Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 10:28

Σπήλιος Λιβανός: "Δικαίωμα στον δημόσιο χώρο έχουν όλοι οι πολίτες"

 
 

Από την ομιλία του Σπήλιου Λιβανού, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΝΔ & Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις:

  • Ξεκινώντας την ομιλία του: "Προεκλογικά, δεσμευτήκαμε για ένα συγκεκριμένο, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Όπως αναγνώρισαν και οι έγκριτοι συνταγματολόγοι Μανιτάκης και Αλιβιζάτος σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση με θάρρος και πολιτική ανδρεία, που ενταφιάζει τα χουντικά νομοθετήματα."
  • O κ. Λιβανός συνεχάρη προσωπικά τον κ. Καμίνη, που τις δύσκολες εποχές του 2011 και του 2012, πρώτος τόλμησε και μίλησε για την ανάγκη ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά και γενικά, τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κάνουν συγκροτημένη και δημιουργική αντιπολίτευση, που συμμετέχουν στο διάλογο, από τον οποίον προκύπτουν συναινέσεις και υιοθετούνται οι βέλτιστες λύσεις για την κοινωνία. Πρόσθεσε, δε, ότι «με αυτή τη διάθεση διαλόγου η ηγεσία του Υπουργείου, αποδεχόμενη τις κομβικές αλλαγές του ΚΙΝΑΛ, τιμά τον κοινοβουλευτισμό ως αξία και θεμέλιο κράτους δικαίου, στο οποίο ομνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μας».
  • Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλο: "Αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, επιτέθηκε σχεδόν σε όλη την ομιλία του στον κ. Χρυσοχοϊδη. Απέδειξε ότι η πολιτική εμπάθεια είναι το πεδίο που επιλέγει πάντοτε να αναμετριέται. Επέλεξε να ακολουθήσει τον διχαστικό λόγο του αρχηγού σας, χωρίς πολιτικές θέσεις. Η δημοκρατικότητα, η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι γνωστή και δεδομένη. Το ηθικό πλεονέκτημα στην πολιτική κατακτάται από τη συμπεριφορά εκάστου εξ ημών απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Σήμερα ο κ.Τζανακόπουλος έμεινε μετεξεταστέος. Απέδειξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των αρχών και των αξιών. Απέδειξε, επίσης, πως συγκυβέρνησε με τόση χαρά και επιτυχία με τον Πάνο Καμμένο."
  • Απάντηση για τους ισχυρισμούς περί χούντας: "Προς όσους μιλούν ακόμα για «χουντικό» νομοσχέδιο και παρομοιάζουν την παρούσα Κυβέρνηση με τη χούντα των Συνταγματαρχών λέω ξανά ότι είναι ανιστόρητοι και αδαείς. Γιατί μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει τι ήταν η χούντα των Συνταγματαρχών, μπορεί τώρα να μιλάει για χούντα, χαρακτηρίζοντας μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ως χούντα. Αλλά δεν είναι μόνο ανιστόρητοι όσοι προβαίνουν σε αυτές τις συγκρίσεις. Λειτουργούν και ως παραχαράκτες της ιστορίας αλλοιώνοντας την ιστορική μνήμη των επόμενων γενεών. Ο ευτελισμός των εννοιών, η άλογη χρήση λέξεων και συμβόλων απαξιώνει τα ίδια τα σύμβολα, και εν τέλει βλάπτει την ιστορική μνήμη και συνείδηση."
  • Απάντηση στον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση : "Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συνδέσει τα ασύνδετα, τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής με το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού. Αντί να έχει το πολιτικό θάρρος να αποδώσει τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της ΝΔ, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και τα χαμηλότατα επιτόκια δανεισμού, προσπάθησε να τα οικειοποιηθεί λαθραία. Oι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι η παράταξη που εκπροσωπείτε σήμερα κ. Ραγκούση κατασπάραξε τη μεσαία τάξη και επιχείρησε να αλώσει τους θεσμούς."
  • Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ : "Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε παλαιά μοτίβα. Από τον αρχηγό του που προαναγγέλλει κοινωνική καταστροφή, μέχρι τους βουλευτές του που μιλούν για «όργιο καταστολής». Έχουμε όμως 2020 και όχι 2012. Η αντιπολίτευση με τα μαγκάλια και τα συσσίτια, η τυμβωρυχία, η ελπίδα για την καταστροφή της χώρας, ώστε να επανακτήσετε την εξουσία, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ανήκουν στο παρελθόν. Η συζήτηση για τα μαγαζιά και τα μαγαζάκια, για τις κασέτες και τα βοσκοτόπια είναι δύσκολη. Eπιδιώκετε να βρείτε μια διέξοδο από το βούρκο που δημιουργήσατε. Ξεχνάτε, όμως, τον θεσμικό σας ρόλο. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Και ο τόπος έχει ανάγκη μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι από νεόπλουτους εξουσιαστές, που ζουν για να επαναλάβουν το ρεσάλτο στους αρμούς της εξουσίας."
  • Απάντηση στον αρχηγό της Μέρα25 κ. Βαρουφάκη: "Οι αυθόρμητες δημόσιες συναθροίσεις είναι νόμιμες, εκτός αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί φάνηκε να μην το έχει αντιληφθεί. Δεν μας είπε όμως τι θέλει ο κ. Βαρουφάκης; Να μην προστατεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία; Εκείνος, ως τάχα αντίπαλος της αστικής δημοκρατίας, τι υποστηρίζει; Την ανυπακοή και το χάος; Πως είναι δυνατόν να μπερδεύει τις ιστορικές στιγμές με τέτοια αφέλεια; Τι θεωρεί; Ότι όλοι εμείς, οι χιλιάδες πολίτες που έσυρε στα ΑΤΜ τέτοιο καιρό πριν πέντε χρόνια, με τα capital controls και την καταστροφική διαπραγμάτευση του, είμαστε αδαείς και ανιστόρητοι;."
  • Για το νομοσχέδιο: "Προστατεύουμε  το δικαίωμα του εμπόρου στην οικονομική δραστηριότητα, το δικαίωμα του πολίτη στην ακώλυτη μετακίνησή του. Με σεβασμό πάντα στην αρχή της αναλογικότητας. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η άσκηση ενός δικαιώματος της μειοψηφίας δεν συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση της πλειοψηφίας. Διότι το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, που συνδέεται ευθέως με τη δημοκρατική αρχή, δεν το έχουν μόνο οι διαδηλωτές, αλλά όλοι οι πολίτες. Διότι, όπως πολύ εύστοχα είχε σχολιάσει η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις «πλατείες απαιτούν Σύνταγμα οι λαοί, και στις πλατείες το καταλύουν»."