Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:33: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 20:21

“Δεν μπορεί να γίνουν φυλακές στο Αγγελόκαστρο επειδή το θέλει ο Καραγκούνης”

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σύλλογος Αγγελοκαστριτών Αθήνας ζητά να ανακαλέσει στην τάξη τον κ. Καραγκούνη και να αναιρέσει τα λεγόμενά του ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνη με τη δημιουργία των Φυλακών στο Αγγελόκαστρο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης και της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, “φόβος και τρόμος μας έχει κυριεύσει, αφού έχει επανέρθει δυστυχώς, ο κ.Καραγκούνης και με συνέντευξή του τρομοκρατεί τον τόπο μας. Θεωρεί, λέει, προσωπικό του στοίχημα και προσωπικό του στόχο την κατασκευή των φυλακών στο χωριό μας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει πάει στις καλένδες το έργο Φυλακές Αγγελοκάστρου και στο τι θα κάνετε αν γίνεται Κυβέρνηση, απάντησε ότι: «καθόλου δεν έχει πάει στις καλένδες», «για την ΝΔ δεν έχει πάει στις καλένδες», «αυτό πρέπει να γίνει»,«είναι προσωπικό στοίχημα δικό μου», «έχουμε την δυνατότητα να το πιέσουμε», συνδέοντάς σας δε με το θέμα αυτό αναφέρει ότι «και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών και οι υλοποιήσιμες και πραγματοποιήσιμες ιδέες πραγματικά μπορούν να προχωρήσουν οπότε υπό αυτήν την έννοια θα είναι αναγκαιότητα, στον σωφρονιστικό χάρτη της Ελλάδος έχει μπει ως πρώτη προτεραιότητα η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο για την ΝΔ».”

Σε άλλο σημείο της επιστολή του ο Σύλλογος Αγγελοκαστριτών καλεί τον Πρόεδρο τη ΝΔ να μην υποκύψει “στην πίεση που ασκούν 7-8 οικογένειες προκειμένου να πάρουν μετάθεση τα παιδιά τους που είναι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είτε στις Φυλακές του Μαλανδρίνου, είτε του Κορυδαλλού, είτε του Αγίου Στεφάνου, εφόσον όταν διορίστηκαν γνώριζαν τον τόπο εργασίας τους”. Να σημειωθεί επίσης ότι η επιστολή κοινοποιείται και στον Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου Γεώργιο με την παράκληση η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση της έκτασης για τη δημιουργία φυλακών που πάρθηκε το 2013 και να παραχωρηθεί η έκταση αυτή “στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή για την ανάπτυξη Πανεπιστημιακού Campus και σε κάθε περίπτωση την αξιοποίηση της προς όφελος πρώτα των κατοίκων της περιοχής”.

Αναλυτικά:

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ. ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ο τόπος μας, το Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας, είναι ένας ιδιαίτερα Ιστορικός Τόπος. Στους πρόποδες του χωριού μας βρίσκεται η αρχαία πόλη Κωνώπη, η οποία μετονομάστηκε σε Αρσινόη. Πρόκειται για μια σημαντική πόλη, αφού αποτελούσε τα σύνορα με την αρχαία Ακαρνανία και ήταν η μοναδική πόλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας που άλλαξε όνομα και πήρε το όνομα της βασίλισσας της Αιγύπτου Αρσινόης Β΄. Κατά την αρχαιότητα η συγκεκριμένη πόλη προικίστηκε από την βασίλισσα με αξιόλογα έργα, τα οποία οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι μένει να ανακαλύψουν. Προκειμένου να προχωρήσουν οι ανασκαφές, το Δημόσιο έχει ήδη απαλλοτριωμένη έκταση 50 στρεμμάτων. Λόγω, όμως, της οικονομικής κρίσης δεν προχώρησαν οι ανασκαφές και έχουμε απευθυνθεί σε ξένα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα προκειμένου να συνδράμουν και να αξιοποιήσουμε την περιοχή με εκτεταμένες ανασκαφές και δημιουργία ενός μικρού μουσείου. Επίσης, είναι έτοιμος ο φάκελος για να κατατεθεί και στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την παρουσίαση του αρχαιολογικού μας Τοπίου και την συνδρομή του νιδρύματος στις ανασκαφές του τόπου μας. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, πολλά από τα ευρήματα της περιοχής μας βρίσκονται εγκαταλειμμένα λόγω έλλειψης χώρου στο μουσείο Αγρινίου.

Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, σώζεται το βυζαντινό κάστρο, χτισμένο πάνω στις ορατές αρχαίες βάσεις της αρχαίας ακρόπολης, αποτέλεσε για αιώνες σημαντική θέση άμυνας και παρατήρησης των Αιτωλών. Όλη η κοιλάδα του Αχελώου εποπτεύεται από το συγκεκριμένο σημείο και χάρη στην προνομιακή θέση του εξασφαλιζόταν η επικοινωνία με τις απομακρυσμένες οχυρωματικές θέσεις των Αιτωλών (φρυκτώρια) αλλά και των Ακαρνάνων. Σήμερα, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η εκκλησία του αποτελεί τόπο επισκέψεως, αναψυχής και πνευματικής χαλάρωσης των συμπολιτών μας.

Κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο το Αγγελόκαστρο μετονομάστηκε σε Αχελώος. Η πόλη, όχι τυχαία, ήταν έδρα Επισκοπής τουλάχιστον από την εποχή του αυτοκράτορα Λέοντος Στ’ του Σοφού (τέλη 9ου αιώνα). Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Αγγελόκαστρο είχε χρησιμοποιηθεί ως έδρα των ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου, μετά την ίδρυσή του, το 1204. Στο Αγγελόκαστρο, απέναντι από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, σε μια πανέμορφη έκταση γεμάτη ελαιώνες, βρίσκεται χτισμένο το Μοναστήρι του Παντοκράτορος με το Βυζαντινό Καθολικό του. Πρόκειται για ένα Μοναστήρι ευρέως γνωστό, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών από όλη την χώρα.

Το Αγγελόκαστρο έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα μας, αφού δεν είναι λίγοι οι αγωνιστές του που θυσιάστηκαν τόσο στις τρεις Εξόδους του Μεσολογγίου, συμβάλλοντας έτσι στην ελευθερία του Γένους μας, όσο και κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Σε απόσταση αναπνοής από το Αγγελόκαστρο βρίσκεται η Λίμνη του Αγγελοκάστρου, μετονομασθείσα σε Λυσιμαχεία, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 (GR23100013) και χρήζει άμεσα παρεμβάσεων ανάπτυξης και προστασίας.

Από το Αγγελόκαστρο περνά ο ποταμός Δίμηκος, Κύαθος κατά την αρχαιότητα. Ο Δίμηκος αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό υδραυλικό σύστημα της χώρας μας, καθώς συνδέει την μεγαλύτερη Λίμνη της χώρας, την Τριχωνίδα, με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω της Λίμνης Λυσιμαχείας και τον ποταμό Αχελώο. Στην αρχαιότητα δε, αποτελούσε πλωτό διάδρομο προς το Ιόνιο πέλαγος μέσω του Αχελώου. Ο Δίμηκος ποταμός μαζί με την Λίμνη Λυσιμαχεία, υπήρξαν από τα καλύτερα διβάρια της χώρας μας και τούτο αποδεικνύεται από τις εξαγωγές χελιών στη γειτονική Ιταλία έως το 1980 και τις μισθώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Δυστυχώς στις μέρες μας ο πλούτος αυτός είναι ανεκμετάλλευτος. Σήμερα, ο Δίμηκος ανήκει στην Περιφερειακή Περιοχή του Εθνικού Πάρκου “Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου” και προστατεύεται από ειδική Νομοθεσία.

