Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 18:30

Δ. Κωνσταντόπουλος: “Έφτασε το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα” (βίντεο)

Ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στην επερώτηση που κατάθεσε το Κίνημα Αλλαγής για τους αγρότες

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πρωτογενής τομέας ξανά στο προσκήνιο. Ωστόσο και σήμερα στο περίμενε, στο «κόκκινο», όπως βιώσαμε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα προβλήματα έχουν οξυνθεί, με προσδοκίες και ελπίδες ανεκπλήρωτες.

Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε το 2015 στην εξουσία με την ψήφο των αγροτών και το λέω αυτό διότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί εργαλείο για κάθε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Να σας θυμίσω τις αγκαλιές του κ. Τσίπρα με τους αγρότες, να θυμίσω τα αγροτικά συλλαλητήρια. Όλα αυτά, βέβαια, πριν τις εκλογές του 2015. Όταν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία τον Γενάρη του ’15 αυτά ξεχάστηκαν. Επί τεσσεράμισι χρόνια καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία και ιδιαίτερα καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τον πρωτογενή τομέα! Αντιθέτως, οι αγρότες είδαν: κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ΕΝΦΙΑ ακόμα και στις αποθήκες και στις στάνες, απουσία ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις, φορολογικές επιβαρύνσεις από το 22% στο 45%, ειδικό φόρο στο κρασί, υποχρέωση για 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, συνεχείς καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Συμπέρασμα πρώτο: με ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας σε δύσμοιρη και χειρότερη θέση!

Και έρχομαι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Είστε, κύριε Υπουργέ, έξι μήνες Κυβέρνηση. Καμία μεταβολή στην αγροτική πολιτική δεν υπήρξε, με τα προβλήματα των αγροτών να παραμένουν και να διογκώνονται.

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα το 1/5 των εξαγωγών μας είναι αγροτικά προϊόντα. Οι παραγωγοί, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

Ήδη, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και καλείστε σήμερα, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε. Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν είδαμε να έχετε πάρει θέση.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία σοβαρή εξέλιξη και θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή. Τα προβλήματα στον ελαιοκομικό και αμπελουργικό τομέα είναι πολλά, το ίδιο και στον κτηνοτροφικό τομέα και εδώ χρειάζονται άμεσες τοποθετήσεις και κάθετες λύσεις.

Μιας και η περιοχή μου, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας στον οποίο εκλέγομαι, είναι ένας νομός με ιδιαίτερα αυξημένο τον πρωτογενή τομέα θα έρθω σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

Η συμβολή, κύριε Υπουργέ, της κτηνοτροφίας στην αγροτική ανάπτυξη είναι καθοριστική. Αποτελεί το 1/4 περίπου της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής, ενώ παρέχει εργασία και εισόδημα σε πάνω από 150.000 οικογένειες, οικογένειες αφοσιωμένες στην παράδοση από γενιά σε γενιά, που ζουν κυρίως σε ορεινές περιοχές, συχνά δύσβατες. Αυτές οι οικογένειες είναι που δίνουν ζωή στην ύπαιθρο και στα ελληνικά χωριά και διατηρούν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και μάλιστα σε μειονεκτικές περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, κύριε Υπουργέ, η κτηνοτροφία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο τομέα. Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και διαχρονικά. Ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα είναι η έλλειψη νόμιμων σύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων. Ο ν. 4056/2012 έθεσε ένα πλαίσιο αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων. Η προθεσμία που προέβλεπε για την υποβολή των αιτήσεων των κτηνοτροφικών αυτών μονάδων παρατάθηκε μέχρι 30/6/2019.

Όμως και επ’ αυτού φωνή βοώντος εν τη ερήμω! Το τέρας της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους και η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην περιφέρεια δεν επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου. Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μάλιστα, θα έλεγα, και με υψηλά διοικητικά πρόστιμα.

Απαραίτητη, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι η απλοποίηση της διαδικασίας των αδειοδοτήσεων και η θέσπιση μεταβατικής περιόδου για τους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν.

Επίσης, να αναφέρω, όπως ανέφερα και προηγουμένως για την κλιματική αλλαγή, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με τη ζωική παραγωγή της χώρας που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή. Οι συνεχείς αλλαγές στις καιρικές συνθήκες έχουν φέρει ξανά στην επιφάνεια ασθένειες που είχαν ξεχαστεί, όπως ο καταρροϊκός πυρετός, η ευλογιά και άλλες, τεράστια πρόκληση για το Υπουργείο που οφείλει να τις αντιμετωπίσει.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η δέσμευση της προκαταβολής των ενισχύσεων από το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ενισχύσεις που οι κτηνοτρόφοι αναμένουν για την επιβίωσή τους και τη στήριξη της παραγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, με την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών, πολλοί βοσκότοποι χαρακτηρίζονται δασικές περιοχές, δημιουργώντας ταυτόχρονα προβλήματα στην πρόσβαση των κτηνοτρόφων.

