Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 18:54

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στην Βουλή: "Εκτός ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού εκατοντάδες αγρότες με παραδοσιακές ελιές σε Λέσβο, Θάσο και Αιτωλοακαρνανία"

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/11/2020

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:  Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:  "Εκτός ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού εκατοντάδες αγρότες με παραδοσιακές ελιές σε Λέσβο, Θάσο και Αιτωλοακαρνανία"

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες παραγωγών ελιάς Λέσβου και με δημοσίευμα ηλεκτρονικού τύπου της 17ης Νοεμβρίου 2020 (Δείτε ΕΔΩ),  εκτός της έκτακτης ενίσχυσης για τις απώλειες από τον κορωνοϊό (από τα αδιάθετα υπόλοιπα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) φαίνεται να μένουν εκατοντάδες παραγωγοί ελιάς των περιοχών Λέσβου, Θάσου και Αιτωλοακαρνανίας. Δεν έχει καταστεί, μέχρι στιγμής, δυνατόν να εξηγήσουν οι υπεύθυνοι υποδοχής και καταγραφής των σχετικών αιτημάτων στο διαδίκτυο και φυσικά, οι ίδιοι οι παραγωγοί, γιατί δεν περιλαμβάνονται στα επιλέξιμα είδη οι ελιές: «Αδραμυτινή (70% της παραγωγής στη Λέσβο), «Κολοβή (20% της παραγωγής του νησιού) και «λαδολιά (υπόλοιπα είδη που καλλιεργούνται στο νησί). Ίδιο πρόβλημα, όμως, συνάντησαν και παραγωγοί από το νησί της Θάσου, όταν επιχείρησαν κι αυτοί να υποβάλλουν δηλώσεις ως ελαιοπαραγωγοί στις ενδεδειγμένες «πύλες του διαδικτύου, που υποδέχονται σχετικά αιτήματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε αρμόδια για να προκύψει λύση δια του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου («ΟΣΔΕ), προκειμένου οι παραγωγοί ελιάς της Λέσβου και της Θάσου (στις προαναφερόμενες ποικιλίες ελιάς) και οι αντίστοιχοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας να έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν την ως άνω αίτηση στις ενδεδειγμένες «πύλες του διαδικτύου, ούτως ώστε να ενταχθούν στην έκτακτη σχετική ενίσχυση;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