Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 18:18

Άγκυρα για 2021: «Θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας»

Τις «προβλέψεις» του για το 2021 έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καιματσί, στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, οι οποίες περιλαμβάνουν το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενώ προχώρησε και σε κάποιες πιο «περίεργες» και συγκαλυμμένες «ευχές» οθομανοποίησης της Ελλάδας με τις οποίες δήλωσε πως τα πετρέλαια της ανατολικής Μεσογείου να δημιουργήοσυν μία ΕΚΑΧ (πρόδρομος της ΕΕ) καθώς Ελλάδα και Τουρκία ανήκουν στον... «ίδιο πολιτισμό»

«Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ευχόμαστε το προτεινόμενο συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να φέρει μια θετική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένωση παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων»  δήλωσε ο διπλωμάτης.

«Για εμάς, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το συνέδριο είναι απαραίτητη. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το άλυτο Κυπριακό. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους όσον αφορά τους φυσικούς πόρους», υπογράμμισε ο Kaymakcı.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς που θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο που έπαιξε ο άνθρακας και ο χάλυβας για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα το 1951», δήλωσε.

«Ελπίζουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και να βοηθήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος προς ικανοποίηση και των δύο πλευρών, κάτι που θα μπορούσε επίσης να συμβάλει θετικά στις τουρκοελληνικές σχέσεις καθώς και στην εξομάλυνση της Τουρκίας - Σχέσεις ΕΕ».

«Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να εξευρωπαϊστούν όλα τα διμερή τους ζητήματα με την Τουρκία χάρη στην αλληλεγγύη της ΕΕ και το δικαίωμα αρνησικυρίας τους», υπογράμμισε ο Kaymakcı, λέγοντας ότι παρόλο που η ένωση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, μπορεί να μεσολαβήσει, να διευκολύνει και να ενθαρρύνει τις συνομιλίες.

«Αλλά είδαμε ότι όταν πρόκειται για δύο μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να είναι έντιμος μεσίτης, καθώς υπάρχει η προσέγγιση αλληλεγγύης για ένταξη στην ΕΕ και η ρήτρα ομοφωνίας », επεσήμανε, λέγοντας ότι «θα ήταν σοφό για την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να μιλούν και να επικοινωνούν απευθείας με τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους ομολόγους τους».

«Στο τέλος, είμαστε γείτονες και πιο κοντά ο ένας στον άλλο από κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανήκουμε στην ίδια γεωγραφία και πολιτισμό», πρόσθεσε.

pronews.gr

Διαβάστηκε 584 φορές