Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 21:20

Κορωνοϊός: Πώς η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα άλλαξαν το τοπίο της εγκληματικότητας στη χώρα μας

Ο κορωνοϊός και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν αλλάξει θεαματικά στο τοπίο του εγκλήματος στη χώρα μας – Ραγδαία μείωση σε εγκλήματα του δρόμου, ληστείες, διαρρήξεις και παρεμπόριο – Σε ποιες κατηγορίες παράνομης συμπεριφοράς παρατηρείται έξαρση και τι πρέπει να προσέχουμε.

Ένα νέο τοπίο στην εγκληματικότητα σχηματίζεται όσο περνούν οι μέρες και ζούμε τη νέα πραγματικότητα του κορωνοιού. Με την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων να έχει μειωθεί ακόμα και τις ώρες αιχμής πάνω από 70% στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και στην ουσία να κυκλοφορούν μόνο φορτηγά με εμπορεύματα και ελάχιστα αυτοκίνητα, τον τουρισμό στο ναδίρ και τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια, οι δείκτες της εγκληματικότητας έχουν… καταρρεύσει. Το έγκλημα του δρόμου μαζεύτηκε σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%, οι διαρρήξεις σε οικίες έχουν μειωθεί επίσης στο ίδιο επίπεδο ενώ η διακίνηση ναρκωτικών και το παρεμπόριο έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα ότι στην πλατεία Εξαρχείων όπου δρούσαν συμμορίες ναρκωτικών πλέον, κυκλοφορούν μόνο αστυνομικοί ενώ οι μαζικές συλλήψεις τους προηγούμενους μήνες συμμοριών Αλγερινών, Μαροκινών και Ρομά έχει βοηθήσει στο να πέσει ακόμα περισσότερο η εγκληματικότητα.

Οι φόβοι της Ασφάλειας για ληστείες, επιθέσεις και κλοπές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων που παραμένουν ανοικτά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται αφού και στα διανυκτερεύοντα βενζινάδικα οι ληστείες έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50% ενώ τις ημέρες που ζούμε έντονα τα μέτρα για τον Covid -19 δεν έχει σημειωθεί ούτε μια ληστεία σε ανοικτό υποκατάστημα τράπεζας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ωστόσο παρατήρησαν μετατόπιση του εγκλήματος, και για το λόγο αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σε δυο κατηγορίες. Στις τηλεφωνικές απάτες με θύματα κυρίως ηλικιωμένους και φόντο τον κορωνοιό και σε επιθέσεις μέσω διαδικτύου καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών μετά το λουκέτο των καταστημάτων στρέφεται σε ηλεκτρονικές αγορές.

Ραγδαία πτώση

Η κατακόρυφη αύξηση των εγκλημάτων του δρόμου ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών είχε υποχρεώσει την Αστυνομία τους προηγούμενους μήνες να λάβει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες είχαν «ξεδοντιαστεί» δεκάδες συμμορίες Μαροκινών, Αλγερινών και άλλων αλλοδαπών που δραστηριοποιούνταν στο κέντρο και είχαν την «έδρα» τους στα Εξάρχεια με πολλούς από αυτούς να έχουν πάρει το δρόμο της απέλασης. Έτσι οι δείκτες της εγκληματικότητας άρχισαν προοδευτικά να πέφτουν μέχρι να φθάσουμε στις τελευταίες δύο εβδομάδες όπου αυτό που παρατηρούν οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ δεν έχει προηγούμενο. Αν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία θα βγουν στο τέλους του μήνα, τα ημερήσια ενημερωτικά που φθάνουν στην Ασφάλεια δείχνουν μια εντυπωσιακή ποιοτική και ποσοτική πτώση της εγκληματικότητας. Αυτή ξεκινάει από το 25% σε ορισμένες κατηγορίες αδικημάτων ενώ σε άλλες αγγίζει το 90%.

«Με τον τουρισμό να έχει πέσει στο μηδέν, ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά κλειστά και την κίνηση πολιτών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι ληστές του δρόμου και οι απατεώνες δεν έχουν πια αντικείμενο. Πώς να αρπάξει κάποιος το πορτοφόλι, όταν δεν κυκλοφορεί πολίτης ή τουρίστας στους δρόμους ή πώς να ληστέψει ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ ή κατάστημα όταν αυτά είναι κλειστά;» αναφέρει στο ΘΕΜΑ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «Αν στα παραπάνω υπολογίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών έχει βγει στους δρόμους, οι περιπολίες και τα μπλόκα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα ενώ οι έλεγχοι που έχουν να κάνουν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι σαρωτικοί τότε οι κακοποιοί, ούτε να κυκλοφορήσουν μπορούν άνετα ούτε να κυκλοφορήσουν στο πλήθος. Επίσης δεν παραβλέπουμε και τον παράγοντα του φόβου να μην προσβληθούν από τον κορωνοιό όπου και αυτό επηρεάζει ως ένα σημείο».

Άνεργοι «ποντικοί» και τσαντάκηδες

Σε ο,τι έχει να κάνει με την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου υπήρχαν κρούσματα μικροεγκληματικότητας έχει πέσει με τη μείωση να ξεπερνά το 50 – 60% με αποτέλεσμα πορτοφολάδες και τσαντάκηδες να έχουν ελαχιστοποιήσει τη δράση τους. Οι διαρρήξεις σε κλειστά καταστήματα και σπίτια μέχρι στιγμής παρουσιάζουν μεγάλη ύφεση. Το γεγονός ο κόσμος έχει κλειδωθεί στα σπίτια του λόγω των μέτρων απαγόρευσης δεν ευνοεί «επισκέψεις» …ποντικών οι οποίοι έχουν μείνει «άνεργοι» καθώς δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους ενοίκους ενώ χωρίς πεδίο δράσης έχουν μείνει και οι διαρρήκτες καταστημάτων λόγω των μέτρων ασφαλείας και των αυξημένων περιπολιών. Η εγκληματικότητα αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Ασφάλειας να μετατοπιστεί σε σημεία όπου υπάρχει κυκλοφορία κόσμου όπως είναι σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και βενζινάδικα όπου όμως για τα σημεία αυτά έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο, ενώ τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται με την ελεγχόμενη είσοδο στα καταστήματα που δεν ευνοεί τον συνωστισμό σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει τα σχέδια των κακοποιών.

Ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται έξαρση σε τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες. Συγκεκριμένα επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι πολίτες λόγω των κλειστών καταστημάτων και του φόβουν να βγουν από τα σπίτια τους έχουν στραφεί στις διαδικτυακές αγορές και έχουν απλώσει τα δίχτυα τους σε αυτό το πεδίο. Απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου , που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί. Στη συνέχεια, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται. Ένα άλλο πεδίο δράσης είναι οι απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing). Σ αυτή την περίπτωση αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Τέλος οι τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων από τον κορωνοϊό. Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις, προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης. Προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

protothema.gr
Διαβάστηκε 849 φορές