Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 17:53

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ένας από τους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του αστυνομικού

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία – Η ΕΛΑΣ πιστεύει ότι μπορεί να τους οδηγήσει στον «Ινδιάνο»: αυτόν που έριξε από τη μηχανή τον αστυνομικό- Περίπου 70 άτομα από το χώρο των χούλιγκανς εμπλέκονται στον τραυματισμό του νεαρού ειδικού φρουρού, σύμφωνα με την αστυνομία – Δείτε βίντεο από την σοκαριστική επίθεση

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 22χρονος, που κατηγορείται ότι ήταν ένας από εκείνους που ξυλοκόπησαν άγρια τον νεαρό αστυνομικό, χθες το βράδυ στη Νέα Σμύρνη. Ο 22χρονος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες προέρχεται από ομάδα χούλιγκανς, ενώ από τον ίδιο χώρο εκτιμάται ότι προέρχονται οι περισσότεροι από τους δράστες. Για την αστυνομία ωστόσο, πρόσωπο- κλειδί για την υπόθεση είναι ο εντοπισμός του άνδρα που κλώτσησε και έριξε από τη μηχανή τον ειδικό φρουρό.

Η έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης του άγριου ξυλοδαρμού του αστυνομικού της ομάδας ΔΡΑΣΗ χθες στη Νέα Σμύρνη προχωρά βήμα βήμα.

Υπενθυμίζεται πως στα επεισόδια έγιναν 16 συλλήψεις έγιναν συνολικά, ενώ προσήχθησαν και άλλα 11 άτομα, αλλά αφέθηκαν ελεύθερα. Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι συνολικά δέκα.

Ο 22χρονος χούλιγκαν είναι ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες από τα επεισόδια και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία. Στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού πήραν μέρος περίπου 70 άτομα: Τον ξυλοκόπησαν άγρια με μπουνιές, κλωτσιές και καδρόνια και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο αστυνομικός φέρει μώλωπες και κακώσεις σε όλο του το σώμα, ωστόσο η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι αυτό που τον έσωσε ήταν το γεγονός ότι φορούσε κράνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία το γεγονός πως αυτή τη στιγμή έχει συλληφθεί ένας από τους φερόμενους ως συμμετέχοντες στον ξυλοδαρμό ανοίγει τον δρόμο για την εξιχνίαση της υπόθεσης η οποία μέχρι χθες έμοιαζε πολύ δύσκολη. Σε βάρος του σχημαζίζεται δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και ο ρόλος του είναι κομβικός.

Πηγές από την Αστυνομία τονίζουν ότι μέσω αυτού μπορούν να φτάσουν στον έναν που όπως φαίνεται στα βίντεο, τρέχει και ρίχνει στο έδαφος τον αστυνομικό, ο οποίος στην συνέχεια δέχεται την δολοφονική μανία 70 ατόμων. Αυτόν τον άνδρα ονόμασαν «Ινδιάνο», καθώς ο τρόπος που έδρασε θύμισε τον τρόπο που έριχναν από τα άλογα τους αντιπάλους τους οι αμερικανοί ιθαγενείς. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πηγές από την Κρατική Ασφάλεια, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, πολλοί από τους εμπλεκομένους στον ξυλοδαρμό φαίνεται να ανήκουν είτε σε γνωστές ομάδες χούλιγκαν είτε να έχουν συλληφθεί για την δράση τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για το λόγο αυτό στην έρευνα μπαίνει και κλιμάκιο του τμήματος αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας.

Στο σημείο αυτό, αναμένεται να εξεταστεί όλο το διαθέσιμο υλικό, όπως κάμερες από τα δύο drones που κατέγραψαν τα γεγονότα, από το ελικόπτερο που βρέθηκε πάνω από τη Νέα Σμύρνη, εικόνες, βίντεο αλλά και μαρτυρίες που έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να φωτιστούν πολλά σημεία της υπόθεσης.

H επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για τους 16 συλληφθέντες και τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες έχει ως εξής:

Σε συνέχεια της από 9-3-2021 Ανακοίνωσης, από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθησαν για συμμετοχή στα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη συνολικά 16 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας σωματικής βλάβης από κοινού, βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού κατά συναυτουργία από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξης κατά συναυτουργία από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθενειών.

Επιπρόσθετα προσήχθησαν 11 άτομα.

Τραυματίσθηκαν 10 αστυνομικοί, εκ των οποίων 3 παραμένουν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί φθορές σε 10 οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό από ψηλά

Οι κουκουλοφόροι ρίχνουν από τη μηχανή τον αστυνομικό και στη συνέχεια τον χτυπούν

Χούλιγκαν και μπαχαλάκηδες έδρασαν μαζί

Μια ετερόκλητη σύμπραξη μπαχαλάκηδων με χούλιγκανς από σχεδόν όλες τις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, που κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη για πόλεμο και στόχο να χτυπήσουν αστυνομικό, κρύβεται πίσω από τα άγρια επεισόδια χθες το βράδυ και τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού της ομάδας ΔΡΑΣΗ.

