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 19:39

Ταμείο Ανάκαμψης : Φρένο στην επικύρωσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέβαλε σήμερα τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, λόγω μιας προσφυγής που έχει κατατεθεί εναντίον αυτού του μηχανισμού επειδή χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κοινό χρέος.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε το πρωί από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), αφού χθες πήρε το “πράσινο φως” και από την Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ), “δεν θα πρέπει να μονογραφεί από τον αρχηγό του κράτους” μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την εφαρμογή αυτού του Ταμείου, ύψους 750 δισεκ. ευρώ, τη στιγμή που η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει σκληρά ολόκληρους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο μηχανισμός, τον οποίο διαπραγματεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι “27”, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.

Γραφείο προυπολογισμού της Βουλής: Ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2021 – Κίνδυνος από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους
Το σχέδιο βασίζεται σε έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών μελών και ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Αυτόν τον μηχανισμό κοινού χρέους αμφισβητούν οι προσφεύγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια ένωση που αποκαλείται “Συμμαχία για τη Λαϊκή Βούληση”.

“Οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν στην ΕΕ να δανείζεται χρήματα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφασίσει, για πρώτη φορά, να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίων”, γράφει η οργάνωση αυτή στον ιστότοπό της.

Η γερμανική ακροδεξιά, το κόμμα AFD, έχει επίσης ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσβάλει το Ταμείο ως αντισυνταγματικό.Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο εκτιμούν επίσης ότι το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει στη χώρα να αναλάβει το βάρος του χρέους άλλων χωρών. Η καθυστέρηση που επέβαλε το Δικαστήριο θεωρείται σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε στηρίξει πέρσι το Ταμείο αυτό, σπάζοντας ένα ταμπού στη χώρα της.

πηγή: thetoc.gr

Διαβάστηκε 618 φορές