Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  2:59: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 10:07

ΗΠΑ και Γερμανία «απογειώνουν» την ελληνική οικονομία - Ηρθε η ώρα για εξοπλισμούς λόγω Τουρκίας - Ερχονται F-35;

γράφει ο Βασίλης Καπούλας

Ωρα για εξοπλισμούς μετά την αβάντα Αμερικανών και Γερμανών στην κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη. Τα τελευταία 24ωρα παρατηρήθηκε "βομβαρδισμός" καλών προθέσεων και δηλώσεων από διεθνή ΜΜΕ που δείχνουν πως  λίγο καιρό η ελληνική οικονομία θα "απογειωθεί".

Αυτό που συμβαίνει με το ομόλογο, μόνο γεωπολιτικά μπορεί να εξηγηθεί. Και ο λόγος είναι πως η Ελλάδα πρέπει να σταθεροποιηθεί, να προβεί σε εξοπλισμούς (φρεγάτες για το Ναυτικό, F-35) ώστε να εξισορροπήσει την γιγάντωση της τουρκικής απειλής.

Αν και όπως το πάνε σε λίγο δεν θα το παίρνει κανένας το ομόλογο μας γιατί δεν θα έχει... απόδοση!

Ισως τελικά μια έκδοση δεκαετούς ομολόγου αποκλειστικά για εξοπλισμούς να αποτελέσει λύση στο κοντινό μέλλον.

-Πρώτον, το ομόλογο "σπάει" το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με το δεκαετές να υποχωρεί πριν λίγο στο 1,53%

Το ράλι στο οποίο επιδίδονται οι κρατικοί τίτλοι αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται, με τον 10ετή και την 5ετία να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα Πέμπτη κατά 3 μονάδες βάσεις και διαμορφώνεται στο 1,53%, σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 0,8%, 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

- Δεύτερον, η Κ.Λαγκάρντ τόνισε χτες πως η Ελλάδα χρειάζεται πλεονάσματα 1,5-2% του ΑΕΠ. Δεν το είπε κάποια τυχαία αλλά η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή», εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε:

«Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

«Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ», επισήμανε.

- Τρίτον, επιβεβαίωσε το θετικό κλίμα η Κομισιόν: «Απογειώθηκε» τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Νέα μεγάλη βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της ευρωζώνης κατέγραψε μικρή βελτίωση και αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στις 108,4 μονάδες, από 105,3 τον Ιούλιο και 101,0 τον Ιούνιο. Ο ESI της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 103,1 μονάδες από 102,7 τον Ιούνιο και ο ESI της ΕΕ υποχώρησε στις 101,4 μονάδες από 102,0, αντίστοιχα.

Στην εκτίναξη του δείκτη της Ελλάδας συνέβαλε η μεγάλη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο λιανεμπόριο (στις 22,6 μονάδες από 13,7 τον Ιούλιο), στον τομέα των υπηρεσιών (στις 28,8 μονάδες από 22,1) και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -8,2 μονάδες από -20,2 τον Ιούλιο). Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία επιδεινώθηκε ελαφρά (στις 0,6 μονάδες από 1,7), ενώ επιδείνωση σημείωσε και η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα (στις -52,3 μονάδες από -48,1).

Η μικρή βελτίωση του ESI της ευρωζώνης προέκυψε από τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σημαντικά στις υπηρεσίες και τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ των καταναλωτών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε πολύ στην Ισπανία (+1,9) και λιγότερο στη Γερμανία (+0,4), ενώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στη Γαλλία (+0,1) και την Ολλανδία (+0,2) και μειώθηκε μόνο στην Ιταλία (-0,9).

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον δείκτη οικονομικού κλίματος συνιστούν την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 12 έτη, σχολίασε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση το μήνα Αύγουστο. Διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 12 ετών. Ο δείκτης παραμένει και τον Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο, υψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο με γρήγορους ρυθμούς ξετυλίγεται».

- Τέταρτον, "σήμα" από την γερμανική Die Welt: "Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη"

«Η Ελλάδα αναδύεται όπως ο φοίνικας από τη στάχτη» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παίρνει ως αφορμή για το άρθρο της την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

«Επί χρόνια μία τέτοια επίσκεψη θα ήταν πρώτο θέμα, όμως αυτήν τη φορά δεν άξιζε ούτε ένα πρωτοσέλιδο. Η χειρότερη περίοδος της κρίσης χρέους έχει περάσει και η ανησυχία για την τύχη της Αθήνας έχει καταλαγιάσει. Και όχι μόνο αυτό, η Ελλάδα έχει στο μεταξύ γίνει η κρυφή αδυναμία των επενδυτών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ως κρίσιμη αφετηρία ανάκτησης της εμπιστοσύνης την κατάργηση των capital controls, από την 1η Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκαν όταν στο απόγειο της κρίσης πανικοβλημένοι Έλληνες έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να τα σώσουν από τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών.

«Από τότε οι επενδυτές σκέπτονταν τρεις φορές στο κεφάλι τους εάν ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα… τώρα όμως αυτό είναι παρελθόν».

Αλλά πώς έγινε εφικτό; «Με την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως φάνηκε από τις αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου». Η Welt τονίζει, επίσης, και το απόθεμα εμπιστοσύνης των αγορών στο μεγάλο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του, όταν έγινε, για μεταρρυθμίσεις με την ψήφιση σειράς νομοθετημάτων, όπως οι 120 δόσεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Ο Μητσοτάκης θέλει να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης από τις ιδιωτικοποιήσεις, ένας τομέας που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ανεκμετάλλευτο», επισημαίνεται.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην επένδυση στο Ελληνικό και φιλοξενούνται δηλώσεις του Νίκολας Ροτ, του ελβετικού τραπεζικού ομίλου REYL, ότι «ο συνολικός όγκος επενδύσεων υπολογίζεται να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ. Η επένδυση σε αυτόν τον πρώτης τάξης χώρο θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και θα αποτελέσει νέα βιτρίνα της Ελλάδας, τόσο για τον τουρισμό όσο και για την οικονομία».

pronews.gr

Διαβάστηκε 1499 φορές