Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 10:07

Αρχισε το μπρα-ντε-φερ για τα πλεονάσματα του 2021 με τους Ευρωπαίους -Τι απεύχεται η Αθήνα

«Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε», λέει η σοφή παροιμία, την οποία όπως φαίνεται θέλουν να εφαρμόσουν πιστά στο οικονομικό επιτελείο, πριν καν ξεκινήσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021, με τους Ευρωπαίους.

Η λογική λέει ότι όσο η πανδημία ταρακουνάει τις χώρες, δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί δημοσιονομικών ανισορροπιών και ελλειμμάτων. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «όταν καταρρέουν φέτος κολοσσοί, τι τύχη μπορούν να έχουν την επόμενη χρονιά τα φορολογικά έσοδα και οι εθνικοί Προϋπολογισμοί;».

Σε καθεστώς εποπτείας παραμένει η Ελλάδα, τι απεύχεται η Αθήνα

Αυτά τα λέει η λογική, ωστόσο ήδη καταγράφονται φωνές από τους Βόρειους εταίρους, που λένε ότι βγαίνοντας από την οξεία φάση της κρίσης, θα πρέπει σιγά- σιγά να επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο, που έχει επιτελικό πλέον ρόλο στην Κομισιόν, μόλις χθες στην εκδήλωση- τηλεδιάσκεψη του ΙΟΒΕ επεσήμανε- μάλλον όχι τυχαία- ότι η επίβλεψη στην Ελλάδα δεν σταμάτησε, παρά μόνο προσωρινά, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτά που τόνιζαν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida σε ανύποπτη στιγμή, ότι δηλαδή μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και για την Ελλάδα, αλλά η χώρα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Τι απεύχεται, τι ξορκίζει το οικονομικό επιτελείο; Το ενδεχόμενο να διατηρηθεί και το 2021 η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά με δημοσιονομικούς στόχους. «Από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι μόνο για τους κανόνες, αλλά και για τους στόχους. Το 2021 δεν θα έχει τελειώσει η κρίση» σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας στην ίδια εκδήλωση, εκφράζοντας έτσι ανοικτά τον προβληματισμό του για ενδεχόμενα «φάλτσα» στις συζητήσεις που θα γίνουν.

Απάντηση επί του θέματος δεν δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει επισήμως και χαρακτηρίζεται ως πρόωρη, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι στο πεδίο των σκληρών παζαριών για το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορεί να ληφθούν δεσμεύσεις για «σφίξιμο» των δημοσιονομικών λουριών από το 2021, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των «σκληρών» του Βορρά.

Κατευθυντήριες γραμμές για μεταρρυθμίσεις από τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα

Από την άλλη έγινε σαφές κατ’ αρχάς, ότι οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν την Ελλάδα όχι απλώς να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά «εργαλεία», αλλά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξουν οι συνήθεις αστοχίες στην απορρόφηση των κονδυλίων. Τόσο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι όσο και ο Ν. Κοστέλο χαρακτήρισαν «πρόκληση για το Δημόσιο να απορροφήσει τους πόρους».

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τα εμπόδια και τις «γκρίζες» ζώνες, που έχουν εντοπίσει οι Ευρωπαίοι στον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό Κράτος, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα: αποτελεσματικότερη Φορολογική Διοίκηση και Δημόσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, Ενέργεια, Ψηφιακή διακυβέρνηση, βελτίωση ενεργών πολιτικών απασχόλησης.

Γιώργος Παππούς

Πηγή: iefimerida.gr