Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:01: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 18:20

Σπήλιος Λιβανός: "Η Αρχή μιας Νέας Εποχής"

Το 2019 ήταν έτος πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών. Η ελληνική κοινωνία, μετά από μια δεκαετία κρίσης, επέλεξε να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και εξέλεξε την αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ για μια νέα εποχή.

​Η Κυβέρνηση δεν εξελέγη ανοίγοντας το πουγκί μοιράζοντας χρήματα, με μεγαλοστομίες και παροχολογίες. Αντιθέτως, με στιβαρό και μετρημένο λόγο, παρουσίασε στους πολίτες το πρόγραμμα της για τη χώρα, τον τρόπο εξόδου από το τέλμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η κατάρρευση και η απαξίωση όλων των θεσμών της χώρας ήταν η κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Κυβέρνηση.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, ήρθε η ώρα του πρώτου απολογισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαθέτει πρωτοφανές ρεκόρ αξιοπιστίας. Εφαρμόζει στην πράξη περισσότερα και γρηγορότερα από ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά.

Πρώτον, εφαρμοστήκαν με τόλμη θεσμικές αλλαγές που αποτυπώνουν την ευρύτερη αλλαγή νοοτροπίας. Εφαρμόστηκε καθολικά ο αντικαπνιστικός νόμος. Αποκαταστάθηκε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ενώ καταργήθηκε το άσυλο ανομίας στα Πανεπιστήμια. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας αποτέλεσαν βασικές προτεραιότητες.

Δεύτερον, έγιναν σημαντικές μειώσεις φόρων ανακουφίζοντας την πλειονότητα των πολιτών και δίνοντας ανάσα στην οικονομία. Μειώθηκε ο  ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες, βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων ενώ χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας. Καταργήθηκαν τα capital control και αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του Δ.Ν.Τ.. Με τον αναπτυξιακό νόμο δόθηκαν κίνητρα στις επενδύσεις. Με το φορολογικό μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας  για τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα έως 10.000 €, αυξήθηκε το αφορολόγητο για κάθε παιδί και ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων.

Τρίτον, τέθηκαν οι βάσεις για ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια με τη ψήφιση του σχεδίου Ηρακλής.​

Τέταρτον, η αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και η νομοθέτηση για τη ψήφο των αποδήμων αποτέλεσαν σημαντικές στιγμές της έως τώρα διακυβέρνησης της ΝΔ. Η αναθεώρηση ήταν ένα μεταρρυθμιστικό βήμα προς τα εμπρός, παρά τις δομικές αδυναμίες της, καθώς με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης άφησε εκτός αναθεώρησης κρίσιμα άρθρα. Βασικότερες αλλαγές ήταν η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η αλλαγή στο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών που αποκατέστησε εν μέρει την εικόνα του πολιτικού συστήματος. Με τη ψήφιση του νόμου για τη ψήφο των αποδήμων από 288 βουλευτές η ΝΔ έδειξε στην πράξη την πρόθεσή της για ευρύτερες συναινέσεις και πλέον για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια οι απόδημοι Έλληνες θα ψηφίσουν από το τόπο διαμονής τους.

Σημαίνουν όμως όλα αυτά ότι η δουλειά έχει τελειώσει; Σαφώς και όχι. Το 2020 μας περιμένει περισσότερη δουλειά. Κεντρικοί στόχοι αποτελούν η θωράκιση των θεσμών της δημοκρατίας μας,  η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών προτύπων, η μετατροπή του brain drain σε brain gain, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, στις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.
Στον τομέα της οικονομίας, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το νέο έτος  θα μειωθούν περαιτέρω οι φόροι των επιχειρήσεων, οι ασφαλιστικές εισφορές και το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους, η  Εισφορά Αλληλεγγύης και ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Επιπλέον, με ακλόνητο σύμμαχο την άνοδο της οικονομίας μας θα διεκδικήσουμε τη μείωση των πλεονασμάτων.
Προτεραιότητα όμως αποτελεί και η ανάπτυξη της περιφέρειας. Για αυτό  απαιτείται συλλογική προσπάθεια και συντονισμός μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά, για τον νομό μας, τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε από κοινού, αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια των προηγούμενων ετών για να διακριθούμε σε τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία του αύριο.

Για μια Αιτωλοακαρνανία με δύναμη!

Παράλληλα, το 2020 θα είναι έτος καμπής στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Η προκλητικότητα της Τουρκίας όπως αυτή εκδηλώνεται με την υπογραφή της νομικά άκυρης συμφωνίας με την Λιβύη αλλά και η διαφαινόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην χώρα τον Ιανουάριο του 2020 προβλέπουν ένα θερμό χειμώνα. Η σταθερή όμως εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, η οικοδόμηση των συμμαχιών στις οποίες έχει προβεί, μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, δε,  διασφαλίζουν ότι δεν θα κινδυνεύσει ούτε εκατοστό της πατρίδας μας.

Αν το 2019 ήταν έτος ανάταξης της πατρίδας, το 2020 θα είναι το έτος της προόδου και της ανάπτυξης. Η ΝΔ, η μεγάλη δημοκρατική και λαϊκή παράταξη, τη νέα χρονιά θα κάνει ακόμα περισσότερα για να στηρίξει τους μη προνομιούχους και αδύναμους συμπολίτες μας, να ξαναδώσει στη μεσαία τάξη τη θέση που της αρμόζει και να απελευθερώσει τις δυνάμεις της δημιουργίας, ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει. Με την ελπίδα, την ίδια περίοδο, στα τέλη του 2020, η πατρίδα να είναι αντάξια να γιορτάσει περίλαμπρα τα 200 χρόνια από την ένδοξη επανάσταση του 1821.