Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 13:17

Η κυβέρνηση οδηγεί την Χώρα στην Χάγη και «υπενθυμίζει» ότι... έχουμε δικαίωμα για την επέκταση στα 12 ν.μ.!

Στιγμές που μπορούσαν να βγαίνουν από ταινία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις και οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία η οποία απλά πιέζει για να κερδίσει ελληνικό εθνικό χώρο βλέποντας απέναντι ελληνικές κυβερνήσεις που ψάχνουν αυτές δικαιολογίες για την τουρκική προκλητικότητα!

Οι δηλώσεις πολλές φορές "βαρύγδουπες" ουσιαστικά οδηγούν την Ελλάδα στην Χάγη και εκεί όλα είναι ανοιχτά. Και πολλές φορές δηλώσεις που θέλουν να δέιξουν ότι είναι έτοιμοι για όλα δεν έχουν αντίκρυσμα γιατι τα γεγονότα τους διαψεύουν.

Τρανό παράδειγμα η προχθεσινή εισβολή του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εκεί η "ετοιμότητα" και "θα κάνουμε το χρέος μας" τα πήρε ο... αέρας, αυτό που έφερε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις οδηγούν την χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όλα τα θέματα ανοιχτά. 

Ν.Παναγιωτόπουλος: "Αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ." - Πότε;

Επαναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το ζήτημα του αναφαίρετου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τονίζοντας για μια ακόμη φορά με έμφαση, αναφερόμενος στα νησιά του Αιγαίου, πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται. Όπως ορίζει το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών περί νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειας μιας χώρας. Η νόμιμη άμυνα, ένα από τα σπουδαιότερα δικαιώματα της διεθνούς έννομης τάξεως, έχει χαρακτήρα αναγκαστικού δικαίου και με την ιδιότητα αυτή έχει αυξημένη νομική ισχύ και υπερισχύει όλων των άλλων διεθνών κανόνων. Αυτό είναι το πλαίσιο που υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου» τονίζει ο υπουργός.

Σ.Καλαφάτης: "Να πάμε στην Χάγη αλλά να μην μας απειλεί η Τουρκία"

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα για τυχόν προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Σ.Καλαφάτης σημειώνει ότι «είναι διαχρονική θέση μας αυτή σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και κατ' επέκταση της ΑΟΖ». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό, το συνυποσχετικό χρειάζεται διαβουλεύσεις και οι διαβουλεύσεις δεν μπορεί να γίνουν κάτω από απειλές και προκλήσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη ψήφιση του εκλογικού νόμου και στην εκτίμηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία» ο Σταύρος Καλαφάτης σημειώνει: «Η δήθεν πρόβλεψη πρόωρων εκλογών από τον κ. Τσίπρα εκφράζει τις φοβίες του και μια απόπειρα πολιτικού εκβιασμού των βουλευτών του, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ».

pronews.gr

Διαβάστηκε 974 φορές