Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 19:20

Κατατέθηκε η πατέντα «060606» της Microsoft που οδηγεί στο «χάραγμα»: Θα πληρωνόμαστε με τσιπ στο «σώμα»!

Μια αίτηση για πατέντα που δημοσιεύθηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν αφήνει τα σενάρια συνωμοσιολογίας να κοπάσουν και αναθερμαίνει τις ανησυχίες για την κανονικοποίηση της προοπτικής για «τσιπάκι».

Πρόκειται για μια πατέντα με κρυπτοτεχνολογία που θα επιτρέπει την «εξόρυξη» κρυπτονομίσματος από τους ίδιους τους ανθρώπους, δηλαδή την πληρωμή τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από την φυσική τους κίνηση και την βιολογική καθημερινότητά τους που θα παρακολουθείται με δικό τσιπ.

Όπως αναφέρει το sigmalive,com  λόγος είναι για την πατέντα με τίτλο «Σύστημα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί τα δεδομένα του σώματος» («WO2020060606 - Cryptocurrency system using body activity data»).

Καταθέτης της πατέντας είναι η «Microsoft Technology Licensing, LLC».

Η αίτηση έχει κατατεθεί στις 20 Ιουνίου 2019 και δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2020 με τον αριθμό «WO/2020/060606». Υπάρχει αναρτημένη στην βάση δεδομένων «PATENTSCOPE» που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του WIPO (World Intellectual Property Organization), καθώς και στο «Google Patents» με τον αριθμό «WO2020060606A1». Ως εφευρέτες ονομάζονται οι Dustin Abramson, Derrick Fu και Joseph Edwin Johnson, Jr.

Η «Microsoft Technology Licensing» (MTL) «κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία των πατέντων που άνηκαν προηγουμένως στην Microsoft Corporation», σύμφωνα με την «Microsoft.com», και είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση πατέντων της εταιρείας και άλλων θυγατρικών της.

Το σύστημα που θέλει να αναπτύξει η Microsoft θα επιτρέπει σε άτομα να κάνουν «εξόρυξη κρυπτονομισμάτων» ("crypto-mining") τύπου Bitcoin, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το σώμα τους ως απόδειξη ολοκλήρωσης έργου ή «απόδειξη εργασίας».

Αυτές οι «εργασίες» περιλαμβάνουν θέαση διαφημίσεων ή χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πατέντας, η εργασία θα μπορεί να καταμετράται με τα κύματα του εγκεφάλου ή την εκπομπή θερμοκρασίας του σώματος:

«Ένα κύμα από τον εγκέφαλο ή η θερμοκρασία που εκπέμπει το σώμα ενός χρήστη όταν ο χρήστης πραγματοποιεί μία ενέργεια σύμφωνα με ένα «έργο» που του έχει δοθεί για να ολοκληρώσει, όπως το να δει μία διαφήμιση ή να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες ιντερνετικές υπηρεσίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία εξόρυξης.»

Είναι τα δεδομένα του σώματος που αποδεικνύουν κάθε φορά αν το έργο ολοκληρώθηκε, για να ακολουθήσει η αποζημείωση.

Όπως γράφει ο Liam Frost στην «Decrypt», τα παραδείγματα «σωματικής δραστηριότητας» της πατέντας είναι «η ακτινοβολία σώματος, οι εγκεφαλικές δραστηριότητες, η ροή του αίματος, η δραστηριότητα των οργάνων και η κίνηση.

Ο αισθητήρας θα μπορεί επίσης να ξεχωρίζει μεταξύ διαφορετικών εγκεφαλικών κυμάτων, όπως τις ακτίνες gamma (που σχετίζονται με δραστηριότητες μάθησης ή απομνημόνευσης), τις ακτίνες beta (που σχετίζονται με την λογική σκέψη) και τις ακτίνες alpha (που σχετίζονται με τις υποσυνείδητες σκέψεις».

