Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 18:51

Οι Τούρκοι δεν πίστευαν στ’αυτιά τους το «προσκύνημα» Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ως αλλαγή στάσης της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία ερμηνεύει σήμερα μερίδα του τουρκικού τύπου την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, ή καλύτερα δεν πίστευαν στα αυτιά τους από το "προσκύνημα" του Κ.Μητσοτάκη προς τις τουρκικές θέσεις.

Αν και η πλειοψηφία των τουρκικών ΜΜΕ την αντιμετωπίζει με ουδέτερα –προς το παρόν- σχόλια έως «θετική έκπληξη» ενώ την ίδια στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, νωρίτερα σχολίασε(θετικά για την κυβέρνηση) ότι «ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο»

Χουριέτ: Επικοινωνία – έκπληξη με το Μητσοτάκη

Η εφημερίδα σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Μια αιφνίδια και θετική εξέλιξη σημειώθηκε χθες στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Σε ένα περιβάλλον όπου η επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας-Αθηνών είχε περιοριστεί πρόσφατα μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά.

Ελληνικές πηγές δήλωσαν ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να διατηρήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η συζήτηση αφορούσε και τον αγώνα κατά του κορονοϊού, του ανοίγματος των συνόρων και του τουρισμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα για την επικοινωνία προήλθε από την ελληνική πλευρά. Η συνάντηση ανακοινώθηκε "τελευταία στιγμή" σε ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους».

Τα σύνορα μπορεί να ανοίξουν

Όπως αναφέρει επίσης ο ανταποκριτής της «Χουριέτ» στην Αθήνα, Γιώργος Κιρμπάκης, «η Ελλάδα ενδεχομένως να ανοίξει τα σύνορα (με την Τουρκία), εάν τα δεδομένα σχετικά με τον κορωνοϊό είναι θετικά και θεωρηθεί ασφαλείς χώρα».

Γενί Σαφάκ: Συνομιλία Ερντογάν με Μητσοτάκη - Η Αθήνα κατεβάζει πανιά κατά της Τουρκίας;

Σε άρθρο γνώμης σχετικά με τη συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σχολιάζει ότι το τηλεφώνημα αυτό χθες δείχνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός εγκαταλείπει προς ώρας την προηγούμενη στάση σύγκρουσης με την Τουρκία».

«Χθες υπήρξε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι η αντανάκλαση αυτής της νέας προσέγγισης της Αθήνας», προσθέτει ο αρθρογράφος Μεχμέτ Ατζέτ, κατά την άποψη του οποίου η αλλαγή αυτή ξεκίνησε  όταν ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας συμβούλεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσει διάλογο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε το στυλ και τη στάση της κάνοντας μια ‘στροφή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Μετά ήρθαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη – επισημαίνει ο Τούρκος αρθρογράφος ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία για τον καθορισμό των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας κι εάν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι για να μεταφερθεί το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω συνυποσχετικού σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτού του προβλήματος. Ο πολιτική της κανονιοφόρου δεν είναι η κατάλληλη, είναι καιρός για διπλωματία».

Ο αρθρογράφος όμως εκτιμά παράλληλα ότι, η Ελλάδα έχει κι ένα «φοβικό σύνδρομο» απέναντι στην Τουρκία.

«Φοβούνται την Τουρκία, φοβούνται την Ανατολία. Αυτό είναι προφανές. Όπως και στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου όταν η Τουρκία λαμβάνει επιθετική στάση, δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να σταθούν μπροστά της εύκολα», δηλώνει ο Μεχμέτ Ατζέτ.

Σαμπάχ: Ερντογάν και Μητσοτάκης μίλησαν στο τηλέφωνο

«Το βρώμικο σχέδιο των Ελλήνων»

Ευρεία έκταση λαμβάνει σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ ένα δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», κατά την οποία «ένας από τους ‘"αρχιτέκτονες" της κρίσης των Ιμίων, ο Δήμαρχος Καλύμνου Διακομιχάλης πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «να επιτρέψουμε τα τουρκικά φορτηγά να μπουν στη χώρα και με τη δικαιολογία του ελέγχου να τα αφήσουμε να περιμένουν, ώστε να χαλάσουν τα προϊόντα».

