Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 23:08

Απαγορεύσεις μέχρι να πούμε... «Καλό Πάσχα»! - Αρχές Μαΐου σχεδιάζει άρση τους η κυβέρνηση - Γιατί τότε

Χ.Γώγος: «Μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο ελπίζουμε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού»

Καλό Πάσχα! Και τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε καθώς δύο ημέρες πριν ξεκινήσει το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μέλη της επιτροπής των «ειδικών» αναφέρουν ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα αλλά και ότι ουσιαστικά θα συνεχίσουμε να ζούμε με κάποιας μορφής καραντίνα μέχρι τον Απρίλιο ή και Μάιο.

Και αυτό γιατί όπως εμείς στο pronews.gr σας έχουμε αναφέρει η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ανασταλτικός παράγοντας μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάτι που είχε παραδεχτεί και ο Γ.Μαγιορκίνης τον Μάιο όταν είχε αναφέρει ότι "η αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργήσει ένα 30% μείωση της μεταδοτικότητας". 

Έτσι ουσιαστικά "ποντάρουν" στον κύκλο του ιού όπου όλοι οι άλλοι ιοί, και αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε με τα μέτρα μέχρι την άνοιξη (που μέσα στο χειμώνα μπορεί να γίνουν ακόμα και πιο σκληρά) ή καλύτερα μέχρι το Πάσχα (2 Μαΐου του 2021).

Επιπλέον εκείνη την περίοδο είναι υπολογισμένο να έχει εμβολιαστεί ένα τμήμα του πληθυσμού (υπολογίζεται μέχρι τότε να έχουν εμβολιαστεί 300.000) και ειδικότερα το νοσηλευτικό προσωπικό, οι άνω των 65 που έχουν υποκείμενα νοσήματα αλλά και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.  

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ξανά ότι ακόμα και αν δεν έχουμε την εύρεση του εμβολίου αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα κάνει τον κύκλο του και ουσιαστικά θα οδηγήσει στην μόλυνση του 70-80% με την διαφορά όμως ότι το 98-99% θα είναι ασυμπτωματικοί όπως έχουν δείξει τα στοιχεία.

Και εφόσον το εμβόλιο είναι κομβικό στοιχείο για άρση των μέτρων, και επαναφορά στην κανονικότητα (αν και η συνεχή λήψη μέτρων περιορισμού δεν ξέρουμε πως θα αφήσει κοινωνία και οικονομία), απορούμε για ποιο λόγο δεν τίθεται στο τραπέζι και το ρωσικό εμβόλιο Spuntik-V. 

Για ποιο λόγο έχουν δεσμευτεί (και αυτό μπορεί να σημάνει αργοπορία) σε συγκεκριμένα εμβόλια και εκτός παιχνιδιού μένει και το ήδη σε χρήση (και βάση τα όσα έχου νδει το ως της δημοσιότητας λειτουργικό) ρωσικό εμβόλιο;

Γιατί δεν υπάρχει συμφωνία εγχώριας, κατόπιν αδείας, παραγωγής του εμβολίου (εφόσον λάβει την άδεια έγκρισης από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας) κάτι που μπορεί να οδηγούσε σε εμβολιασμό και άρση μέτρων ακόμα και τον Ιανουάριο;

Αλλιώς με την αναμονή για άρση μέτρων(για τώρα υπομονή) μέχρι το Πάσχα θα μπορούμε να πούμε, δυστυχώς, ότι θα μιλάμε για ακόμα μια χαμένη τουριστική χρονιά (ίσως όχι όσο του 2020) ενώ δεν θα επηρεαστεί μόνο η τουριστική χρονιά του 2021 αλλά και του 2022 και ίσως σε ειδικές περιπτώσεις και του 2023. 

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης μίλησε για «καλό Απρίλιο» στην άρση των μέτρων! H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με 1 μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… αν εφαρμόσουμε τα μέτρα θα δούμε τα αποτελέσματα.

«Προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο-Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού».

​Και συνέχισε:

«Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

pronews.gr

Διαβάστηκε 592 φορές