Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 18:22

Ο κορωνοϊός και η ορκωμοσία της Σακελλαροπούλου: Με μόνο 35 βουλευτές στην αίθουσα – Ματαιώνεται η τελετή συγχαρητηρίων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης η ορκωμοσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σε «στενό οικογενειακό κύκλο» λόγω του φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η τελετή θα γίνει με δραστικά περιορισμένο αριθμό επισήμων. Συγκεκριμένα, από τους 1000 καλεσμένους, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να παρακολουθήσουν την τελετή, προσκλήσεις θα σταλούν μόνο σε 100. Παράλληλα, για πρώτη φορά την τελετή δεν θα παρακολουθήσει το σύνολο των βουλευτών αλλά αντιπροσωπεία από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. «Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο να αποφεύγει τον συνωστισμό και η Βουλή να δίνει διαφορετική εικόνα». είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Τασουλας αν θα υπάρχουν χειραψίες στη Βουλή είπε: «ας περιοριστούμε σε επινεύσεις», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα χαιρετήσει δια χειραψίας την κα Σακελλαροπούλου είπε μονολεκτικά «όχι».

Ως προς την τελετή αντί των 300 βουλευτών, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα εκπροσωπηθούν από ολιγομελείς αντιπροσωπείες με τον υπολογισμό της Βουλής να αναφέρεται σε ένα σύνολο 35 μόλις βουλευτών, δηλαδή τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τους γραμματείς των Κ.Ο, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και το προεδρείο της Βουλής. Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και με τα κυβερνητικά έδρανα.

Μάλιστα με το χιούμορ που τον διακρίνει ο κ. Τασούλας σχολιάζοντας αυτή την νέα πραγματικότητα ανέφερε. «Αντί να κάνουμε γάμο στη Μητρόπολη θα κάνουμε σε ξωκλήσι».

Στα θεωρεία των προσκεκλημένων, το διπλωματικό σώμα δεν θα εκπροσωπηθεί από το σύνολο των πρεσβευτών αλλά μόνο από τον πρύτανη του διπλωματικού σώματος ( ο αρχαιότερος πρέσβης στη χώρα και εν προκειμένω ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος). Από το πρωί δόθηκε εντολή στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να ανακαλέσουν προσκλήσεις που είχαν ήδη αποσταλεί σε πολίτες . Η απόφαση της Βουλής είναι πως προσκλήσεις θα αποσταλούν μόνο στους οικείους της κ. Σακελλαροπούλου, οι οποίοι μάλιστα θα τοποθετηθούν αραιά -αραιά όπως είπε ο κ. Τασούλας στα θεωρεία. Μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου

Όλα ξεκίνησαν από νωρίς σήμερα το πρωί καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας βρισκόταν σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Σακελλαροπούλου, τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και με τον λοιμοξιολόγο κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τη διαδικασία της Παρασκευής με τον κ. Τασούλα να αποκαλύπτει ότι η ίδια η κα Σακελλαρόπουλου δήλωσε πρώτη την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό της για τον αναμενόμενο συνωστισμό.

Στα επιπλέον μέτρα πρόληψης που έχει πάρει η Βουλή από το περασμένο Σάββατο έχουν προστεθεί η ακύρωση όλων των επισκέψεων από σχολεία και ΚΑΠΗ στο κοινοβούλιο καθώς η Βουλή είναι σε κατάσταση συναγερμού Νο1. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα προληπτικά μέτρα.

Σακελλαροπούλου: Ματαίωση της τελετής συγχαρητηρίων

Την ίδια ώρα, η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναισθανόμενη την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισε τη ματαίωση της παραδοσιακής τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, 14 Μαρτίου.

Συστάσεις στη Βουλή για όσους φτερνίζονται

Εντείνει η Βουλή τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι της υγειονομικής υπηρεσίας συστήνουν σε όσους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους έχουν φτέρνισμα και επισκέπτονται τον ειδικό χώρο που έχει διατεθεί για έλεγχο, έστω και χωρίς αλλά συμπτώματα να κάθονται προληπτικά δυο μέρες στο σπίτι τους.

Πηγή: iefimerida.gr