Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 19:34

Έλληνας εκπαιδευτικός στη Λισαβόνα: Κάντε ό,τι μπορείτε για να μην γίνετε Πορτογαλία

Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει στην πορτογαλική πρωτεύουσα στέλνει το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη χώρα, αφού ούτε από δήμο σε δήμο δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν εκτός κι αν υπάρχει ειδική άδεια

Την ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν τον κίνδυνο πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την «πορτογαλοποίηση» εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων και τον εντοπισμό ολοένα και περισσότερων βρετανικών στελεχών του ιού σ όλη τη χώρα, Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει στη Λισαβόνα στέλνει το δικό του μήνυμα: «Εύχομαι η Ελλάδα να μην φτάσει στα δικά μας επίπεδα και να μην γίνει ούτε για μια ημέρα Πορτογαλία».

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο εκπαιδευτικός Ευθύμιος Αγγελάκης η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη χώρα, αφού ούτε από δήμο σε δήμο δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν εκτός κι αν υπάρχει ειδική άδεια.

«Εδώ δεν έχουμε sms απλά ο,τι κάνουμε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο ή μια μικρή βόλτα θα πρέπει να είναι κοντά στο σπίτι μας. Υπάρχει απαγόρευση αλλαγής δήμου. Για παράδειγμα εγώ ζω στο δήμο Λισαβόνας αν πάω σε άλλο δήμο 3 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου χωρίς λόγο και με πιάσουν θα έχω πρόστιμο 300 με 400 ευρώ ανάλογα. Μόνο με ειδική άδεια μπορώ να μετακινηθώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει πανικός κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Ήταν όλοι τόσο χαλαροί που τώρα ανησυχούν. Βγαίνουν βέβαια συνέχεια γιατροί στις τηλεοράσεις και εκλιπαρούν να μένουμε σπίτι μας. Λένε ότι θα πέφτουν τα κρούσματα από εδώ και στο εξής. Μένει να το δούμε αυτό γιατί υπάρχουν κι άλλοι που θεωρούν πως αυτό το κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμα στο πικ, το οποίο υπολογίζουν πως θα έρθει στα μέσα του μήνα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό θεάτρου και επικοινωνίας σε μαθητές Γυμνασίου τα κρούσματα έφτασαν ημερησίως ακόμα και τις 16 χιλιάδες. «Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τον Δεκέμβριο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της βρετανικής μετάλλαξης του ίου που είχε εισχωρήσει στη χώρα. Πάνω από 50 με 60% των νέων κρουσμάτων είναι φορείς αυτού του ιού. Αν μέχρι τότε τα κρούσματα ημερησίως έφταναν τις δυο και τρεις χιλιάδες, ξαφνικά από τις 8 με 9 Ιανουαρίου άρχισαν να έχουν μια τρομακτική άνοδο στις τέσσερις και πέντε χιλιάδες, ενώ έφτασαν και τις 16 χιλιάδες. Στη συνέχεια τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν, αλλά και πάλι είναι υψηλά για παράδειγμα χθες είχαμε εννέα χιλιάδες νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση τότε αποφάσισε να πάει σ ένα αυστηρό lockdown με αποτέλεσμα εδώ και δυο εβδομάδες τα σχολεία να είναι κλειστά. Από Δευτέρα μας ενημέρωσαν πως ξεκινάμε τα μαθήματα αλλά online. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου τα σχολεία δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα», επισημαίνει.

Στον Δεκέμβριο η πηγή του κακού

«Στην Πορτογαλία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά. Σύμφωνα με τα τότε μέτρα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά δεν ήταν απαραίτητη η χρήση της μάσκας, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια ήταν υποχρεωτική. Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου όλα έδειχναν πως είναι ελεγχόμενα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τον Δεκέμβριο, όπου εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων η κατάσταση ξέφυγε. Ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων έγινε το μεγάλο κακό γιατί οι Πορτογάλοι ταξιδεύουν στα χωριά τους για τις ημέρες αυτές πραγματοποιώντας μεγάλες οικογενειακές εκδηλώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αναφέρουν εδώ οι ειδικοί», εξηγεί.

«Το lockdown του Μαρτίου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αν και είχε φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Από το άνοιγμα τον περασμένο Ιούνιο και μετά άρχισε να χαλαρώνει η κατάσταση με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να ήταν λες και είχαμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Τα πάντα ήταν ανοιχτά εμπορικά, εστίαση όλα. Η εστίαση έκλεινε στις 10:30 το βράδυ. Σύμφωνα με τα μέτρα παντού φορούσαμε μάσκα και κρατούσαμε τις αποστάσεις. Το σύστημα υγείας της Πορτογαλία δεν είναι από τα καλύτερα, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ, όμως όπως μας λένε αντέχει. Δεν υπάρχουν πολλές εντατικές και υπάρχει μεγάλος άγχος. Οι Γερμανοί έχουν στείλει μια ομάδα γιατρών για βοήθεια, οι Αυστριακοί ενώ θα έρθουν και Ισπανοί μαζί με υλικό», συνεχίζει, ο Ευθύμιος Αγγελάκης.

Μόνο το 2% των Πορτογάλων έχει εμβολιαστεί

«Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση από τις 27 Δεκεμβρίου με το υγειονομικό προσωπικό πρώτο στη λίστα, αλλά το ποσοστό είναι μικρό. Όπως διάβασα χθες μόνο το 2% έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», τονίζει ο εκπαιδευτικός.

Θάνος Μακρογαμβράκης – Protothema.gr