Άλλο ένα πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, είναι το υψηλό κόστος των ζωοτροφών,  διότι αυτό αυξάνει το κόστος παραγωγής και μειώνει το εισόδημα. Υπήρξε στο παρελθόν μία προσπάθεια από το Υπουργείο για να εγκρίνονται οι τιμές στην όποια μεταβολή, αλλά δεν είχαμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Μεγάλο και καίριο πρόβλημα, βέβαια, είναι και οι ελληνοποιήσεις. Δεν έχει καταφέρει το κράτος όλα αυτά τα χρόνια να διαμορφώσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να ιχνηλατείται η διακίνηση του κρέατος και των προϊόντων αυτού. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι είναι περιορισμένοι και το αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να υφίστανται  αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αγαπητοί συνάδελφοι, στην κτηνοτροφία υπάρχουν διαφορετικοί τομείς, καθένας εκ των οποίων έχει τις δικές του δυνατότητες, αλλά και προοπτικές. Για παράδειγμα, στην αιγοπροβατοτροφία έχουμε μικρές οικογενειακές μονάδες, έχουμε μετακινούμενους κτηνοτρόφους, έχουμε κτηνοτρόφους με σπάνιες φυλές, έχουμε φυλές αυτόχθονες. Όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται συγκεκριμένη στήριξη από το κράτος, την οποία ως σήμερα δεν είδαμε. Και αυτό περιμένουν από σας.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω κάποια ζητήματα. Και εδώ απαιτώ την απάντησή σας:

Πρώτον, Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα: Έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο, ωστόσο υπάρχουν εμπλεκόμενα μέρη τα οποία δεν κλήθηκαν. Και απορούμε γιατί δεν κλήθηκαν. Ισχύει; Αν ναι, γιατί και πώς θα το αντιμετωπίσετε; Διότι το θέμα είναι να γίνει επιτέλους Διεπαγγελματική, αλλά να γίνει και σε στέρεα βάση, για να την αποδέχονται όλοι, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και η φέτα να θεωρείται απολύτως θωρακισμένη.

Δεύτερον, το γάλα. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση.  Οι τιμές στο γάλα έχουν καταρρεύσει. Έφτασε το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ασκούν τεράστιες πιέσεις και το αποτέλεσμα είναι ότι στο τέλος οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι χάνουν τη ρευστότητά τους,  δίνοντας χαμηλές τιμές και εισπράττοντας μεταχρονολογημένες επιταγές. Έτσι, το μόνο που καταφέρνουν, κύριε Υπουργέ, είναι να τους πνίγουν τα χρέη. Μάλιστα, οι μικροί παραγωγοί στα δύσβατα μέρη είναι σε αδιέξοδο, καθώς οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δεν τους προτιμούν λόγω, φυσικά, του κόστους μεταφοράς.

Υποσχέθηκε το Υπουργείο κι εσείς, πριν λίγους μήνες,  δίκαιη τιμή στο γάλα. Και σας ερωτώ: Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο για να διασφαλιστεί το γάλα; Μιλήσατε για υποχρεωτικά συμφωνητικά μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων για την πώληση του γάλακτος και την αναγραφή της τιμής πώλησης. Και εδώ ζητώ την απάντησή σας. Είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα; Διότι τα συμφωνητικά αυτά πολλές φορές θέτουν όρους μονομερείς για τους κτηνοτρόφους. Πάντα δεσμεύεται ο κτηνοτρόφος και είναι στον αφρό ο μεταποιητής. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η αλήθεια.

Αντίστοιχη κατάσταση, βέβαια, έχουμε και στην τιμή του κρέατος που συνεχώς υποχωρεί. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές και μάλιστα θα έλεγα σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτές οι τιμές δεν αρκούν, κύριε Υπουργέ, να καλύψουν το κόστος παραγωγής και στο τέλος βρίσκονται με απλήρωτα τιμολόγια στα χέρια τους.

Κύριε Υπουργέ, αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να σας μεταφέρω την αγωνία των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, των Ελλήνων παραγωγών και κτηνοτρόφων. Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται στήριξη και ελπίδα.

Στόχος όλων μας, αλλά και στοίχημά μας, είναι να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα και να δώσουμε λύσεις. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα δανεικά τελείωσαν. Άρα, ήρθε η ώρα να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα στη βάση ότι αφού πλέον ο δανεικός πλούτος τελείωσε, πρέπει να παράξουμε εγχώριο, ο οποίος να αναδιανεμηθεί δίκαια στους πολίτες.

sinidisi.gr