Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 18:01

Ο Κ.Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έρχεται νέο Μνημόνιο και κάνει έκκληση στην ΕΕ: «Παρελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους Fincancial Times, παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη θα έρθουν «πακέτο» με νέα υποχρεωτικά μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους, δηλαδή... μνημόνιο.

Ερωτηθείς σχετικά από τη βρετανική εφημερίδα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως αρκεί η εξαμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν και κατ' ουσίαν παρακαλά την ΕΕ να μην επιβάλλει νέους όρους στην Ελλάδα.

«Δεν πιστεύω πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι» λέει, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο θεωρείται «πολιτικά απαράδεκτο» από τις χώρες του Νότου. 

Βέβαια, «πολιτικά απαράδεκτα» ήταν και τα 3 μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα..

Η πολιτική αποδοχή των σκληρών μέτρων από την ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι κάτι ενδιαφέρει τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ούτε την Κομισιόν, όπως δεν τις ενδιέφερε το 2010, το 2012 και το 2015.

 Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα έχει εγκαταλείψει τις «εκτός χρόνου και τόπου» δηλώσεις του στιλ: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που μας δίνουν και να μην τα γλεντήσουμε όπως έγινε στην δεκαετία του '80» υπονοώντας ότι πρόκειται για... δωρεάν βοήθεια και όχι για νέα δάνεια με σκληρούς και επαχθείς όρους!

Πάντως όσον αφορά την επιβολή lockdown και σκληρών απαγορεύσεων, τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή τη δεινή κατάσταση, ο πρωθυπουργός αναφέρει πως «Ήταν προφανές σε εμένα κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα παρά αργά», προκειμένου να μην λυγίσει το σύστημα υγείας.

Σημειώνει πάντως πως το ΕΣΥ τον «εξέπληξε ευχάριστα».

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι η χώρα θα έχει φέτος «ένα μικρό ποσοστό» των 33 εκατομμυρίων επισκεπτών που είχε πέρυσι.

pronews.gr

Διαβάστηκε 816 φορές