Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 18:45

Nα βλέπεις τη διαφθορά καθετοποιημένη και να μην κάνεις τίποτα

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Ο ατάκα του τότε αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έξω από το Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2018, ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αναφορικά με τη Νovartis και τις πρακτικές της στην Ελλάδα, αποδείχθηκε πλέον πως δεν ήταν παρά μια κακοστημένη σκευωρία για να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξωδικαστική συμφωνία της Novartis με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρείας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού, αυτό αποδεικνύει. Η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.Ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε, όπως η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ ότι η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ενός από τα προϊόντα της. Για τις πρακτικές η Νοvartis θα πληρώσει ως πρόστιμα συνολικά περισσότερα από 340 εκατ. δολάρια στις αμερικανικές Αρχές.

Άνθρακες λοιπόν ο… θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχθηκε ως μια από τις πλέον κακοστημένες σκευωρίες. Δυστυχώς αποδεικνύεται πλέον πως με τη πλέον ανήθικη πρακτική έκαναν τα πάντα ή τέλος πάντων προσπάθησαν με τις περιορισμένες δυνατότητες που είχαν να κάνουν τα πάντα, για να παραμείνουν γαντζωμένοι στις προνομιακές και χρυσοφόρες καρέκλες της εξουσίας. Και επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, πάνω εκεί για να «βάλουμε κάποιους φυλακή» έγινε και η επίθεση στη Δικαιοσύνη, η οποία με μεγάλο βαθμό εν τέλει ποδηγετήθηκε από την τότε Κυβέρνηση.

Όσο όμως στην Ελλάδα συζητάμε και τώρα πλέον, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν την ανύπαρκτη εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η πραγματική διάσταση του σκανδάλου περνά απαρατήρητη. Η Novartis λάδωνε γιατρούς εξίσου του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. «Including employees of stateowned and state-controlled hospitals and clinics» είναι η χαρακτηριστική αναφορά στο πόρισμα των αμερικανικών αρχών. Με αυτούς λοιπόν τι θα γίνει; Θα περάσουν στο ντούκου όλα; Θα μείνουν ατιμώρητοι αυτοί που τα έπιαναν για να συνταγογραφούν τα σκευάσματα της Νovartis; Δηλαδή αυτού του τύπου η διαφθορά, επειδή δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, είναι ανεκτή; Αφορά όμως δημοσίους λειτουργούς και όχι μόνο δεν πρέπει να είναι ανεκτή, αλλά πρέπει να τιμωρηθεί κιόλας.

Όσο ήταν στην Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τον πρώην πρωθυπουργό της και τους πρώην Υπουργού της, έλεγε ακριβώς αυτό: ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, αλλά αφορά γιατρούς και όχι πολιτικούς. Τώρα που όλα αυτά προκύπτουν με τη βούλα των αμερικανικών αρχών και η ΝΔ βρίσκεται πλέον στην Κυβέρνηση, θα ασχοληθούμε με την πραγματική διάσταση του σκανδάλου; Η Δικαιοσύνη και οι Αρχές θα αναζητήσουν τους λαδιάρηδες γιατρούς του ΕΣΥ; Ή θα μείνουμε στα πανηγύρια πως το σκάνδαλο δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα; Το να σου επιβεβαιώνουν και οι Αμερικανοί και η εμπλεκόμενη εταιρεία ότι οι υπάλληλοί σου δωροδοκούνταν και εσύ να μην κάνεις τίποτα, το να βλέπεις δηλαδή τη διαφθορά καθετοποιημένη στη δημόσια διοίκηση και να μην κάνεις τίποτα, αυτό είναι σίγουρα το διαχρονικό σκάνδαλο του κράτους.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 770 φορές