Οι χρήστες «θα λαμβάνουν κρυπτονόμισμα ως αμοιβή για την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν θέαση διαφημίσεων, χρήση chatbots ή ανέβασμα υλικού σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο κοινής χρήσης».

Άλλες ενέργειες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν το να πηγαίνεις για τρέξιμο (έχει γίνει της μόδας λόγω κορωνοϊού), καθώς μια ασφαλιστική εταιρεία ανταμοίβει το να παραμένεις υγιής, ή να παίζεις ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ή να ακολουθείς συγκεκριμένες εντολές που θα σου δοθούν.

Η ενέργεια που δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα από την τέλεση των  εντολών και μεταφράζεται σε «πληρωμή» θυμίζει σε κάποιους και το επεισόδιο 2 του πρώτου κύκλου της σειράς «Black Mirror» με τίτλο «Fifteen Million Merits».

Οι πρωταγωνιστές ποδηλατούν όλη την εργάσιμη μέρα τους σε ένα σταθερό ποδήλατο για να δημιουργούν ηλεκτρισμό και πληρώνονται γι' αυτό σε ψηφιακό νόμισμα, τα «merits», με το οποίο αγοράζουν όλα τα αγαθά τους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφιακά.

Η τεχνολογία βασίζεται σε ήδη υπαρκτές τάσεις, όπως η κίνηση κατά τη διάρκεια τρεξίματος μέσω έξυπνων ρολογιών και κινητών, που και σε αυτή την περίπτωση μοιράζονται δεδομένα με διάφορες εφαρμογές και αναπτύσσονται συστήματα ανταμοιβής ή τιμωρίας. Όπως αναφέρει η περιγραφή:

«Αντί να χρησιμοποιούμε τεράστια υπολογιστική δύναμη μέσω παραδοσιακών συστημάτων παραγωγής κρυπτονομισμάτων, δεδομένα που δημιουργούνται από την κίνηση του σώματος του χρήστη μπορούν να είναι μία απόδειξη εργασίας, και έτσι, ο χρήστης μπορεί να λύνει το υπολογιστικά δύσκολο πρόβλημα ασυνείδητα».

Η είδηση για την αίτηση της πατέντας πυροδότησε αμέσως συζητήσεις, καθώς δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για την ιδιωτικότητα του ατόμου, αφού αυτό θα είναι διαρκώς υπό παρακολούθηση, αλλά και τις συνέπειες σε ευρύτερους τομείς, όπως στην εργασία.

Επίσης, η πλειοψηφία των κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin, είναι αποκεντρωμένα, ενώ το συγκεκριμένο θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Microsoft.

Ο John McAfee, ο διάσημος δημιουργός του «McAfee Antivirus», σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η Microsoft είναι ο ιδιοκτήτης της διεθνούς πατέντας #060606... Ένα σύστημα κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί ανθρώπους που έχουν τσιπαριστεί ως "μεταλλωρύχους". Δεν σας κάνω πλάκα.»

Τα τρία εξάρια που εμφανίζονται στον αριθμό της πατέντας μαζί με το γεγονός πως έχει να κάνει με μορφή νομίσματος, δίνει τροφή για την διασύνδεση με το «χάραγμα» που αναφέρεται στο 13 βιβλίο της «Αποκάλυψης» του Ιωάννη, εδάφια 16 με 18.

Η βιβλική αναφορά είναι ξεκάθαρη και δεν  χρήζει παρερμηνειών:

Όποιος δεν φέρει το «χάραγμα» του θηρίου, που είναι ο αριθμός «666», δεν θα μπορεί να πουλά ή να αγοράζει.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ήδη δίνουν και παίρνουν «αποκρυπτογραφόντας» τον κωδικό ως «World Order 2020 666», δηλαδή «Παγκόσμια Τάξη 2020, 666».

Η «Snopes» εξηγεί ότι το WO είναι ακρωνύμιο για τον WIPO και το «Α1» που αναφέρεται στο τέλος δηλώνει πως αυτή είναι η μοναδική πατέντα, ενώ το «B1» είναι για πατέντες που έχουν δοθεί.