Στις μέρες μας ο ποταμός Δίμηκος φιλοξενεί ελαφριά σκάφη. Εντούτοις, έχουμε υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ανάπτυξή του και την ήπια τουριστική αξιοποίησή του, μαζί με τη Λίμνη Λυσιμαχεία. Ευελπιστούμε ότι ο νέος Περιφερειάρχης, κ. Φαρμάκης Νεκτάριος, θα ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημά μας, στην υλοποίηση του οποίου θα συνδράμουμε μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών. Σκοπός μας είναι να αναπτυχθεί η ποτάμια διαδρομή Λίμνη Λυσιμαχεία – Ποταμός Δίμηκος, αφού πρόκειται για μια περιοχή μοναδικού
φυσικού κάλους και ταυτόχρονα αποτελεί μοναδικό «τουριστικό προϊόν» για την Ελλάδα, αφού ο ποταμός Δίμηκος διασφαλίζει τη σύνδεση της θάλασσας (Ιόνιο Πέλαγος -εκβολές Αχελώου) με την ενδοχώρα, μέσω φυσικών καναλιών και λιμνών. Ο επισκέπτης, στο διάβα της μοναδικής αυτής ποτάμιας διαδρομής, θα συναντήσει αρχαίες πόλεις, αρχαία θέατρα, Βυζαντινά Μοναστήρια και εξωκκλήσια, Βυζαντινά Κάστρα, Ιαματικές πηγές και πλήθος άλλων αξιοσημείωτων στοιχείων της περιοχής μας. Ταυτόχρονα, μπορεί να αξιοποιηθεί, η ήδη, απαλλοτριωμένη έκταση άνω των 150 στρεμμάτων και να δημιουργηθεί στο Αγγελόκαστρο μια μικρή ποτάμια Μαρίνα για μικρά εκδρομικά σκάφη, καθώς και κάποιες απαραίτητες, μη δαπανηρές, εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. κανό). Επιπλέον, στο Αγγελόκαστρο βρίσκεται και η παλιά Σιδηροδρομική γραμμή του Χαρίλαου Τρικούπη «Αγγελόκαστρο – Κρυονέρι», που μετά τον εκσυγχρονισμό της, εξακολουθεί να διατηρείται καινούργια αλλά εγκαταλελειμμένη. Η συγκεκριμένη γραμμή, σε συνεργασία με την εταιρεία Διαχείρισης Σιδηροδρόμων, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ένα επιπλέον τουριστικό προϊόν της περιοχής, λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξή της, μέσω ενός ρεαλιστικού, εβδομαδιαίου, τουριστικής φύσης, δρομολόγιου, από το Αγγελόκαστρο έως το Κρυονέρι (βλέπετε οδοντωτός Καλαβρύτων, τρένο Πηλίου και άλλα τουριστικά τρένα). Για το σκοπό αυτό είμαστε στη φάση μελέτης βιωσιμότητας (business plan).

Σήμερα το Αγγελόκαστρο διαθέτει δικό του Κόμβο στην Ιόνια Οδό και μέσω των στοχευμένων παρεμβάσεων του Συλλόγου μας, έχει ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί στο χωριό μας, με σκοπό την ανάπτυξη του Αγγελοκάστρου αλλά και της γύρω περιοχής, αφού απέχει μόλις 1 χλμ. από τον άξονα.

Δυστυχώς, όμως, κ. Πρόεδρε,

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Δικηγόρος στο επάγγελμα, δεν είδε τίποτα από όλα αυτά τα εργαλεία ανάπτυξης και τα ποιοτικά διαφοροποιά στοιχεία marketing της περιοχή μας, δεν είδε τις Συνθήκες που προστατεύουν την περιοχή μας και αν και βουλευτής από το 2009, δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση στο Κοινοβούλιο για την ανάπτυξη της περιοχής μας , ούτε έχει λάβει την παραμικρή πρωτοβουλία προς όφελός της. Αντιθέτως, πιεζόμενος μάλλον, υιοθέτησε την εξωπραγματική ιδέα της δημιουργίας Φυλακών στο χωριό μας, σε έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ιστορία, τη Φύση, τον Πολιτισμό, την Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βασισμένων στη Μεσογειακή Διατροφή. Μία γη υψηλής παραγωγικότητας, μεγέθους 400 στρεμμάτων, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη τροφίμων εξαιτίας της μείωσης της καλλιεργητικής Γης. Τη στιγμή που η συγκεκριμένη Γη αξιοποιείται από Τοπικούς Παραγωγούς και μπορεί να αξιοποιηθεί περεταίρω, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους τους μέσω της παραγωγής Τροφίμων. Μία Γη στην οποία πλησίον της οι κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια, δημιουργώντας σύγχρονα Κτήματα Εσπεριδοειδών και Ελιών, που εξάγονται στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης φέρνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στον Τόπο μας. Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει αλλού άγονη Γη για την εγκατάσταση Φυλακών, που δεν θα επηρέαζε κανέναν.

