Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 23:35

ΚΥΣΕΑ: «Ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα» - Σ.Πέτσας: «Απειλή από Τουρκία - Έχει γίνει διακινητής μεταναστών»

Νέα σύσκεψη των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων για το φλέγον θέμα της απειλής εισβολής χιλιάδων αλλοδαπών στον Έβρο αλλά και τα νησιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ)  πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα και φυσικά εξετάστηκε το θέμα  νέων επιπρόσθετων μέτρων  για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά: «Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, ενισχύουμε στο μέγιστο τη φύλαξη των συνόρων»

Συγκεκριμένα ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε: 

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, «Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα.

Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. 'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία.

Ο Στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες», αναφέρουν.

«Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση).

Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το Στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Επιπλέον συμπληρώνουν: «Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.

Είχε προηγηθεί το πρωί του Σαββάτου κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε διαμηνύσει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κάνοντας λόγο για «οργανωμένη μαζική παράνομη απόπειρα παραβίασης συνόρων» στην περιοχή του Έβρου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί ενώ στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται χιλιάδες μετανάστες. Μετά τα όσα υπέστη ο τουρκικός στρατός στο Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παίξει χοντρά το χαρτί των μεταναστών, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τον εγκλωβισμό, στο οποίο έχει περιέλθει με δική του ευθύνη και λόγω της δικής του αμετροέπειας στο μέτωπο της Συρίας.

Οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής στην παραμεθόριο ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Πάνω από 400 αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει στον Έβρο για να συμμετάσχουν στις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων. Την ίδια στιγμή, στο τελωνείο των Καστανιών συνεχίζονται οι επιθέσεις από ομάδες μεταναστών με σκοπό να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι συνεχίζουν την προπαγάνδα τους αυτή τη φορά δια του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter το πρωί της Κυριακής υποστήριξε ότι «76.358 πρόσφυγες έφυγαν από Αδριανούπολη για Ευρώπη».

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι αναμένεται να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις στον Έβρο τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open o πρωθυπουργός θα ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο και στα άλλα σύνορα μετά και από την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της.

Να σημειώσουμε ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο μέγαρο Μαξίμου που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

pronews.gr

Διαβάστηκε 1087 φορές