Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 18:02

Αναγκαία η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, αρκεί να γίνει το κέντρο του κόσμου…

«Το επόμενο 6μηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες» αυτά ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του και πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».

Κάπως έτσι όχι μόνο σε επίπεδο κοινοβουλίου, αλλά και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων των δημοτικών αρχών, θα ξεκινήσει η συζήτηση περί εκλογών με τα νέα δεδομένα που βάλει η Κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως σε πολλούς δήμους, λόγω του ισχύοντος συστήματος, που σε αρκετούς δήμους έφερε συνεργασίες, οι περισσότεροι προβλέπουν πως μετά τη διετία θα αρχίσουν οι ζυμώσεις για τις επόμενες εκλογές. Ζυμώσεις που θα γίνουν με τα στάνταρτ ενός άλλου εκλογικού συστήματος.

Η αλήθεια είναι πως η απλή αναλογική δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα λειτουργούσε σε επίπεδο κυβερνησιμότητας, αν η Κυβέρνηση δεν είχε φέρει πριν ένα περίπου χρόνο σειρά μεγάλων και σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Η ύπαρξη και μόνο τόσων αλλαγών δείχνει ότι η απλή αναλογική μάλλον θα είχε προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις στη λειτουργία των δήμων. Σίγουρα χρειάζεται ένα άλλο σύστημα, με καλύτερη κυβερνησιμότητα.

Όμως η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, που αργά ή γρήγορα θα ανοίξει, αν και αναγκαία, θα μεταφέρει το κέντρο βάρους μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 835 φορές