Για το σκοπό αυτό την περίοδο που ήταν αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποσπαστεί η συγκατάθεση των κατοίκων για τη δημιουργία φυλακών, «κάποιοι» επικοινώνησαν στους κατοίκους μας κάτι που είναι εντελώς ψευδές και ανυπόστατο: «Ότι δήθεν θα πιάσουν δουλειά οι Αγγελοκαστρίτες και τα παιδιά τους στις Φυλακές», δηλαδή προσωπικά ρουσφέτια, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού σύμφωνα με την Κείμενη Νομοθεσία οι προσλήψεις γίνονται αυστηρά μέσω του ΑΣΕΠ και δεν υπάρχει καν το κριτήριο της εντοπιότητας, αφού η εντοπιότητα έχει καταργηθεί για Δήμους άνω των 10.000, ο δε Δήμος στον οποίο ανήκουμε (Αγρινίου) έχει 94.181 κατοίκους. Επίσης, «κάποιοι» επικοινώνησαν ένα ακόμη μεγάλο ψέμα, ότι «δήθεν οι Αγγελοκαστρίτες θα πουλούν τα πορτοκάλια τους, τις ελιές και τα αγροτικά τους προϊόντα στις Φυλακές». Γνωρίζουμε, όμως, όλοι ότι οι προμήθειές των Σωφρονιστικών καταστημάτων περνούν με Νόμιμες διαδικασίες μέσα από διαγωνισμούς και δικαίωμα υποβολής προσφορών έχουν όλες οι επιχειρήσεις – παραγωγοί της χώρας μας, από τον Έβρο έως την Κρήτη. Επιπλέον, επικοινώνησαν «κάποιοι» ψευδώς πως θα γίνουν δρόμοι για την εξυπηρέτηση των φυλακών και έτσι θα εξυπηρετούνται και οι αγρότες, αλλά, ευτυχώς, οι Αγγελοκαστρίτες δεν ξεγελιούνται, αφού στο παρελθόν παραχώρησαν ξανά συγκατάθεση για το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Αγρινίου και ακόμη δεν έχει γίνει κανένας δρόμος, όπως είχαν υποσχεθεί, τη στιγμή που όλα τα απόβλητα του Δήμου έρχονται στο Αγγελόκαστρο, τα απόβλητα του Αγγελοκάστρου δεν επεξεργάζονται από το Βιολογικό Καθαρισμό, παρόλο που ο Βιολογικός εγκαταστάθηκε σε Γη της περιοχής Αγγελοκάστρου.

Εξάλλου, κ. Πρόεδρε, λόγω της ανικανότητας κάποιων να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα το «Φιλόδημος» και τη δράση «Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» που προκηρύχθηκε και αφορά μεταξύ άλλων τη βελτίωση των υφιστάμενων οδών, βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών αυτών, δεν θα εγκαταστήσουμε Φυλακές προκειμένου να γίνει άσφαλτος. Ακόμη κι ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου , όπως ο ίδιος αρχικά δήλωσε, ήταν επιφυλακτικός, αλλά έπειτα θεώρησε ότι «έτσι θα δοθεί ρεύμα, νερό και οδικό δίκτυο στον κάμπο του Αγγελοκάστρου». Λόγω την ανικανότητας κάποιων, μόνο με το χτίσιμο φυλακών θα δοθεί ρεύμα, νερό και οδικό δίκτυο στον κάμπο του Αγγελοκάστρου;

