Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:51: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 22:23

Πάιατ για ελληνοτουρκικά: “Φυσικά και θα εμπλακούμε αλλά δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση”!

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία στέλνει ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Τα όσα είπε συνομιλώντας με δημοσιογράφους για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Γιατί αποθέωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ξεκάθαρος σε ό, τι αφορά την χάραξη ΑΟΖ. “Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν” είπε με νόημα.

Είναι… η φωνή, τα μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνεπώς ό, τι λέει έχει την δική του σημασία. Ο λόγος για τον Αμερικανό πρέσβη στην χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ πραγματικά αποθέωσε την παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την “φανταστικά επιτυχημένη”.

“Το κάνω χρόνια αυτό και σπάνια βλέπω αυτή την επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξήγησε αναλυτικά στις επαφές του τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Έχουμε καλές ειδήσεις και για την παιδεία και για τις επενδύσεις. Έφερε στον προσκήνιο τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό και τεχνολογία. Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να συνεχίσει: “Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις στη διπλωματία. Μας έδωσε την αίσθηση ο Μητσοτάκης ότι μπορούμε να τον εμπιστευτούμε και ότι μπορεί να δώσει λύσεις. Είναι ένας άνθρωπος που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις”.

Τόνισε συγκεκριμένα ο Τζέφρι Πάιατ: “Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι και ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας. Για μας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες. Ο ΠΘ έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τις ελληνικές ανησυχίες αλλά σημείωσε ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος και η Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση. Από τα πιο πετυχημένα σημεία της επίσκεψης του ΠΘ ήταν που παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο ήταν αποτελεσματικός και παρουσίασε ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.

Ανόητη η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάει, φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον λέει ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν και είναι ένα θέμα στο οποίο Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται μαζί και η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή”.

Διπλωματικός ο Πάιατ για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ερωτηθεί αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, τόνισε πως “δεν έχουμε αποδώσει ακόμα αυτό το χαρακτηρισμό, μένουμε στο ότι είναι αντιπαραγωγική και προκλητική. Ο κατάλληλος τρόπος για χάραξη ΑΟΖ είναι αυτός που ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία, ο οποίος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν δυναμιτίζει την κατάσταση στην περιοχή. Ο Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι οι διαφορές δεν θα λυθούν με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το διάλογο”.

Σε ό, τι αφορά τα F35, ο κ. Πάιατ τόνισε πως έχει ξεκινήσει ο διάλογος και θα είναι μακρύς. “Αυτό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είναι η αναβάθμιση των F16, διότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα”.

Καταλήγοντας, ο Πάιατ τόνισε τα εξής: “Υπάρχει μια συνέχεια με την προηγούμενη κυβέρνηση κι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις το τελευταίο εξάμηνο. Θα ενημερώσω τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση όπως είχα κάνει το 2017 με τη ΝΔ μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ”.

newsit.gr

 

Διαβάστηκε 1055 φορές