Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 18:48

Άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας: Βίντεο και φωτογραφίες – Κοινά γυμνάσια στην τουρκική Navtex

Ηχηρό μήνυμα: Τα κοινά γυμνάσια περιλαμβάνουν την περιοχή που κινείται το Oruc Reis, την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία

Άμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση από την Γαλλία στην τουρκική προκλητικότητα. Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, έστειλε ακόμα ένα βήμα αποφασιστικότητας απέναντι στις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας:

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο Γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Η Γαλλία βάζει «κόκκινη γραμμή» στους τουρκικούς τσαμπουκάδες μετά και την ισχυρή στήριξη της Ελλάδας και από το Ισραήλ που εξέφρασε την πλήρη «υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

«Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος» τόνισε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμα που ανήρτησε στο τουίτερ στην ελληνική γλώσσα και ανακοίνωσε:

«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

Την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν αληθινό φίλο της Ελλάδας αλλά και ένθερμο υπερασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου.

Η επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μίας ώρας, που είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλύ (Florence Parly).

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΘΑ, κατά τη συνομιλία «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματική κινητικότητα

Μία ημέρα πριν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που κατέστη δυνατόν να συνεδριάσει εκτάκτως με απαίτηση της Ελλάδας για να συζητηθεί η ένταση που προκαλεί η Τουρκία, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει και τους πιο απρόθυμους Ευρωπαίους «παίκτες» για την ανάγκη αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Συνεχίζοντας την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιαστούν στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα». Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου. Αύριο Παρασκευή, μετά το Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην Βιέννη όπου έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η Αθήνα θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επιρροή της όχι απλώς για να σταματήσει ο πλους του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά να αναδιπλωθεί η Άγκυρα από την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες και η οποία μπορεί να συμπαρασύρει στην αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 737 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 12:00