Εντούτοις, με όλα αυτά τα ψευδή και τα ανυπόστατα επιχειρήματα, κατάφεραν το 2013, χωρίς να γίνει Γενική συνέλευση των κατοίκων, χωρίς να γίνει διαβούλευση, χωρίς καν ανοιχτό Τοπικό Συμβούλιο με Πρακτικά, να αποσπάσουν την συγκατάθεση του πρώην προέδρου της Τοπικής Ενότητας Αγγελοκάστρου, ο οποίος δήλωσε, όπως περιγράφεται ακόμη και σήμερα στο site του κ. Καραγκούνη αλλά και στο βίντεο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου: «Ότι ρώτησε τους παλιούς Δημάρχους και παράγοντες οι οποίοι συμφωνούν με τη δημιουργία των φυλακών». Δεν το συζήτησε ανοιχτά Δημόσια και παρουσία όλων γιατί όπως είπε «αν μαζευτούμε όλοι θα είχαν αντιδράσεις ακόμη και μία και δύο αντιδράσεις μπορεί να χάλαγε όλη αυτή η υπόθεση» των φυλακών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Όλα έγιναν το 2013, με τη συγκατάθεση του τότε Δημάρχου, προερχόμενου από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ κ. Μοσχολιού Παύλου, τη στιγμή που οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, προερχόμενοι από την Νέα Δημοκρατία και ο επικεφαλής Σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας είχαν σοβαρές επιφυλάξεις και υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και δεν ψήφισαν υπέρ των φυλακών στο συγκεκριμένο σημείο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Όπως περιγράφεται δραματικά και στην υπ. αριθμ 182/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τότε Δήμαρχος αναφέρθηκε:

«Στις συντονισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη και το Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου για την κατασκευή του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού Καταστήματος». Σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν υπέρ της κατασκευής των φυλακών, όμως αυτό δεν πτόησε τον κ. Καραγκούνη. Πού ακούστηκε, κ. Πρόεδρε, να αποφασίζουν για το μέλλον του Τόπου μας οι πρώην Δήμαρχοι, τους οποίους ο κόσμος έπαυσε μέσω της ψήφου του; Πού ακούστηκε να κουβεντιάζεται ένα τόσο σοβαρό θέμα σιγανά και όχι Δημόσια ώστε να μην ακουστεί και «χαλάσει η δουλειά»; Πού ακούστηκε να αποφασίζουν για το μέλλον του Τόπου οι «παράγοντες» και ποιοι είναι αυτοί; Μήπως είναι εργολάβοι; Είναι παντελώς παράνομη η διαδικασία αυτή χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους μας, χωρίς τη Γενική Συνέλευση του τόπου μας. Αντιλαμβάνεστε, βεβαίως, γιατί ειπωθήκαν τα ψέματα αυτά και ότι το Αγγελόκαστρο κανένα όφελος δεν θα έχει από τη δημιουργία των Φυλακών, αντιθέτως θα καταστραφεί οριστικά και θα συνδεθεί με τα μελανότερα χρώματα. Θα απειληθεί η ήρεμη διαβίωση των κατοίκων της περιοχής μας.

