Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:27: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 19:13

Ο εκβιασμός Ερντογάν δεν πέρασε

γράφει ο Πάνος Αμυράς
 

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν οι συριακές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ πέτυχαν το μεγαλύτερο πλήγμα σε βάρος του τουρκικού στρατού που μετρούσε πάνω από 30 νεκρούς, η Άγκυρα βρέθηκε σε απόγνωση και επιχείρησε τον μεγάλο εκβιασμό στις πλάτες της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Θυμίζουμε τα γεγονότα. Τούρκος αξιωματούχος εκείνο το βράδυ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «η Τουρκία αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες της σε όσους πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Από σήμερα η τουρκική ακτοφυλακή και η αστυνομία δεν θα εμποδίζουν όσους πρόσφυγες θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη», τόνισε το στέλεχος του Ερντογάν, προκειμένου να γίνει γνωστό παντού.

Την επομένη ημέρα, Παρασκευή, το τουρκικό κράτος και παρακράτος ναύλωνε πούλμαν φορτώνοντας χιλιάδες μετανάστες (που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις μάχες στην Ιντλίμπ) από την Κωνσταντινούπολη προς τον Εβρο και τα παράλια. Επισήμως διέδιδαν ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και θα περάσουν ανενόχλητοι προς την Ευρώπη. Ακόμη και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετέδιδε την ψευδή πληροφορία ότι μέσα σε μία ημέρα πέρασαν από τον Εβρο πάνω από 10.000 μετανάστες όταν η Ελλάδα είχε ήδη σφραγίσει τα σύνορα και είχαν συλληφθεί λιγότεροι από 100 Αφγανοί, Ιρακινοί, Σομαλοί και Αλγερινοί! Στο Ανατολικό Αιγαίο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνόδευαν λέμβους μεταναστών για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Η Αγκυρα είχε ενεργοποιήσει το σχέδιό της να διαλύσει τη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας και να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στα σύνορα προκειμένου να κερδίσει χρηματοδότηση και διπλωματική στήριξη από την Ευρώπη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που παραπέμπει σε ασύμμετρη επίθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε χωρίς τις αυταπάτες του 2015 προστατεύοντας με κάθε τρόπο τα σύνορα στον Έβρο και στα νησιά.

Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα πίστευε ότι θαλάσσια σύνορα δεν υπάρχουν και ότι οι μετανάστες λιάζονταν στις πλατείες και εξαφανίζονταν. Αυτό συνέβαινε μέχρι τις αρχές του 2016 όταν η υπόλοιπη Ευρώπη κλείδωσε τα σύνορά της, η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα εγκλωβισμού και η Τουρκία απέσπασε τα κλειδιά διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος από την Ευρώπη μέσω μίας συμφωνίας που υπέγραφε με τον Τσίπρα μακρινό θεατή.

Σύμφωνα με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους δήθεν ανθρωπιστές που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Ερντογάν λειτουργεί αδίστακτα χρησιμοποιώντας χιλιάδες ανθρώπους ως ασπίδα για τα σχέδιά του, η Ελλάδα θα έπρεπε να υποδεχθεί το νέο κύμα μεταναστών, δηλαδή να υποκύψει στον εκβιασμό της Άγκυρας.

Κάποια τρολ δεν είχαν το πρόβλημα να αναπαραγάγουν τα fake news της Τουρκίας για δήθεν νεκρούς μετανάστες στον Έβρο. Η νεολαία του κόμματος που παλαιότερα καλούσε σε συγκεντρώσεις κατά του φράκτη δεν έχει κανένα πρόβλημα να υποδεχθεί όλο το μεταναστευτικό κύμα.

Εάν η Ελλάδα υπέκυπτε στα παιχνίδια του Ερντογάν το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν μέσα σε λίγες ημέρες να διπλασιαζόταν ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών στη χώρα μας, καθώς δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν βορειότερα και ο Τούρκος πρόεδρος θα διαπραγματευόταν από θέση ισχύος μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη.

Ο εκβιασμός δεν έπιασε, τα ελληνικά σύνορα είναι απροσπέλαστα και οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρώπης περιόδευσαν μαζί με τον Μητσοτάκη στη μεθόριο σε μία συμβολική κίνηση στήριξης των ελληνικών θέσεων. Η προστασία των συνόρων μας από κάθε είδους εισβολείς δεν είναι φασισμός, αποτελεί στοιχειώδη πράξη πατριωτισμού, για αυτό και η εθνική συσπείρωση τις τελευταίες ημέρες ήταν πρωτοφανής.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

pronews.gr

Διαβάστηκε 979 φορές