Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 19:04

Πέτσας: Ανοίγουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις υγιεινής -Στην συνέχεια τα σχολεία και τα καταστήματα εστίασης

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Περισσότερα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να θα πει αύριο στις 6 το απόγευμα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.
«Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας». Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού».
Επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί».
Με την επισήμανση πως «δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», υπογράμμισε πως «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα». Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

Με ποια σειρά θα γίνει η διαδοχική επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων
Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ. Πέτσας «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».
Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί στους πολίτες αύριο Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020». Μέχρι να αρθούν «τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό». Τόνισε ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. «Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα».
«Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα».
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».

Η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
Αναφορικά με όσα έχουν γίνει στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι:
«Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.
Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. περίπου κατά 80%, ενώ το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
Σημειώνουμε – ως άξιο επαίνου – το γεγονός ότι δύο ελληνικές επιχειρήσεις -στη Θράκη και τη Λάρισα αντίστοιχα – αναπροσάρμοσαν σε χρόνο μηδέν τις γραμμές παραγωγής τους και – αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την Ελλάδα – δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες τους και τους συνεχάρη, καθώς συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επάρκεια στα είδη αυτά που αποκτούν μείζονα σημασία για τη δημόσια υγεία».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου
-Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα.
-Σκοπός δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω
-Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις υγιεινής
-Στην συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και αμέσως μετά τα καταστήματα εστίασης
-Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
-Λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς
-Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, από τα πρώτα στάδια.
-Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
-Αρχίζει από σήμερα η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους. Έχουν εγγραφεί >73.000 μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι 3 Μαϊου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.
-Μέχρι την Πέμπτη τα 600 ευρώ στους επιστήμονες.
-Από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.
-Το ν/σ για το Περιβάλλον είναι μεγάλη τομή, με στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης
-Την Τετάρτη στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου
-Για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού.
-για καταγγελίες περί μη πληρωμής υπερωριών/εφημεριών σε γιατρούς & νοσηλευτές: Έχουμε μια πρωτοφανή κρίση που απαιτεί να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς,. Έχουμε προβλέψει αύξηση ποσοστού εφημεριών. Δυνατότητα κι άλλης νομοθετικής παρέμβασης
-για δυνατότητα πορειών την Πρωτομαγιά: Θα περιμένετε τις ανακοινώσεις από τους υπουργούς αύριο.
-για ανησυχίες γονέων για το άνοιγμα σχολείων & την ασφάλεια: Το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση κανόνων υγειινής & ασφάλειας.
-για ανάθεση απολύμανσης φυλακών σε εταιρεία συνεδρίων: Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το τίμημα που προσφέρθηκε από την ανάδοχο ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες εταιρείες

Πηγή: iefimerida.gr

Πολυμέσα