Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 19:36

Την συμμετοχικότητα την θυμούνται ορισμένοι μόνο, όταν θέλουν να αντιδράσουν

Λέει, μια μερίδα αυτοδιοικητικών, αντιδρώντας στο νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση, ότι το 50+1 που ισχύει σχεδόν καθ΄ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο είναι μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση στο θεσμό του Περιφερειάρχη και Δημάρχου, ακόμη και αν διαμορφώνεται στον β γύρο. Άρα το νέο σύστημα στερεί αυτή τη λαϊκή νομιμοποίηση…

Δηλαδή, οι πρωθυπουργοί της χώρας που εκλέγονται με ποσοστά πολύ μικρότερα δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση; Ο Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός με ποσοστό 36%, ο Μητσοτάκης με 40% και ο Σαμαράς το 2012 με 30% (σε κυβέρνηση συνασπισμού βέβαια).

Εντωμεταξύ σε αυτού του τύπου τα επιχειρήματα μπαίνουν από ορισμένους και οι αρχές της συμμετοχικότητας και αντιπροσωπευτικότητας. Για ποια συμμετοχικότητα και ποια αντιπροσωπευτικότητα όμως μιλάμε, όταν ένα κόμμα κυβερνά μια χώρα 11 εκατομμυρίων και στις εκλογές παίρνει δύο εκατομμύρια ψήφους; 2.250.000 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019, περίπου τόσοι είχαν ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Κι αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες εποχές το 2004 περίπου ένας στους τρεις Έλληνες είχε ψηφίσει Καραμανλή.  Ας μην μπαίνουν στη συζήτηση τέτοιες παράμετροι. Απλώς, κάθε φορά υπάρχει ένα σύστημα που κάποιους τους συμφέρει και κάποιους όχι. Και τώρα που κάποιους δεν τους συμφέρει το νέο σύστημα μας μιλούν για τη συμμετοχικότητα. Και ας έχουν ασκήσει οι ίδιοι εξουσία με συστήματα, που ούτε τη συμμετοχικότητα, ούτε την αντιπροσωπευτικότητα προωθούν.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 645 φορές