Περίπου 800 άτομα που έκαναν στην άκρη οπαδικές κόντρες και άλλες ίντριγκες των Εξαρχείων, συνασπίστηκαν και κατέβηκαν με το πλήθος των 5.000 ατόμων στην πλατεία και στη συνέχεια στην πορεία προς το τοπικό Α.Τ με το σχέδιο να έχει ως εξής: Μετά την ενιαία επίθεση σε βάρος των έξι διμοιριών που είχαν κυκλώσει το τμήμα, δεν θα επιχειρούσαν να εισβάλουν στο εσωτερικό, αλλά θα διασπάζονταν σε υποομάδες και θα έστηναν ενέδρα για να χτυπήσουν δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ή της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Και το έκαναν.

Στη συμβολή της οδού Πλαστήρα με την Αγίας Φωτεινής, μια ομάδα 70 κουκουλοφόρων, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη μηχανοκίνητη ομάδα ΔΡΑΣΗ. Ένας από αυτούς, ορμάει και αρπάζει τον ένστολο συνεπιβάτη, τον γκρεμίζει ενώ οι υπόλοιποι από το πλήθος πετούν πέτρες, μολότοφ και καπνογόνα σε βάρος των αστυνομικών.

Δεκάδες άτομα κυκλώνουν τον γκρεμισμένο αστυνομικό και αρχίζουν με κλωτσιές και γροθιές να τον ξυλοκοπούν άγρια. Κάποιοι και ενώ ειναι πεσμένος στην άσφαλτο, συνεχίζουν να τον χτυπούν και τον βρίζουν. Τα χτυπήματα που δέχεται στο κεφάλι ειναι σφοδρότατα. Ο ανηλεής ξυλοδαρμός διαρκεί περίπου δυόμισι λεπτά μέχρι να καταφέρουν να φθάσουν στο σημείο συνάδελφοι του από την ομάδα ΔΡΑΣΗ και τα ΜΑΤ για να τον γλιτώσουν.

Ένας απο τους δράστες τον κλωτσάει και φωνάζει «θα πεθάνεις!». Οι άγνωστοι δραστες εξαφανίζονται στα στενά της περιοχής ενώ το ασθενοφόρο εμφανίζεται μετά απο μισή ώρα -αφού δεν μπορουσε να πλησιάσει απο τα οδοφράγματα με τους φλεγόμενους κάδους που είχαν στήσει οι μπαχαλάκηδες.

Ο 24χρονος ειδικός φρουρός από τη βόρεια Ελλάδα, μεταφέρεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, φέρει ένα βαθύ τραύμα στο δεξί μέρος του κεφαλιού, έχει χάσει αρκετό αίμα όμως έχει τις αισθήσεις του και η αξονική στην οποία υπεβλήθη βγήκε καθαρή.

Παράλληλα, έχει μώλωπες σε όλο του το σώμα. Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν απο τις μάχες σώμα με σώμα με τους μπαχαλάκηδες σε διάφορα σημεία της Νέας Σμύρνης. Οι αναλυτές της Αστυνομίας εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ίσως υπάρξουν νέες επιθέσεις σε αστυνομικούς και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία της Αθήνας γιαυτό και εκπονούν σχέδια για να αποφευχθούν νέα θερμά επεισόδια.

Τα πρώτα λόγια του τραυματία – Ηθελαν νεκρό, λένε οι αστυνομικοί

«Είμαι καλά, θα αντέξω». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο 24χρονος τραυματίας στους συναδέλφους του. «Προσπάθησα να σώσω το όπλο μου» πρόσθεσε.

Ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ Σταύρος Μπαλάσκας δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο OPEN: «Ηθελαν νεκρό. Ο πρώτος υπαίτιος που τον έριξε κάτω από το μηχανάκι θα βρεθεί και θα πληρώσει. Οι υπόλοιποι είναι πολλοί, είναι 60 άτομα. Ηδη η υπηρεσία είναι σε στάδιο που επεξεργάζεται τα βίντεο για να προχωρήσει στις αναγνωρίσεις και να πάει το θέμα στη Δικαιοσύνη. Οι προσαχθέντες είναι από διάφορα σημεία και εστίες αναταραχής».

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Γιώργος Καλλιακμάνης πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής ανέφερε: «Αν δεν γυρνούσε η ομάδα ΔΡΑΣΗ να τον απεγκλωβίσει από τα χεριά τους αυτή τη στιγμή θα ήταν νεκρός και αυτό ακριβώς θέλουν. Θέλουν νεκρό αστυνομικό» τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης, επισημαίνοντας ότι έχουν φοβερή επιθετικότητα και εκφράζουν βία χωρίς όρια. «Πρέπει να ανησυχήσει όλη η κοινωνία». Ακούστε τη συνέντευξη.

Τον τραυματία επισκέφθηκαν, χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους γιατρούς, ενώ συνομίλησαν μαζί του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά επεισόδια, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, και ειδικά για κάποια βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και αφορούν στη συμπεριφορά των αστυνομικών, καθώς και καταγγελίες για βία, θα γίνει μια συνολική αποτίμηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων ήταν οι ενδεδειγμένες συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ, δια μέσου του εκπροσώπου της Θεόδωρου Χρονόπουλου, συνιστά ψυχραιμία από όλες τις πλευρές, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, που ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, την περασμένη Κυριακή, από αστυνομικούς, υπόθεση για την οποία είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ και προκαταρκτική έρευνα με εντολή εισαγγελέα.

Πηγή: protothema.grΔημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα