Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 18:23

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ανθρώπων στην Ελλάδα με το εμβόλιο κατά COVID-19 που παρεμβαίνει στα κύτταρα του σώματος

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των ανθρώπων στην Ελλάδα και σε αρκετές χώρες της ΕΕ την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου με το εμβόλιο κατά του COVID-19 που επεμβαίνει στα ριβοσώματα των κυττάρων της αμερικανικής Pfizer και της τουρκογερμανικής BioNTech.

Μαζί και η Γερμανία, η Ιταλία κλπ. 

Η Γαλλία επίσης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Αντίθετα η Ολλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς στις 8 Ιανουαρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνε. «Επιλέξαμε έναν σχεδιασμό που είναι προσεκτικός, ασφαλής και υπεύθυνος», ανέφερε ο Ντε Γιόνε σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο.

Προφανώς εννοώντας ότι οι λοιποί εμβολιασμοί δεν στις άλλες χώρες δεν είναι «υπεύθυνοι».

Πριν λίγο έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του εμβολίου των BioNTech-Pfizer εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP).

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε

To μέλος της επιτροπής FDA (Υπηρεσίας ελέγχου Φαρμάκων των ΗΠΑ και μία από τους τέσσερις επιστήμονες που δήλωσαν αρνητικοί στην έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου, η ιολόγος και καθηγήτρια ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δρ. Οβέτα Φούλερ τονίζει σε δημόσια επιστολή της ότι «Αυτό που με ανησυχεί για την υγεία των ανθρώπων, μακροπρόθεσμα, που λαμβάνουν εμβόλια COVID ή παθαίνουν λοίμωξη από κορωνοϊό είναι ότι δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά γνωρίζουμε ότι η προσέγγιση αυτή δίνει μπορεί να δώσει αυτοάνοσα και άλλα νοσήματα».

Το γαλλικό πρόγραμμα εμβολιασμών θα ξεκινήσει με τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με τον Βεράν.

Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμβολιαστεί (έτσι τουλάχιστον λένε) συμβολικά μαζί με έναν ηλικιωμένο και μια νοσηλεύτρια.

Γενικά πρώτοι θα υγειονομικοί, ακολούθως οι ένοικοι των γηροκομείων και μετά οι άνω των 65 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Οι Ελβετοί θα ξεκινήσουν τον επιλεγμένο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων αυτή την εβδομάδα. Το πανεθνικό πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιανουαρίου, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί δωρεάν όλοι όσοι το επιθυμούν έως τα μέσα του 2021.

Η Αυστρία, η Ισπανία και η Βουλγαρία έχουν επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

pronews.gr

Διαβάστηκε 566 φορές