Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 17:57

Η ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ δεν εγγυάται ηρεμία στην περιοχή

της Κύρας Αδάμ

Με την επείγουσα κατάληξη σε κουτσουρεμένη Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας /Αιγύπτου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να  απαγκιστρωθεί για την ώρα, (και επομένως να κερδίσει χρόνο), από τον ασφυκτικό πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, που επρόκειτο να ξεκινήσει επισήμως  τις επόμενες ημέρες. Ρισκάρει όμως η Αθήνα την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, είτε  σε ελληνικές περιοχές που επικαλύπτονται από το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ είτε από τη δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα κάτω από το Καστελόριζο.

Ήδη ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ότι η Τουρκία υπαναχώρησε από τις διερευνητικές επαφές, ενώ η Άγκυρα προχώρησε αστραπιαία σε εκδοχή NAVTEX για άσκηση με πυρά, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου- Ρόδου, την οποία θεωρεί δήθεν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και στην οποία επρόκειτο να επιχειρήσει σεισμικές έρευνες το Ορους Ρεις. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν από την Αγ Σοφία δήλωσε ότι το «μορατόριουμ» τουρκικών σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων το έσπασε η Αθήνα, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου  χαρακτήρισε άκυρη και ανύπαρκτη” την ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ και τόνισε ότι «αυτή η θέση θα αποκαλυφθεί τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι», δηλαδή και με προκλητικές τουρκικές ενέργειες  επί τόπου , αλλά και με τις απαιτήσεις της στις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς στηρίζεται υπέρμετρα στην αυστηρή προειδοποίηση της Γερμανικής Προεδρίας με απειλή κυρώσεων προς Άγκυρα- κυρίως- και Αθήνα να μην δημιουργηθούν σοβαρές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας /Τουρκίας κατά τη διάρκεια της θητείας της μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει με όλους τους τρόπους και μέσα που διαθέτει στα ΜΜΕ να πανηγυρίζει για την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για ΑΟΖ , που επικαλύπτει μεγάλο τμήμα της παράνομης -πλην όμως επισήμως κατατεθειμένης στον ΟΗΕ- τουρκο/λυβικής Συμφωνίας για την ΑΟΖ . Εικάζει ακόμα ότι απέκτησε ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και στοχεύει στη παραπομπή  του θέματος των αλληλοκαλυπτόμενων ΑΟΖ Ελλάδας/Αιγύπτου και Τουρκίας/Λιβύης στο Δ Δικαστήριο της Χάγης για την οριστική επίλυση του. Δίνοντας έτσι χρόνο στην Αθήνα  να απαγκιστρωθεί το επόμενο διάστημα από τον ασφυκτικό τουρκικό κλοιό για άμεση και πλήρη διμερή διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα που έχει βάλει η Άγκυρα στο τραπέζι.

Το αμέσως προσεχές διάστημα είναι εξόχως επικίνδυνο διότι αφήνει ελεύθερο χρονικό πεδίο λίγων μηνών στην Άγκυρα να απειλεί ή να υλοποιεί την απειλή της ότι θα υπερασπίσει με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της στις δήθεν «τουρκικές υφαλοκρηπίδες στη Λιβύη και νότια του Καστελόριζου.

Και τούτο διότι προκειμένου να καταστεί νομικώς διεθνώς ισχυρή και κατοχυρωμένη η Συμφωνία Ελλάδας/Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αυτή πρέπει πρώτα να κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια ( κάτι που θα πράξει άμεσα η Αθήνα) και στη συνέχεια να αναρτηθεί στον ΟΗΕ και πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη για την οριστική επίλυση του θέματος των αλληλοκαλυπτόμενων ΑΟΖ.

Όμως, όπως παραδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η Αίγυπτος , λόγω εκλογικών διαδικασιών , θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 και πλέον μήνες για να μπορέσει να φέρει την Συμφωνία για κύρωση στην αιγυπτιακή Βουλή,  ώστε να  μπορέσει η ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία να αναρτηθεί στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ. Επομένως το προσεχές δίμηνο κρίνεται άκρως επικίνδυνο και ανησυχητικό, καθώς η Τουρκία έχει ήδη αναγγείλει σεισμικές έρευνες κι γεωτρήσεις σε περιοχές της  σημερινής ελληνο/αιγυπτιακής ΑΟΖ και επιπροσθέτως δεν έχει αποσύρει – μόνον αναστείλει για τον Αύγουστο- τις σεισμικές έρευνες του Ορους Ρεις κάτω από το Καστελόριζο και μέσα στην δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή.

Το ακριβές περιεχόμενο της τμηματικής Συμφωνίας Ελλάδας/Αιγύπτου για την ΑΟΖ δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα ,πλην ορισμένων ενδεικτικών παρατηρήσεων του κ. Δένδια. Σύμφωνα με αυτές  η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού και ακόμα, η συμφωνία περιλαμβάνει «το ορθό ποσοστό επήρειας που περιλαμβάνει το Διεθνές Δίκαιο».

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα και η Αίγυπτος – μη θέλοντας από κοινού να «θυμώσουν» περισσότερο τον Ερντογάν δεν «έσκασαν μύτη» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού- όριο δηλαδή που έχει καταθέσει η Άγκυρα για τη δήθεν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή Ρόδου Καστελόριζου, την οποία η Άγκυρα ενεργοποίησε προσφάτως με το Ορους Ρεις.

Επομένως η ευρύτερη περιοχή το Καστελόριζου έμεινε σκοπίμως εκτός διαπραγμάτευσης «για το μέλλον» . Η Αίγυπτος- όπως έχει ήδη αποκαλύψει προ μηνός αυτή εδώ η στήλη- επιμένει ακατέβατα σε μηδενική ΑΟΖ στο Καστελόριζο, με την παρατήρηση ότι η τελική οριοθέτηση της περιοχής θα πρέπει να γίνει και με τη συμμετοχή τρίτων – κυρίως της Τουρκίας και ελάχιστα της Κύπρου.

Η Αθήνα ακόμα απέδωσε «λογικά και πολιτισμένα» μεγαλύτερη περιοχή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου ( 55%) παρεκκλίνοντας από το 50%-50% που απαιτεί η εφαρμογή της μέσης γραμμής.

Εφ όσον η Αθήνα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη Συμφωνία και τις επίσημες συντεταγμένες  δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια αν η ΑΟΖ  της Κρήτης –κυρίως- αλλά και του τμήματος της Ρόδου και ολόκληρης της Καρπάθου έχουν υποστεί και σε τι ποσοστό μείωση της ΑΟΖ τους, δηλαδή έχουν κουτσουρευτεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή για «το γενικότερο καλό»

Πάντως ο κ Δένδιας προειδοποίησε επισήμως ότι για το εθνικό συμφέρον έχει υπολογιστεί «το ορθό ποσοστό επήρειας» της ΑΟΖ στα νησιά.

¨Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η εφημερίδα προ διμήνου περίπου, οι απαιτήσεις της Αιγύπτου στη διαπραγμάτευση ήταν η ΑΟΖ της Κρήτης να μην ξεπερνά το 40% της πλήρους ΑΟΖ της νήσου.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 827 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2020 22:10