Την ύπαρξη τριών εξαριών την αποδίδει «σε τίποτα παραπάνω από σύμπτωση»!

Ωστόσο, παρά την αναφορά McAfee σε «ανθρώπους που έχουν τσιπαριστεί», στην πατέντα δεν γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε εμφύτευση μικροτσίπ ή άλλου είδους εμφυτεύσιμη τεχνολογία.

Η ιστοσελίδα «Snopes» αναλύοντας τις θεωρίες ανέφερε πως στην αίτηση το «άτομο» ("person"), η «συσκευή χρήστη» ("user device") και ο «αισθητήρας» ("sensor") «είναι όλα ξεχωριστά αντικείμενα». Όπως αναφέρεται στην αίτηση για την πατέντα:

«Η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε συσκευή που δύναται να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει δεδομένα/πληροφορίες και να επικοινωνήσει μέσα από δίκτυο επικοινωνιών 120. Για παράδειγμα, η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικούς υπολογιστές, διαμετακομιστές, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, έξυπνες συσκευές (πχ. έξυπνα ρολόγια ή έξυπνες τηλεοράσεις).»

Σχετικά με τον αισθητήρα, η αίτησης της πατέντας αναφέρει ότι μπορεί να προστεθεί σε μία από τις προαναφερθείσες συσκευές, όπως το κινητό, ή να είναι ένα αυτοδύναμο εξάρτημα:

«Ο αισθητήρας 140 μπορεί να ρυθμιστεί στο να αισθάνεται την δραστηριότητα του σώματος του χρήστη 145. Όπως παρουσιάζεται στην εικόνα 1, ο αισθητήρας 140 μπορεί να είναι ξεχωριστό εξάρτημα από την συσκευή χρήστη 130 και να είναι συνδεδεμένη ή/και να επικοινωνεί με την συσκευή χρήστη 130.

Εναλλακτικά, ο αισθητήρας 140 μπορεί να συμπεριληφθεί και να ενσωματωθεί στην συσκευή χρήστη 130. Για παράδειγμα, η συσκευή χρήστη 130 μπορεί να είναι μια συσκευή που μπορεί να φορεθεί και να έχει μέσα τον αισθητήρα 140. Ο αισθητήρας 140 μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες/δεδομένα στην συσκευή χρήστη 130.»

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε μικροτσίπ ή εμφύτευμα μέσα στην πατέντα, ωστόσο υπάρχει μια κάποια ασάφεια για το είδος του αισθητήρα και της συσκευής που θα καταγράφει την κρυπτοεξόρυξη και αυτή η ασάφεια δίνει εύλογα χώρο για την σύνδεση του μικροτσίπ ή μια παρόμοιας τεχνολογίας με την πατέντα μελλοντικά.

Ένας επιπλέον λόγος που κάποιοι κάνουν αυτή η σύνδεση είναι και το γεγονός πως το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation» του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσά για έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με εμφυτεύσιμα μικροτσίπ, με υποδερμικά ιατρικά «κβαντικά τατουάζ» που ελέγχονται από τηλέφωνο καθώς και στο πρόγραμμα «ID2020» για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας μορφής ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Ο Gates, που κατά κάποιο τρόπο «προέβλεψε» μια παγκόσμια πανδημία, χρηματοδοτεί επίσης την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού και σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε πως η επόμενη πρόκληση για την ανθρωπότητα είναι ο συνδυασμός πανδημίας και τρομοκρατίας με την μορφή της βιοτρομοκρατίας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία του «ψηφιακού δολαρίου» στα πλαίσια του πακέτου στήριξης για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την «Forbes», η πρόταση έτυχε θετικής υποδοχής από τους επενδυτές σε Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ως μια κίνηση των ΗΠΑ υπέρ των τεχνολογιών blockchain. Με το «ψηφιακό νόμισμα», όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση νόσων από χαρτονομίσματα, κέρματα και επιταγές.

pronews.gr

Διαβάστηκε 917 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 19:27