Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 20:06

Η πρόταση για Πανεπιστήμιο στην Αιτωλοακαρνανία από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό

Συγκεκριμένη πρόταση για λειτουργία πανεπιστημιακού campus στην Αιτωλοακαρνανία, προσανατολισμένο σε θέματα φυτικής παραγωγής, αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης, κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός. Στη συνεδρίαση μετείχαν οι βουλευτές του Νομού και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών και κάλεσε τους μετέχοντες στη συνεδρίαση, να συγκροτηθεί  μια Επιτροπή  Παιδείας, Ανάπτυξης και Λογικής, που θα έχει τη μορφή Επιτροπής Αγώνα για να διεκδικήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δικής της Σχολή.

Στην Επιτροπή πρότεινε να μετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Αγρινίου, οι Βουλευτές και 3 ή 4 Πανεπιστημιακοί προκειμένου να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση που θα είναι αναπτυξιακή.

Ως βάση διαλόγου ο κ. Λιβανός κατέθεσε την παρακάτω πρόταση:

Να λειτουργήσει στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι μια Σχολή Βιώσιμης Ανάπτυξης  με τα εξής τμήματα:

Στο Μεσολόγγι:

1.Τμήμα Φυτοϊατρικής ή Γεωπονίας

2.Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (αυτό που υπάρχει σήμερα στο Μεσολόγγι)

3.Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιργειών, το οποίο επίσης υπάρχει και

4.Τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής

Στο Αγρίνιο:

1.     Τμήμα Αειφόρου  Ανάπτυξης (το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόταση του πανεπιστημίου ως αϊειφορικής γεωργίας)

2.     Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας που έχει συσταθεί αλλά είναι σήμερα σε αναστολή, να δουλέψουμε έτσι ώστε να είναι λειτουργικό  και

3.     Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (το οποίο υπάρχει πρέπει να  παραμείνει ως έχει)

Παράλληλα, στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων (με κατεύθυνση τη Γεωργική Οικονομία) να λειτουργήσουν στο Αγρίνιο:

1.     Σχολές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Υπάρχει σήμερα να παραμείνει)

Σ΄ αυτό νομίζω έχουν συμφωνήσει το σύνολο ή η πλειοψηφία μελών ΔΕΠ, η τοπική κοινωνία και η τοπική παραγωγική δύναμη το αγκαλιάζει και το θέλει.

2.     Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (υπήρχε, καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ , η πρόταση είναι – την έχω εκφράσει αρκετές φορές δημόσια- να επανιδρυθεί και να παραμείνει ως είχε στο Αγρίνιο, γιατί είναι σημαντική η ύπαρξή του για το όραμά μας, τη σχέση με την τοπική παραγωγή, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και βεβαίως γιατί εμπεδώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών αποφοίτων και κάποιων παλαιοτέρων εκ των φοιτητών που σήμερα φοιτούν εκεί.

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας προτείνε ο κ. Λιβανός να επαναπροσδιοριστεί  και να πάει στην Πάτρα, όπως θα ήθελε όπως έχω καταλάβει η Πρυτανεία. Ακολουθώντας αυτή την πρόταση εκτιμά ότι η Αιτωλοακαρνανία αποκτά γεωτεχνικά τμήματα και τμήματα υποστηρικτικά προς αυτά (αγροτικής οικονομίας και διοίκησης)

Και κατ αυτόν τον τρόπο τα τμήματα γεωτεχνικού ενδιαφέροντος λειτουργούν σε έναν ενιαίο χώρο πλέον και άρα η εκπαίδευση καθίσταται συνεκτική. Γίνεται πιο ομαλή η διαχείριση της εκπαίδευσης, γιατί δεν έχει διασπορά εργαστηριακών μονάδων, δεδομένου ότι τα τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό κοινών μαθημάτων και δεν απαιτείται σε πολλές των περιπτώσεων διπλάσιος αριθμός ΔΕΠ. Γίνεται πιο ομαλή η διαχείριση της έρευνας, λόγω της συγκέντρωση των εργαστηρίων και του ερευνητικού εξοπλισμού σε διπλανούς χώρους χωρίς να απαιτείται μεταφορά δειγμάτων.

Οι δομές στην Αιτωλοακαρνανία πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την υποστήριξη μιας γεωτεχνικής σχολής δεδομένου ότι εκτός των κτιριακών υποδομών, διαθέτουν και περί τα 400 στρέμματα όμορα του campus, για έρευνα πεδίου για εκπαιδευτικούς, για αγρούς καινοτομίας για πολλά πράγματα τα οποία θέλουμε να κάνουμε και εμείς στο Υπουργείο και βεβαίως μπορεί να βρεθούν και αντίστοιχες εκτάσεις και στο Αγρίνιο.

Αν υλοποιηθεί η πρόταση που καταθέτω, όπως υποστηρίζει ο κ. Λιβανός, θα χρειάζεται λιγότερο και αποτελεσματικότερο τεχνικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας  και φύλαξης που σημαίνει μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης και καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων που σήμερα -κτίρια και εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού- καταρρέουν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε «οραματική, αναπτυξιακή και πάνω απ’ όλα πραγματική»

Καταλήγοντας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «για όλους τους παραπάνω λόγους κι επειδή ο μεγαλύτερος παραγωγικός νομός στην Ελλάδα πρέπει να έχει επιστημονική υποστήριξη για να πετύχει την πράσινη, αειφόρο ανάπτυξη που προσδοκά και η ΕΕ με την πολιτική του Green Deal, θεωρώ ότι η πρόταση αυτή είναι πλήρης, παραγωγική, τεκμηριωμένη και αποτελεσματική».

sinidisi.gr