Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  10:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 14:24

Σπήλιος Λιβανός : “Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής”

Η κυβέρνηση δίνει έναν κρίσιμο διμέτωπο αγώνα απέναντι αφενός στον Covid-19 και αφετέρου στην τουρκική προκλητικότητα, προωθώντας, παράλληλα, με δυναμική την μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Ήδη στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν εμβληματικά νομοθετήματα, τα οποία άμεσα θα πάρουν το δρόμο για την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ως προς την μάχη με την πανδημία, από την πρώτη στιγμή, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών και με όπλο μας την τήρηση από τους πολίτες των υγειονομικών μέτρων, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση με ειλικρίνεια αλλά και ολοκληρωμένο σχέδιο. Κι επειδή, όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι και μας δικαιώνουν: Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 2831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα 693. Επίσης, ο μέσος όρος των θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα 22, δηλαδή περίπου 5 φορές μικρότερος. Ακόμα, η Ελλάδα είναι 5η στην Ευρώπη σε αριθμό τεστ, σύμφωνα με έρευνα του Politico.

Βεβαίως είναι λογικό και αυτονόητο να προχωρούμε, όποτε κρίνεται απαραίτητο, σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς αντιμετωπίζουμε μία συγκυρία, όπου κανείς, ούτε η διεθνής επιστημονική κοινότητα, γνωρίζει τα ακριβή δεδομένα και την εξέλιξη.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, δουλέψαμε όλοι μαζί,  αποκτήσαμε γνώση και εμπειρία, δείξαμε ετοιμότητα και θωρακίσαμε το εθνικό σύστημα υγείας. Σήμερα, μπαίνουμε στη μάχη με περισσότερα εφόδια. Αρκεί, να συνεχίσουμε όλοι να “κλείνουμε τα αφτιά” σε ψευδοεπιστήμονες και ψεκασμένες θεωρίες και να συμβάλλουμε στην συλλογική προσπάθεια, τηρώντας, ο καθένας από εμάς, τους κανόνες της πολιτείας και τις οδηγίες των επιστημόνων.

Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα, αντιδρά με ψυχραιμία, εθνική αυτοπεποίθηση, δημιουργία πλέγματος διεθνών συμμαχιών σε διμερή και πολυμερή σχήματα και διεθνοποίηση των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτήν. Η στάση της Ε.Ε και των ΗΠΑ αποδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εφαρμόζει, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μία πολυδιάστατη, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική που παράγει απτά αποτελέσματα. Η θέση της χώρας έχει ισχυροποιηθεί ενώ οι σύμμαχοι της στέκονται έμπρακτα στο πλευρό της, όπως απέδειξε και η ουσιαστική απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία για τα γεγονότα του Έβρου. Παράλληλα, οι συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και την Ιταλία, ακύρωσαν στην πράξη το τουρκολιβυκό σύμφωνο και απέδειξαν ότι με σχέδιο και ισχυρή βούληση η Κυβέρνηση προχωρά στην ρύθμιση των εθνικών θεμάτων. Παράλληλα, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 νμ στα 12 νμ στο Ιόνιο Πέλαγος σήμανε ότι για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε.

Το φθινόπωρο αλλά και ο χειμώνας που βρίσκονται μπροστά μας δεν θα είναι εύκολα. Τόσο ο κορωνοϊός όσο και η τουρκική προκλητικότητα είναι δύο ζητήματα στα οποία δεν χωράνε μικροπολιτικές και κοντόφθαλμες κομματικές λογικές. Θα χρειαστεί στάση υπευθυνότητας, εθνικής ομοψυχίας και συναίνεσης από όλους μας. Πολίτες και πολιτικά κόμματα. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

sinidisi.gr