Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 10:57

Κορονοϊός SOS και όλα θυμίζουν… lockdown! Έρχονται νέα μέτρα και απαγορεύσεις

Συναγερμό για την πορεία που έχει πάρει η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα σήμανε και ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο όχι μόνο να ληφθούν πιο εντατικά μέτρα αλλά και να επιστρέψουμε στις απαγορεύσεις αφού, όπως είπε, η κατάσταση θυμίζει… Μάρτιο.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως ήταν τον Μάρτιο» είπε ο Μάριος Λαζανάς μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (15.07.2020) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Δεν έκρυψε, δε, την ανησυχία του για τα εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαλάρωση και ήδη από χθες (14.07.2020) όταν εντοπίστηκαν 58 νέα κρούσματα κορονοϊού (διπλάσια από τη Δευτέρα) εισηγήθηκαν να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εμπορικά κέντρα και mall, μέτρο (σ.σ. σύσταση ήταν η μάσκα) που είχε καταργηθεί πριν από μερικές μέρες.

Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση, τόνισε ο Μάριος Λαζανάς. Κατά την άποψή του άλλωστε η σύσταση ή η αυστηρή σύσταση για τον Έλληνα δε σημαίνει τίποτα. «Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα».

Ποιος κορονοϊός; Τα… ψώνια σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία 

Ο Μάριος Λαζανάς εξέφρασε την άποψη πως τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως λόγω και του τουρισμού. Σημειώνεται ότι από σήμερα (15.07.2020) αρχίζουν ξανά οι πτήσεις από Βρετανία, στις 22 Ιουλίου από τη Σουηδία και ίσως στο τέλος του μήνα και από τις ΗΠΑ.

«Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά. Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες», τόνισε ο Μ. Λαζανάνς και αναφερόμενος στην αξιοπιστία και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, είιπε πως υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού. «Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά; Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων. Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε.

newsit.gr