Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 21:03

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ: Για τις πειθαρχικές διώξεις των γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Σύμφωνα με ανακοίνωση (1/10/20) της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχουν ήδη παραπεμφθεί στα πειθαρχικά όργανα του συλλόγου «μέλη του που έχουν παραβεί την ιατρική δεοντολογία και διασπείρουν ανυπόστατες επιστημονικά απόψεις για την επιδημία που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Θα ήταν πιο ειλικρινή τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ, αν είχαν προβεί στη σωστή τουλάχιστον διατύπωση του κατηγορητηρίου που προσάπτουν στους γιατρούς/μέλη τους: Ότι δεν έχουν παραβεί «την ιατρική δεοντολογία», αλλά την ομερτά του Δ.Σ. του ΙΣΑ με τις κυβερνητικές επιλογές, τολμώντας να εκφράσουν δημόσια απόψεις για τον Covid-19 που δεν συμπλέουν με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις ή με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ότι εντέλει, οι λόγοι που το Δ.Σ. παραπέμπει τα μέλη του ΙΣΑ στο πειθαρχικό, είναι καθαρά πολιτικοί και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με «διασπορά ανυπόστατων επιστημονικά απόψεων» ούτε με την παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας. Διότι η ιατρική δεοντολογία προτάσσει την ελεύθερη ζύμωση των επιστημονικών απόψεων και όχι την απόκρυψή τους από την επιστημονική κοινότητα και την κοινή γνώμη.

Πού οφείλεται η απόφαση αυτή για την πειθαρχική δίωξη επιστημόνων από τους διοικούντες του συλλόγου τους; Σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις του κ. Πατούλη, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στα τηλεπαράθυρα, αφορμή στάθηκε η συμμετοχή μελών του ΙΣΑ στο Διεθνές Συνέδριο «Επιστήμη και Κοινωνία στον Πόλεμο της Πανδημίας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη χώρα μας. Η απήχηση που είχε στην κοινή γνώμη η διοργάνωση αυτή, η οποία δεν συμβάδιζε με τις κυβερνητικές απόψεις και τα μέτρα που επιβάλλονται, φαίνεται από τις αντιδράσεις των καθεστωτικών ΜΜΕ ότι θορύβησε τους κρατούντες και ανάμεσά τους και τα φερέφωνα της κυβέρνησης, όπως είναι ο κ. Πατούλης και η διοίκηση του ΙΣΑ. Δεν έχει σημασία εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις επιμέρους απόψεις που ακούστηκαν στο συνέδριο. Σημασία έχει ότι μέσα στην όλη κατευθυνόμενη και μονοδιάστατη πληροφόρηση των τελευταίων εννέα μηνών, προσφέρθηκε η μοναδική ευκαιρία να ακουστούν στη χώρα μας, ελεύθερα, θέσεις διεθνών επιστημόνων για το θέμα του Covid-19. Τόση ελευθερία όμως, ξεπερνάει τις «αντοχές» του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που όχι μόνο δεν τόλμησε να συμμετάσχει για να καταθέσει τις απόψεις του, όχι μόνο αρνήθηκε την παραχώρηση αίθουσας για τη διενέργεια του συνεδρίου, όχι μόνο ξεκίνησε πόλεμο φθοράς στα ΜΜΕ διαστρεβλώνοντας τις προθέσεις του συνεδρίου προκειμένου να εξαναγκάσει τους διοργανωτές στη ματαίωσή του, αλλά και απειλεί με πειθαρχικές διώξεις τα μέλη του που συμμετείχαν!

Ο κ. Πατούλης ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για το θέμα αυτό: «Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του απέναντι σε μέλη του που δεν ενστερνίζονται τις διεθνείς επιστημονικές απόψεις για το θέμα», συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του με μια έκκληση: «Καλούμε τους πολίτες να μην παρασύρονται από σκοταδιστικές απόψεις, ανυπόστατες επιστημονικά θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και την κοινωνία.»

