Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 13:15

Κορωνοϊός – έρευνα: Συμφωνούν οι πολίτες με το «μένουμε σπίτι» – Να συνεχιστούν τα μέτρα λέει το 24%

Τελείωσαν τα χρήματα μου αναφέρει το 24% -Θετικά κρίνει το 82% των πολιτών τις ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμφωνούν οι πολίτες σε ποσοστό πάνω του 80%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας Interview, το 62% των πολιτών κρίνει σωστό το #Μένουμε Σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ το 24% απαντά πως τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να διαρκέσουν και περισσότερο εάν χρειαστεί. Το 11% τα κρίνει υπερβολικά και το 3% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Τελείωσαν τα χρήματα μου αναφέρει το 24% των ερωτώμενων, οι οποίοι #Μένουν στο Σπίτι και συμμετείχαν στην νέα πανελλαδική έρευνα COVID CONTROL, ενώ την ίδια στιγμή το 70% δηλώνει πως ο εγκλεισμός στην οικία του έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του.

Οι ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κλπ.) κρίνονται θετικά/μάλλον θετικά από το 82%, αρνητικά/μάλλον αρνητικά από το 14% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 4%.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων από την 5η έρευνα COVID CONTROL, την οποία υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν για το 55% των ερωτώμενων το πιο δύσκολο από όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα και ακολουθεί με 41% το κλείσιμο της αγοράς, με 24% η παραμονή στο σπίτι και με 11% η αναστολή λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Στερεύουν τα χρήματα των νοικοκυριών

Στην ερώτηση: “Η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Για τα δικά σας οικονομικά τι θα λέγατε;”, οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

-Έχω χρήματα για ακόμα έναν με δυο μήνες παραμονής στο σπίτι απαντά το 32%
-Έχω χρήματα για ακόμα δυο με τρεις εβδομάδες το 44% &

-Έχουν τελειώσει τα χρήματα μου το 24%.

Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 30% απαντά πως έχει επηρεαστεί θετικά/μάλλον θετικά.

Παράλληλα όμως το 67% δηλώνει ότι η παραμονή στο σπίτι έχει επηρεάσει θετικά/μάλλον θετικά τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, έναντι του 33% που απαντά αρνητικά/μάλλον αρνητικά.

Καφές-φαγητό έξω η πρώτη ανάγκη μόλις τελειώσει η καραντίνα

“Όταν με το καλό λήξει η εφαρμογή των μέτρων, τι είναι αυτό που θα κάνετε πρώτο από όλα;”.

Στην ερώτηση αυτή, το 32% απαντά πως θα βγει έξω για καφέ/φαγητό, το 28% πως θα φροντίσει τον εαυτό του (κομμωτήριο/κουρείο/γυμναστήριο/κέντρο αισθητικής κλπ.), το 22% πως θα πάει ταξίδι/διακοπές και το 3% πως θα μεταβεί σε κατάστημα ένδυσης και υπόδησης.

Το σύστημα υγείας της χώρας, συγκριτικά με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών “κράτησε” καλύτερα αναφέρει το 66% των ερωτηθέντων, «κράτησε» το ίδιο όπως και αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών λέει το 19%, δεν “κράτησε” επισημαίνει το 8% και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 7%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευνα

protothema.gr
Διαβάστηκε 855 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 13:16