Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 22:12

Ερντογάν: «Βρήκαμε τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας»

«Θα συνεχίσουμε και στη Μεσόγειο μέχρι να γίνουμε ενεργειακά ανεξάρτητοι, κανείς δεν θα μας σταματήσει» είπε ο Ερντογάν – «Ανακαλύψαμε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πόρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο η λίρα συνεχίζει να… καταποντίζεται

«Η ενέργεια, εκτός από το βασικό στοιχείο της ανάπτυξης, έχει μεγάλη σημασία για την εδραίωση της εθνικής ανεξαρτησίας» ενός κράτους, ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Δευτέρας, σε δηλώσεις του για την «ανακάλυψη» της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα.  

«Πίσω από όλα τα παιχνίδια που παίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ένας αγώνας για την κατανομή των ενεργειακών πόρων», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η απάνθρωπη παγκόσμια τάξη, που θεωρεί μια σταγόνα πετρελαίου πιο πολύτιμη από το αίμα ενός ανθρώπου, εξακολουθεί να βασιλεύει. Εμείς πάντα λέμε πως ο άνθρωπος είναι πάνω απ’ όλα. Πρώτα απ’ όλα ο νόμος και η δικαιοσύνη. Ο Αλλάχ έχει ανοίξει μια πόρτα για εμάς σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος, με έναν άνευ προηγουμένου πλούτο. Παρόμοιες πηγές θα ανοίξουν για εμάς και αλλού στο μέλλον» συνέχισε ο Ερντογάν, την ώρα που η τουρκική λίρα, πάντως, συνέχισε να… καταποντίζεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το Newmoney.gr.

«Αναλάβαμε την πρόκληση να κάνυμε μόνοι μας επιχειρήσεις γεώτρησης. Μαζί με το γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο δούλεψε στη Μαύρη Θάλασσα, έχουμε και τα Γιαβούζ και Κανουνί, που μας έχουν καταστήσει μια από τις κυρίαρχες χώρες του κόσμου σε αυτό τον τομέα. Το Φατίχ ανακάλυψε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πόρων φυσικού αερίου, στην επιχείρηση που ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου. Η επιχείρηση αυτή έγινε με δικά μας, εθνικά μέσα. Και είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι πόροι στην ίδια περιοχή. Στόχος να είναι να κάνουμε το αέριο διαθέσιμο στο έθνος μέχρι το 2023» ανέφερε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στη Μεσόγειο: «Ελπίζω πως θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες εκεί ως το τέλος της χρονιάς, με την ενεργοποίηση του Κανουνί, που βρίσκεται σε φάση συντήρησης. Έχουμε κάνει 9 γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με τα Γιαβούζ και Φατίχ. Δεν θα σταματήσουμε και δεν θα ξεκουραστούμε, μέχρι να γίνουμε ένας ξεκάθαρος εξαγωγέας ενέργειας. Θα συνεχίσουμε προς την επίτευξη των στόχων μας,  χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Όλοι όσοι στέκονται απέναντί μας σε αυτό το θέμα, ειδικά στην Ελλάδα, γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως όλοι αυτοί οι χαζοί χάρτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς και δεν έχουν καμία αξία, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην Ένωση, μέρα με τη μέρα».

protothema.gr

Διαβάστηκε 705 φορές