Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 00:13

Ραγδαίες εξελίξεις για την Ανατολική Μεσόγειο: Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, την Τετάρτη (26/08) παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τηλεφώνησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσο και στον Τούρκο πρόεδρο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και έπειτα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά και το τηλεφώνημά του προς τον Τούρκο πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τραμπ, είπε: “Όπως γνωρίζετε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση που είχαν, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες”.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους”. Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

eleftherostypos.gr