Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 18:18

Σενάριο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης - Έρχονται δομικές αλλαγές από τον Κ.Μητσοτάκη

Το σενάριο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης(αν και συνεχώς τον διεύψευδε ο Κ.Μητσοτάκης) ακούγεται "δυνατά" εδώ και αρκετό καιρό, με το σενάριο πλέον να αγγίζει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού με διπλές κάλπες όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ήδη από τη μέρα που ανακοινώθηκε ο νούμερο 1 ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ξεκινήσει να πιθανολογείται ο δεύτερος.

Αιτία; Ο χαρακτήρας «διορθωτικών κινήσεων» που πήραν η καλοκαιρινές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από την ΚΟ  αλλά και πολίτες που ζητούν να βάλει νεοδημοκράτες βουλευτές για υπουργούς και να απομακρύνει τους πρώην ΠΑΣΟΚους που έχει τώρα σε καίριες κυβερνητικές θέσεις.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός επιθυμούσε μια αναδιάρθρωση δομικού τύπου, όμως η κρίση στα ελληνοτουρκικά (όπως αφήνει τώρα το Μαξίμου να εννοηθεί) δεν το επέτρεψε.

Η συζήτηση ξανάνοιξε το φθινόπωρο, αλλά τότε ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανατρέποντας και πάλι τους όποιους σχεδιασμούς - οι λάτρεις των λεπτομερειών θυμούνται άλλωστε ότι το πρώτο κύμα της COVID-19 είχε καθυστερήσει και τον πρώτο ανασχηματισμό, με το επιχείρημα πως δεν αναπροσαρμόζεις τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου εν μέσω μιας κρίσης.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, αποκλείουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις το ενδεχόμενο  ανακατατάξεων όσο τρέχει το πιο δύσκολο υγειονομικό πρότζεκτ που έχει κληθεί ποτέ να υλοποιήσει η χώρα, η επιχείρηση εμβολιασμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Ο αντίλογος, βέβαια, θέλει έναν ανασχηματισμό να στέλνει το μήνυμα της διόρθωσης των μέχρι τώρα αστοχιών και κατ' επέκταση εκείνο της συνολικής επανεκκίνησης.

Οπότε η ανακοίνωσή του, ενώ θα έχει πέσει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και θα έχει αποσυμπιεστεί κάπως το σύστημα Υγείας, προβάλλεται από ορισμένους ως η καταλληλότερη λύση.

Το μόνο στοιχείο του μελλοντικού ανασχηματισμού στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλες οι πληροφορίες είναι πως θα πρόκειται για έναν δομικό. Οι μετακινήσεις - ακόμη κι οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση - εκείνων των οποίων οι επιδόσεις δεν έχουν κριθεί ικανοποιητικές αυτή τη φορά πρέπει να θεωρούνται βέβαιες, λένε οι μυημένοι στον μητσοτακικό τρόπο σκέψης.

Ως εξίσου σίγουρη αντιμετωπίζεται κι η αξιοποίηση στελεχών από τη γαλάζια ΚΟ όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αν και στην πραγματικότητα μιλάεμ πλέον για πιέσεις.

ΝΔημοκράτες βουλευτές είναι δυσαρεστημένοι με τις κινήσεις του Κ.Μητσοτάκη να θέτει σε καίρια πόστα προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όταν στις εκλογικές περιφέρειες οι ψήφοι έρχονται από αυτούς.

Ο μεγάλος αριθμός εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών - όπως όλα δείχνουν - θα μειωθεί ώστε το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο σφιχτό από τη μια, και να ενταχθούν σε αυτό βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος από την άλλη.

Εφόσον λάβει κανείς υπόψη τη συχνότητα με την οποία ο Μητσοτάκης συνομιλεί με το κόμμα του το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιλαμβάνεται ότι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας κρίνεται τουλάχιστον σημαντική.

Ο συμβολισμός που δεν φαίνεται να έχει την ίδια βαρύτητα με το παρελθόν είναι εκείνος των ανοιγμάτων στο Κέντρο - στην ανάλυση του Μαξίμου εξάλλου, με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις, ο κεντρώος χώρος έχει κερδηθεί.

Μέχρι τώρα οι αλλαγές αναβάλλονταν με το επιχείρημα της αναζήτησης ουδέτερου πολιτικά χρόνου. Αν κάτι όμως διδάχθηκε η κυβέρνηση μέσα στο 2020, αυτό είναι πως τέτοιο είδος χρόνου σπανίζει πλέον. Εξ ού μάλλον κι η ανασχηματισμολογία ξεκίνησε πάλι και μέσα στους κόλπους της.

pronews.gr