Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 17:52

Συντηρεί τη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο Ερντογάν

Σε νέες δηλώσεις περί υπεράσπισης της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των δικαιωμάτων της Τουρκίας προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας με ενίσχυση του στόλου.

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορού να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Και πρόσθεσε: «Ακούγοντας τους προγόνους μας (sic) που έλεγαν ‘εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο’, εξοπλίζουμε το Ναυτικό μας καθώς και τις μονάδες του στρατού για να διαιωνίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας, την περιοχή μας και όλον τον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στο δικό του μήνυμα ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Οι δηλώσεις Ερντογάν – Ακάρ έγιναν με αφορμή επετειακές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Πρέβεζας (1538) μία ημέρα μετά τις τοποθετήσεις του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραήμ Καλίν, και αφού έδωσε την τουρκική «εκδοχή» των διερευνητικές συνομιλίων ως έναν μηχανισμό συζήτησης «της υφαλοκρηπίδας, της οικονομική ζώνης και του εναερίου χώρου στο Αιγαίο», πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος αυτών θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε. «Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μία θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων, ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται από θέματα οικονομίας έως τουρισμού, καθώς και θέματα ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

kathimerini.gr

Διαβάστηκε 677 φορές