Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 18:02

«Πόρτα» από το Βερολίνο στην Αθήνα για Λιβύη: Δεν περιέλαβαν την Ελλάδα στη διάσκεψη παρά το ελληνικό αίτημα συμμετοχής!

Στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο θα διεξαχθούν, τελικά, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες για τη Λιβύη με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων και εκπροσώπων από διάφορες χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει παρά το ελληνικό αίτημα!

Πρόκειται για πρωτοφανή ήττα της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς αν κάποιος θίγεται αυτή στην στιγμή από τις εξελίξεις στην Λιβύη, είναι μόνο η Ελλάδα στην οποία το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις της!

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το Βερολίνο στηρίζει την κυβέρνηση του φιλότουρκου Σαράτζ και δεν ήθελε την Ελλάδα να «γκρινιάζει» καθώς τα γερμανικά συμφέροντα, προηγούνται σαφώς των ελληνικών για τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γερμανία έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι άμεσα εμπλεκόμενοι, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Διαβάστε τη λίστα των συμμετεχόντων!

Επίσης έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ε.Ε.

Όπως έγινε χθες γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μεταβεί στο Βερολίνο για τη διάσκεψη. Στην πρόσκληση δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως η χώρας μας είχε καταθέσει αίτημα συμμετοχής 

«Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβυή», ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «κάνει προσπάθεια εμπλοκής σε κάθε διαδικασία πολιτικής λύσης στη Λιβύη και γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε»

pronews.gr

 

Διαβάστηκε 917 φορές