Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 18:09

Bloomberg: Η πανδημία ίσως κρατήσει 2 χρόνια

Μέχρι να αποκτήσουν ανοσία τα 2/3 του πληθυσμού

Σοκ προκαλεί η πρόβλεψη ομάδας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια και ότι δεν θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρις ότου αποκτήσουν ανοσία τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού!

Η καταπολέμηση του SARS-CoV-2, που σαρώνει την υφήλιο, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη σε σχέση με την γρίπη, αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία, λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται από ασυμπτωματικούς φορείς, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που επικαλείται το Bloomberg. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μπορεί να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα της Covid-19, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί.

Μετά την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανά την υφήλιο με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, πολλές κυβερνήσεις χαλαρώνουν σταδιακά και προσεκτικά τα lockdown, αλλά η πανδημία πιθανώς να συνεχιστεί κατά κύματα, που ίσως διαρκέσουν και πέραν του 2022, προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης, δηλαδή ο Μάρκ Λίπσιτς, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο διευθυντής του CIDRAP Μάικλ Όστερχολμ κι ο ιστορικός Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέινι, Τζον Μπάρι. Κι όπως επισημαίνουν θα πρέπει οι κυβερνήσεις κατά τη χάραξη των μέτρων να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι «η πανδημία αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου την επόμενη διετία».

Ερευνητές και φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά την υφήλιο δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που ίσως είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ενδεχομένως ακόμη και και φέτος. Αν και δεν ήταν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά την επιδημία της γρίπης του 2009-2010 παρά μόνον μετά την κορύφωσή της στις ΗΠΑ, τα εμβόλια αυτά απέτρεψαν έως και ενάμιση εκατομμύρια κρούσματα και 500 θανάτους μόνον στην Αμερική, σύμφωνα με μια μελέτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 952 φορές