Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 17:20

Καταδίκη ΥΠΕΞ για την πρόκληση με το drone στο Καστελόριζο: Οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την Τουρκία άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού – «Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών» τονίζει.

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζοαπό Τούρκους εθνικιστές εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενέργειες σαν αυτήν απειλούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης και ζητά να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί του Σαββάτου ομάδα Τούρκων εθνικιστών Μηχανικών προχώρησαν σε προκλητική δολιοφθορά στο Καστελόριζο, με ρίψη κόκκινης μπογιάς επάνω στη μεγάλη ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο, επάνω από το λιμάνι του νησιού, και διακρίνεται και από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Αυτό αναφέρει ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός KARAR TV, που έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο, με πλάνα από drone, που έδειχναν το Καστελόριζο από ψηλά και την ελληνική σημαία, μετά τη δολιοφθορά με την κόκκινη μπογιά.

«Μετά το κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, μια πολιτική ομάδα Τούρκων Μηχανικών έβαψε την τεράστια ελληνική σημαία στο νησί Καστελόριζο με κόκκινο χρώμα» αναφέρει το KARAR TV, που δημοσιοποίησε τα επίμαχα πλάνα από drone.

Στις 25 Ιουλίου, στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, άγνωστοι έκαψαν την Τουρκική σημαία.

Οι αρχές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο drone είναι αυτό που νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, φέροντας ηχείο απ’ όπου ακούγονταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος και οθωμανικά εμβατήρια, αναστατώνοντας τη μικρή κοινωνία του νησιού. Ωστόσο διερευνάται με ποιον τρόπο έγινε η δολιοφθορά στην ελληνική σημαία.

«Περίπου στις 7:00 – 7:10 ξυπνήσαμε με τουρκικά εμβατήρια μέσω drone και μετά αντιληφθήκαμε ότι η σημαία είχε μπογιές. Στο νησί προκλήθηκε αμέσως αναστάτωση. Πρωί – πρωί να ξυπνάς με τουρκικά εμβατήρια δεν είναι και ό,τι καλύτερο» λέει ο αντιδήμαρχος Στράτος Αμύγδαλος, σημειώνοντας πως η πτήση του drone ήταν για λίγα λεπτά και όχι για περισσότερο όπως αρχικά μεταδόθηκε.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, και όσο η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο ζενίθ, τουρκικά ΜΜΕ – ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο- είχαν στοχοποιήσει το μικρό νησί. Δημοσιογραφικές αποστολές μάλιστα, από μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονταν στο Κας, στα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο, και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούσαν να μεταφέρουν στην τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως … «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση για το προκλητικό περιστατικό στο Καστελόριζο, που συνδέεται με ομάδα Τούρκων εθνικιστών, όπως έκανε γνωστό και ο τηλεοπτικός σταθμός KARAR TV, που δημοσιοποίησε τα επίμαχα πλάνα, γνωρίζοντας προφανώς την προέλευσή τους. Υπενθυμίζουμε πως το περιστατικό με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε την Αντίδραση της Άγκυρας που εξέδωσε ανακοίνωση σε υβριστικό και απειλητικό ύφος και την καταδίκη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Όλα αυτά, λίγο πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι διευρευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 697 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 17:22