Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2020 19:08

«F..ck your parliament and your constitution»

γράφει ο Άρης Δημητρακόπουλος
 

«F..ck your parliament and your constitution».

Αυτά τα λόγια άκουσε τον Ιούνιο του 1964 από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ, Λύντον Τζόνσον, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Αλέξανδρος Μάτσας, όταν του μετέφερε, κατ' εντολή του Γεωργίου Παπανδρέου, τους «προβληματισμούς» της ελληνικής κυβέρνησης για το σχέδιο Άτσερσον.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τις ΗΠΑ σε μια παρόμοια ιστορική συγκυρία και δεν είναι διόλου απίθανο ν' ακούσει ανάλογες εκφράσεις από τον εξίσου αθυρόστομο Ντόναλντ Τραμπ, αν προβάλλει αντιρρήσεις σχετικά με το μοίρασμα του Αιγαίου και τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Ίσως μάλιστα αυτή τη φορά προστεθεί και το "Fuck the international law", τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις αρέσκονται να επικαλούνται ενώπιον δυτικών ηγετών όταν βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση απέναντι στην Τουρκία, λες και το θέμα είναι αποκλειστικά νομικό.

Ας μη γελιόμαστε, γι' αυτό φώναξαν τον κ.Μητσοτάκη οι Αμερικανοί και για το Κυπριακό, ούτε για να του κάνουν «δώρα» ούτε για να τον βοηθήσουν να κάνει «ματ στον Ερντογάν» όπως διαβάζουμε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Άραγε έχει αντιληφθεί κανείς ότι ο πρόεδρος Τραμπ λίγη ώρα μετά την υπογραφή του EastMed act το αποκήρυξε δημόσια δηλώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι του επιβλήθηκε από το Κογκρέσο;

Έκτος, αν στην κυβέρνηση τα έχουν ήδη... συμφωνήσει και επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο πως θα παρουσιάσουν τη συνδιαχείριση με την Τουρκία ως μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Διαφορετικά ας μας εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γιατί υπερθεμάτισε την άποψη βουλευτή της ΝΔ πως «η συνεκμετάλλευση δεν είναι κακή ιδέα».

«America is an elephant. Cyprus is a flea. Greece is a flea. If these two fleas continue itching the elephant, they may just get whacked good», συνέχισε ο Λύντον Τζόνσον και είναι σίγουρο πως αν τα συμφέροντα του «ελέφαντα» επιτάσσουν  μια «έκπτωση» στην ελληνική εθνική κυριαρχία, για να μείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση, αυτή θα επιβληθεί χωρίς δεύτερη σκέψη.

Γι'αυτό καλό θα ήταν κάποιοι να μην πανηγυρίζουν πρόωρα «διπλωματικές επιτυχίες», γιατί αρχίζουν και θυμίζουν επικίνδυνα τους χειροκροτητές μιας άλλης κυβέρνησης, οι οποίοι λίγα χρόνια πριν χόρευαν «νικητές» στο Σύνταγμα πριν ακούσουν κι αυτοί με τη σειρά τους (μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό) το «Fuck your referendum» (μτφ. από τα Γερμανικά), από μια άλλη, επίσης εποπτεύουσα κι εξίσου ασυγκίνητη για τα ελληνικά δίκια, μεγάλη δύναμη.

ΥΓ. Το Κυπριακό έληξε με μια εθνική τραγωδία, μάλιστα η Ελλάδα τότε βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση από την Τουρκία. Ας προσέχει ο κ.Μητσοτάκης γιατί το Αιγαίο δεν «κείται μακράν».

Ο Άρης Δημητρακόπουλος είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr

Twitter: @ArisDimitrako

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1202 φορές