Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 20:22

Αθήνα στο ΝΑΤΟ: Αποχώρηση Oruc Reis και διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς

Η ελληνική πλευρά έκανε εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – Αύριο θα υποβληθούν τα ελληνικά σχόλια για την Στόλτενμπεργκ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Συζήτηση για την την τουρκική προκλητικότητα έγινε απόψε στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, ανέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα το γεγονός ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία και προκαλεί αστάθεια ευρύτερα στην περιοχή.

Η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επίσης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη των ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η χώρα μας τόνισε επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα τόνισε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

protothema.gr

Διαβάστηκε 706 φορές