Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 22:35

ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο διπλωματών – Διαψεύδει η Αθήνα

Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τη στιγμή που ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο «κόκκινο». Η διεθνής κοινότητα τις τελευταίες ημέρες καταβάλλει ύστατη προσπάθεια ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με την ανησυχία για πρόκληση θερμού επεισοδίου να είναι έκδηλη.

Όπως φαίνεται, η προσπάθεια αυτή αποδίδει εν μέρει καρπούς καθώς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, να εδραιώσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση για να μειώσουν το ρίσκο επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει, παραμένει σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρει λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές διέψευδαν την ύπαρξη συμφωνίας.

Αναλυτικά η δήλωση Στόλτενμπεργκ
«Μετά τις συζητήσεις μου με έλληνες και τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Στροφή(;) Ερντογάν: Μπορούμε να βρούμε διπλωματική λύση
Παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ωρών, τη διπλωματική οδό φέρεται διατεθειμένη να ακολουθήσει ο Ερντογάν στο θέμα των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η χθεσινή παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα για μορατόριουμ και έναρξη διαλόγου.

Η πρόθεση της Άγκυρας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου φανερώθηκε από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, είπε σε κλειστή σύσκεψη κομματικών στελεχών τα ακόλουθα:

«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια της διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική «καζάν- καζάν (win-win)». Πρέπει να αναδείξουμε τις συνεργασίες και προσπάθειες αλληλοϋποστήριξης που είχαμε με τις χώρες της περιοχής, κυρίως με την Ελλάδα. Αυτή την προσπάθεια να την αναδείξουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να την εξηγήσουμε στην κοινή γνώμη».

tanea.gr