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» με τίτλο, «Φρένο στα τουρκικά φορτηγά στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας», ο Διακομιχάλης με επιστολή του προτείνει τα τουρκικά φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα των τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα να τα σταματούν στην Εγνατία Οδό υπό το πρόσχημα του ελέγχου, αφού θα έχουν μπει στην Ελλάδα μέσω της συνοριακής πύλης των Υψάλων και να περιμένουν εκεί μέχρι τα προϊόντα τους να χαλάσουν.

Τσάμηδες

Επίσης μεγάλη έκταση λαμβάνει και η 76η επέτειος της «γενοκτονίας», όπως την αποκαλεί το «Αναντολού» και όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τις δυνάμεις του στρατηγού του ελληνικού «καθεστώτος» Ναπολέοντα Ζέρβα εναντίον των Τσάμηδων, η οποία παραμένει ανοιχτή πληγή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο

Παράλληλα, η εφημερίδα Χουριέτ μιλά για ευρω-κυπριακή κοινή προβοκάτσια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπορέλ που πέταξε με ελικόπτερο μαζί με τον υπ. Άμυνας της Κύπρου πάνω από την Κύπρο, παρενόχλησε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που έπλεε στα ανοιχτά.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακάρ-Στόλτενμπεργκ

Στη τηλεφωνική συνομιλία Ακάρ και Στόλτενμπεργκ αντάλλαξαν απόψεις για νατοϊκά θέματα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πού πήγαν τα λεφτά των δωρεών για τον κορωνοϊό;

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία καταγγέλλει ότι τα χρήματα που δωρίστηκαν για την ανακούφιση των θυμάτων του COVID-19 εξαφανίστηκαν. Στέλεχος του κόμματος κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβει πού δαπανήθηκαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την εθνική εκστρατεία του Ερντογάν. «Είπαν ότι ‘τα καταφέρνουμε και μόνοι μας’ (σ.σ. το σύνθημα της εκστρατείας), αλλά προφανώς εννοούσαν ότι θα ξόδευαν τα χρήματα μεταξύ τους», είπε ο Αντμέν στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολίασε την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο», ήταν τα λόγια του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ αναφέρθηκε και σε όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Διάλογος αλλά με κόκκινες γραμμές

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εκεί όπου αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων», γεγονός που συνέδεσε με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την «πολύ επιτυχή πολυμερή διπλωματία» που ασκεί η ελληνική Πολιτεία.

​«Η κατάσταση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξομαλυνθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Ταυτόχρονα όμως, «εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Και εν συνεχεία, «είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντοτε αρωγός της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν έχεις ανοιχτά μέτωπα, θα πρέπει να τα συζητάς. Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο», δήλωσε ειδικότερα για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε: «δεν πρόκειται να πάμε προφανώς σε διπλωματία των όπλων, για μας πάντα αποτελεί το έσχατο μέσο, όμως η Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι δεν είναι μόνη, έχει την έμπρακτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών».

Ερωτηθείς, τέλος, αν στο απευκταίο σενάριο η χώρα μας θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Εκτιμούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας στην ευρύτερη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά! Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και μόνοι μας. Υπάρχει ένα εξαιρετικό ηθικό, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη».

​Και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ηθικού μετά την επιχειρησιακή νίκη στον Έβρο «απέναντι στη φερόμενη ως πολυδύναμη Τουρκία. Η Ελλάδα πλέον έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σταθεί επιχειρησιακά απέναντι στον καθένα», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Η συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην ΕΡΤ ξεκίνησε από το θέμα που ανέκυψε από τη συνομιλία Παππά – Μιωνή, με τον υπουργό Επικρατείας να επισημαίνει ότι «η ύπαρξη ενός μηχανισμού, μιας δομής δίπλα στην κυβερνητική και η οποία αξιοποιείται κατά περίπτωση από την κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ζήσει ο τόπος τα τελευταία 100 χρόνια».

pronews.gr

Διαβάστηκε 908 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 19:16