Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:07: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 18:13

ΜέΡα25 για Eurogroup: «Ετοιμάζουν μεγάλο πλιάτσικο στην περιουσία των πολιτών»

Η ανακοίνωση του κόμματος

Το ΜέΡΑ25 μέσω επίσημης ανακοίνωσης εξαπέλυσε "επίθεση" στο Eurogroup και τόνισε το μνημονιακό τόξο ετοιμάζεται για το μεγάλο πλιάτσικο στην ιδιωτική περιουσία του λαού.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αύριο, στο προγραμματισμένο Eurogroup, θα λάβει χώρα η ένατη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, στο κλασικό μοτίβο που έχουμε συνηθίσει από το 2010: μεταρρυθμίσεις (βλ. απορρυθμίσεις και πλιάτσικο) με αντίδωρο τις δόσεις που οφείλει η χώρα στους καλούς της δανειστές».

To ΜέΡΑ25 προσθέτει ότι «όπως διαρρέεται στον Τύπο, οι υπουργοί Οικονομικών θα χαιρετίσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς -Ηρακλής και Πτωχευτικός- δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο του πλιάτσικου στην ιδιωτική περιουσία».

Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «θα τεθεί και ο οδικός χάρτης για την 10η αξιολόγηση, τα παρακάτω βήματα δηλαδή πάνω στους ταξικούς καρπούς της προηγούμενης, με "καροτάκι" τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ».

«Στόχος αυτή τη φορά είναι η επιτάχυνση των πλειστηριασμών και η ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων, τουτέστιν εξώσεις πολιτών από τα σπίτια τους με τα ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ και fast track αδειοδοτήσεις "επενδύσεων" όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, οι οποίες α προπό βρίσκονται ήδη στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση» τελειώνει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25.

Καταστροφική η πολιτική στα «κόκκινα δάνεια»

Το ΜέΡΑ25 επισημαίνει πως η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνω στα "κόκκινα δάνεια" είναι καταστροφική για τους πολίτες και την κοινωνία, «ευνοώντας μόνο τα αρπακτικά funds και τους ημέτερους που έχουν σχέση με αυτά». Ήδη πριν λίγες μέρες, υπογραμμίζει το ΜέΡΑ 25 «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκλήρωσε το δώρο των 2 δισ. ευρώ ζεστού δημόσιου χρήματος προς την Πειραιώς, δώρο που φέρει σφραγίδα και υπογραφή Τσίπρα-Τσακαλώτου. Άλλωστε, ο πυρήνας του σχεδίου Ηρακλής, η δυνατότητα πώλησης δηλαδή των κόκκινων δανείων των χειμαζόμενων πολιτών στα αρπακτικά funds, είναι έργο Τσίπρα-Τσακαλώτου».

Το ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «στον Ηρακλή του μνημονιακού τόξου εμείς αντιτάσσουμε τον Οδυσσέα, μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό».

Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25

Επίσης υπενθυμίζει ότι το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει συγκεκριμένη, αναλυτική και άμεσα εφαρμόσιμη εντός των κοινοτικών πλαισίων πρόταση για την κοινωνικά βέλτιστη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ειδικότερα προτείνει:

  • Κατάργηση του ν.4649/2019 («Ηρακλής»), τερματισμός της πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ταμεία και αναίρεση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτά.
  • Ίδρυση εταιρείας, υπό την επωνυμία «ΟΔΥΣΣΕΑΣ - Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών», στην οποία μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Απόδοση στις τράπεζες τίτλων και δημόσιων εγγυήσεων από την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων με την καταβολή μηνιαίου παγίου που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των καθαρών εισοδημάτων και το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές.
  • Διατήρηση του ποσοστού ιδιοκτησίας των δανειοληπτών, έως την έναρξη της κανονικής αποπληρωμής των δανείων, μετά από τα «κουρέματα» που θα συμφωνηθούν με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
  • Συγκρότηση κατά τόπο επιτροπών, σε συνεργασία με την «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικείμενο τη διαλεύκανση των περιπτώσεων στρατηγικών κακοπληρωτών.

pronews.gr