Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 19:02

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: Παρατηρήσεις και συμπεράσματα για τη διαχείριση της πανδημίας

“Η ενίσχυση της δημόσιας Υγείας σώζει ζωές τώρα και στο μέλλον” λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

Ανακοίνωση με παρατηρήσεις και συμπεράσματα που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού εξέδωσε ο Τομέας Υγείας της Ν.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, μετά από συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης.

Η ανακοίνωση:

“Σήμερα η διεθνής και η Ελληνική κρίση Δημόσιας Υγείας ανέδειξε χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης από κανένα, την τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία της δημόσιας περίθαλψης και της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας, ακολούθησε την πλέον συναινετική στάση που θα μπορούσε να επιδείξει κόμμα της αντιπολίτευσης και σε πλήρη αντίθεση με την στάση της Ν.Δ. στο παρελθόν σε άλλες κρίσεις και προβλήματα. Αυτή όμως η στάση μας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και την ΣΙΩΠΗ μας, στα όσα «παράξενα» και «ακατανόητα» έχουν συμβεί αυτό το διάστημα.

Επισημαίνουμε μεταξύ πολλών άλλων, το θέμα με το «δωράκι» προς τους κλινικάρχες για τη διάθεση των ΜΕΘ σε διπλάσια τιμή απ’ αυτή που χρεωνόταν στην προ-κορονοϊού εποχή, τις πολύ υψηλές τιμές των μοριακών tests που χρεώνουν οι ιδιώτες, όπως φυσικά και τις προσπάθειες που έγιναν από πλευράς διοικητών κάποιων ΥΠΕ (μεταξύ αυτών και της δικής μας 6ηςΥΠΕ) να «στήσουν» φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια μασκών με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές της αγοράς.

Στο νομό μας οι νοσηλευτικές μονάδες ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Και αυτό ήταν το ευχάριστο γεγονός. Σε επίπεδο σχεδιασμού οι ελλείψεις που υπήρχαν σε ιατρικό προσωπικό αντιμετωπίστηκαν με προσωρινές μετακινήσεις ιατρών από τα Κ.Υ. και όχι με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Παρά τα όσα διατυμπανίζονται από πλευράς κυβέρνησης, πέρα από κάποιες προσλήψεις με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις επικουρικού προσωπικού, το ιατρικό προσωπικό δεν ενισχύθηκε ούτε με έναν γιατρό, οποιαδήποτε ειδικότητας.

Επιπλέον, οι δύο νοσηλευτικές μονάδες αλλά και τα Κ.Υ του νομού μας, όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε μια μόνη έλλειψη υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.λ.π.) με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης και από τον κορονοϊό, καθώς σε όλο αυτό το διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού σε αυτούς.

Η υποκρισία όμως έχει και συνέχεια. Τα πολλά «ΘΑ» που εκστομίζονται συνεχώς και αδιαλείπτως από τον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη στην «ενημέρωση» των 18.00 την καταδεικνύουν πέρα πάσης αμφιβολίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβερνητική ρητορική της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας προέκυψε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας. Αντιλαμβανόμαστε επίσης, την κυβερνητική διγλωσσία και υποκρισία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (με την αρωγή των ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ (11+9+23 εκ. ευρώ Μέσων Ενημέρωσης) να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Την καλούμε να στηρίξει έμπρακτα και άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας και το υγειονομικό προσωπικό, στην πρώτη γραμμή. Στο νομό μας, θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί ο διορισμός των ιατρών για την στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο Αγρινίου και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των δυο Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού, ώστε να προμηθεύονται αναλώσιμα υλικά και αντιδραστήρια με σταθερή ροή, χωρίς ελλείψεις και καθυστερήσεις.

Δηλώνουμε ότι μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές υγείας που πρέπει να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και άμεσα (κυρίως η πρωτοβάθμια και οι ΤΟΜΥ-αναιτίως καθυστερεί η δημιουργία της 5ης ΤΟΜΥ στο Αγρίνιο) θα υπερασπιστούμε τις κοινωνικές κατακτήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.”

agriniovoice.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 19:11