Ο κ. Πατούλης αποκαλεί σκοταδιστικές απόψεις την έκφραση γνώμης από επιστήμονες συναδέλφους του, ξεχνώντας ότι σκοταδισμός είναι το ακριβώς αντίθετο: Η φίμωση και η απαγόρευση της επιστημονικής άποψης, πρακτική που εφαρμόζει ο ίδιος και το Δ.Σ. του συλλόγου του! Ότι σκοταδισμός είναι η δίωξη των επιστημονικών θέσεων -και μάλιστα με «εξάντληση της αυστηρότητας»- όταν διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της πολιτικής εξουσίας. ‘Ότι η Ιατρική επιστήμη βασίζεται στην έρευνα και την απόδειξη και όχι σε απαγορεύσεις της έκφρασης επιστημονικής θέσης. Κρίνει ως «ανυπόστατες επιστημονικά» όποιες απόψεις δεν συμφωνούν με τα κυβερνητικά μέτρα, τη στιγμή που δεν έχουν να μας επιδείξουν ούτε μία σοβαρή επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει, π.χ., την  αποτελεσματικότητα της γενικευμένης  χρήσης μάσκας στην κοινότητα για τον περιορισμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού! Το «ανυπόστατο» ή μη της κάθε επιστημονικής άποψης, κρίνεται προφανώς στα κυβερνητικά άδυτα, το δε Δ.Σ. του ΙΣΑ, απλώς ακολουθεί!

Ο κ. Πατούλης επιδιώκει αντιστροφή των εννοιών, παραβλέποντας ότι οι σκοταδιστές, ιστορικά, έπρατταν αυτό που φιλοδοξεί να πράξει ο ίδιος: Καταδίωκαν και κατέστειλαν τις επιστημονικές απόψεις. Και τώρα, για πρώτη φορά μετά από την διάλυση της Ιεράς Εξέτασης, επιστήμονες καλούνται και πάλι να απολογηθούν, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν δημόσια την επιστημονική τους άποψη. Άρα, σύμφωνα με τη συλλογιστική του κ. Πατούλη, σκοταδιστές ήταν ο Τζορντάνο Μπρούνο και ο Γαλιλαίος και όχι οι διώκτες τους!

Και επειδή οι γιατροί/μέλη του ΙΣΑ που εγκαλούνται στο πειθαρχικό, αποτελούν απειροελάχιστο ποσοστό των πολιτών όλης της χώρας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα συνεχώς εντεινόμενα -αλλά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία- κατασταλτικά και καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης, χρειάζεται ασφαλώς «να πάρουν το μάθημά τους» και όλοι όσοι εναντιώνονται με οποιονδήποτε τρόπο σ’ αυτά. Γι’ αυτό, η ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΙΣΑ συμπληρώνεται και από την απαραίτητη δόση χαφιεδισμού, πανελλαδικής εμβέλειας: Δηλώνοντας ότι θα αποταθούν «στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος σχετικά με κακόβουλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας και τα άλλα μέτρα ατομικής προστασίας»! Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δεν το διευκρινίζουν. Θα ψάχνουν στο διαδίκτυο και θα υποδεικνύουν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όποιον πολίτη «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»; Θα θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των διωκτικών αρχών, έτσι ώστε με το «επιστημονικό τους κύρος» (ως μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ) να «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» τους «απείθαρχους» πολίτες; Όπως και να έχει, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ο κατήφορος για ορισμένους δεν έχει πάτο.

Ως άλλοι ιεροεξεταστές, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ επιδιώκουν με τις αποφάσεις τους αυτές, την τρομοκράτηση των γιατρών-μελών τους για να τους εξαναγκάσουν σε φίμωση. Προτείνουμε στον κ. Πατούλη, πριν προχωρήσει στην υλοποίηση της δίωξης των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που τόλμησαν να εκφέρουν δημοσίως την επιστημονική τους άποψη χωρίς να τον ρωτήσουν, να διαβάσει τα αποσπάσματα για τον Μεγάλο Ιεροεξεταστή του Φ. Ντοστογέφσκι. Σίγουρα θα τον χαροποιήσει να βρει τον εαυτό του στο πρόσωπο του Μέγα Ιεροεξεταστή κι ίσως πάρει και κάποιες ιδέες που θα τον βοηθήσουν στο εν γένει έργο που του έχει ανατεθεί από τους κυβερνητικούς εντολείς του.  

 

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2020

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