Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 21:30

Δεν σταματά τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα υπεύθυνη για τις ζημιές που θα πάθει»

Δεν πτοήθηκε από τα μηνύματα της Κομισιόν και του Βερολίνου ο Τούρκος πρόεδρος – «Η Ελλάδα έπεσε μόνη της σε χάος, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή», είπε – Νέα τουρκική NAVTEX νότια της Κρήτης – «Σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο» επέμεινε για τις γεωτρήσεις

Επανήλθε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αρνητικές θέσεις που εξέφρασαν Κομισιόν και Βερολίνο για την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ξανά αιχμές για την Ελλάδα και δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης σε ότι αφορά τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς. Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να κατανοήσουν πως αυτοί που έσυραν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό, δεν θα ξαναεμφανιστούν σε πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον. Η σημερινή δήλωση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την παράκτια και ναυτική ασφάλεια όλων των πλοίων της περιοχής» ανέφερε ο Ερντογάν αναφορικά με την ελληνική «απάντηση» στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Και συνέχισε: «Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική υπαιτία για ότι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της. Με αυτή τη στάση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει πέσει σε ένα χάος που δεν μπορεί να ξεφύγει».

Ακολούθως, έστρεψε τα βέλη του, ξανά, ενάντια στην ΕΕ: «Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ έντιμη μαζί μας. Υποστηρίζουν τρομοκράτες ενάντια στην πατρίδα μας, οι οποίοι έρχονται σε εμάς από την Ελλάδα και τον PKK. Το θεωρείτε φιλία αυτό; Δεν στέκονται στο πλευρό μιας χώρας που θυσιάζει τον εαυτό της για την ανεξαρτησία και το μέλλον της. Έχει υποκριτική συμπεριφορά απέναντί μας, δεν υπάρχει καμία ενότητα σαν αξία».

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, είπε: «Έχουμε δείξει σε εκείνους που προσπαθούν να μας εμποδίσουν στην Ανατολική Μεσόγοειο, πως έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σαν η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προστατεύουμε τα δικαίωματά μας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα από τη δράση του Oruc Reis, ούτε από την δράση του ναυτικού μας που το συνοδεύει. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν το τι θα συμβεί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στις περιοχές τις οποίες έχουμε κηρύξει NAVTEX.Μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο».

protothema.gr

Διαβάστηκε 695 φορές