Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 15:08

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για την αστυνομική βία

Στη Βουλή μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την βία.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του σε όσους δέχτηκαν βία. Στους πολίτες που κακοποίηθηκαν αλλά και στον αστυνομικό που δέχτηκε επίθεση από χούλιγκαν.

«Αυτά τα επεισόδια δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια παρέθεσε «τα κατηγορώ» του στον πρωθυπουργό για μία σειρά θεμάτων.

«Σήμερα είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω κύριε Μητσοτάκη γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας, αλλά γιατί ακόμη και σήμερα εξακολουθείτε να αγνοείται την πραγματικότητα και να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλεται νέα μέτρα περιορισμών. Σας κατηγορώ γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα και στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε με έναν τρόπο όχι απλά σπασμωδικό αλλά και επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ και τελικά τον διχασμό αντί για την κοινωνική συνοχή».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό γιατί δεν κατανοεί πως απέναντι του δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση αλλά όλοι οι πολίτες.

«Αντί να κατανοήσετε πως εσείς προκαλείτε αυτή τη Βουλή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δεν μας φτάνει το lockdown, έχουμε και τάγματα εφόδου, δημιουργώντας στους πολίτες την αίσθηση που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στις γειτονιές τους», ανέφερε.

«Υπάρχει οργή κύριε Μητσοτάκη. Δεν είναι η οργή των μπαχαλάκιδων, αλλά των νοικοκυριών.  Αυτή την οργή να φοβάστε», πρόσθεσε ο Τσίπρας τονίζοντας πως αυτά που είδαμε στην Νέα Σμύρνη δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

«Σας κατηγορώ πως είστε ο ενορχηστρωτής αυτής της έντασης στη Νέα Σμύρνη. Ενώ γνωρίζατε πως θα επιτεθούν χούλιγκαν, αντί να προστατέψετε τους διαδηλωτές, το μόνο που κάνατε ήταν ένα διχαστικό διάγγελμα, αφήνοντας υπονοούμενα στους πολιτικούς σας αντιπάλους».

Μετρατρέψατε τη Νέα Σμύρνη σε Gotham City
Η βία τρέφει τη βία, όπως και η καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό κύριε Μητσοτάκης είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε, είστε επικίνδυνος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας πως μετέτρεψε την Νέα Σμύρνη σε gotham city.

«Όλα αυτά δείχνουν μία ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως στήσατε μία επιτροπή κατά της αστυνομικής βίας. Αυτή η επιτροπή δεν υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ουδείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται».

«Σας κατηγορώ ότι συνειδητά καλύπτεται την αυθερεσία. Όταν προσλαμβάνεται αστυνομικούς χωρίς κανένα κριτήριο και μετά τα ρίχνετε μέσα στο πλήθος. Μπορούν έτσι οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς; Νιώθει ασφάλεια μία ολόκληρη νέα γενιά;», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως ο πρωθυπουργός ρίχνει τη χώρα στα βράχια.

«Αυτό που φοβάστε είναι πως οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται μία τέτοια κυβέρνηση. Γιατί πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός σπάει τα μέτρα διαρκώς και βλέπουν πως τα μέτρα στήριξης δεν είναι αρκετά», τόνισε.

«Κύριε Μητσοτάκη θα σας το πω ευθέως. Δεν μπορείτε πια. Θέλετε να στρέψετε τη μισή κοινωνία στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα συμβεί. Γιατί δεν απευθύνεστε σε άγριους ανθρώπους. Δεν εχετε κανένα δικαίωμα να προκαλέσετε περισσότερη ασφυξία από αυτή που έχετε προκαλέσει» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Σας επιστρέφω το κατηγορώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ,. Τσίπρας αναφορικά με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας τόνισε ότι «αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση».

«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης.

«Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιχειρείται να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών.

Για την πανδημία
Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα.

Για τα οικονομικά μέτρα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση. «Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία» υπογράμμισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες.

«Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Τη δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλους».

Οι συγκεντρώσεις
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να «ψαρέψει» στα θολά νερά της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει νέες «πλατείες» και νέους «αγανακτισμένους».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κοροναϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του».

Καταδικάζω τη συμπεριφορά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη
Στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι ερευνάται ενώ υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε.

Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα της αστυνομικής βίας.

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ.

Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Με πληροφορίες από in.gr
Φωτογραφία:ant1news.gr