Το 2015, η Κυβέρνηση Σύριζα – Ανέλ, πάγωσε τη δημιουργία φυλακών στο Αγγελόκαστρο και μάλιστα το γεγονός ότι ο Βουλευτής κ. Καραγκούνης Κωνσταντίνος πρωτοστάτησε στο σχεδιασμό για τη δημιουργία των φυλακών, εν αγνοία των κατοίκων μας, αποτέλεσε πεδίο για σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση από τα στελέχη και τους βουλευτές του Σύριζα. Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, υπήρξε οξύς στην αναφορά του, όταν θύμισε πως την περίοδο του “Σχεδίου Αθηνά” που έφευγαν τα τμήματα από την Αιτωλοακαρνανία, η αντιπρόταση ήταν από τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή της ΝΔ κ. Καραγκούνη η δημιουργία φυλακών στο Αγγελόκαστρο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Η Νέα Δημοκρατία επικρίθηκε για αυτήν της την απόφαση το 2015 από τους πολίτες. Σήμερα οι Αγγελοκαστρίτες γνωρίζουν την αλήθεια, γνωρίζουν πως κανένα όφελος δεν θα προσφέρει στον τόπο η δημιουργία Φυλακών. Κι όσοι έπεσαν θύματα της έντεχνης υποσχεσιολογίας, γνωρίζουν πια ότι η επάνδρωση των φυλακών θα πραγματοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ χωρίς το κριτήριο της εντοπιότητας, μα κι αν υπήρχε εντοπιότητα θα την είχαν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου 94.181 άνθρωποι κι όχι μόνο οι Αγγελοκαστρίτες . Γνωρίζουν, επίσης, πως η πίεση ασκήθηκε ώστε να επιστρέψουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες σωφρονιστικοί υπάλληλοι κοντά στα σπίτια τους και να αυξηθούν οι δουλειές των τοπικών γραφείων του Αγρινίου. Γνωρίζουν πια ότι οι προμήθειες ενός δημόσιου οργανισμού γίνονται ύστερα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς και όχι με ρουσφέτια. Γνωρίζουν πως όλη η διαδικασία εξασφάλισης θετικής ψήφου από το Τοπικό Συμβούλιο ήταν παράνομη.

Κύριε Πρόεδρε, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή και δεν θα παρεμβαίναμε, αλλά δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια και εκεί που όλοι πίστευαν πως η Νέα Δημοκρατία έχει αναθεωρήσει την άποψή της για τις Φυλακές Αγγελοκάστρου, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης και της πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία , φόβος και τρόμος μας έχει κυριεύσει, αφού έχει επανέρθει δυστυχώς, ο κ.Καραγκούνης και με συνέντευξή του τρομοκρατεί τον τόπο μας

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Θεωρεί, λέει, προσωπικό του στοίχημα και προσωπικό του στόχο την κατασκευή των φυλακών στο χωριό μας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει πάει στις καλένδες το έργο Φυλακές Αγγελοκάστρου και στο τι θα κάνετε αν γίνεται Κυβέρνηση , απάντησε ότι: «καθόλου δεν έχει πάει στις καλένδες», «για την ΝΔ δεν έχει πάει στις καλένδες» ,«αυτό πρέπει να γίνει»,« είναι προσωπικό στοίχημα δικό μου» , «έχουμε την δυνατότητα να το πιέσουμε», συνδέοντάς σας δε με το θέμα αυτό αναφέρει ότι «και ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών και οι υλοποιήσιμες και πραγματοποιήσιμες ιδέες πραγματικά μπορούν να προχωρήσουν οπότε υπό αυτήν την έννοια θα είναι αναγκαιότητα , στον σωφρονιστικό χάρτη της Ελλάδος έχει μπει ως πρώτη προτεραιότητα η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο για την ΝΔ». Ακόμη και στην προσωπική του σελίδα σε εμβληματική θέση , προβάλει μέχρι σήμερα το επίτευγμα του ως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης για την απόφαση κατασκευής φυλακών στο Αγγελοκάστρο, ως προσωπικό του έργο και μάλιστα με την απόλυτη συγκατάθεση της Νέας Δημοκρατίας αφού είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Δικαιοσύνης. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε πως ουδεμία σχέση έχει η προσωπική του άποψη με τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος και το όραμά σας. Είναι όμως εύλογο να θεωρήσει κάποιος πως εκφράζει επίσημα την ΝΔ, αφού όπως αναφέρει στη σελίδα του «Από το Νοέμβριο του 2016, είναι μέλος της σκιώδους κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης.» .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από την όλη συμπεριφορά του, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι ο κ. Καραγκούνης έχει προεξοφλήσει τι θα γίνει με τις Φυλακές Αγγελοκάστρου αν εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας την αγάπη σας για τη χώρα μας, γνωρίζοντας πως είστε άνθρωπος νοήμων, άνθρωπος της αγοράς και όχι των ρουσφετιών, σεβόμενος την Ιστορία του Τόπου μας, παρακαλούμε να δεσμευτείτε απέναντι στους κατοίκους μας και να ανακαλέσετε στην τάξη τον κ. Καραγκούνη που είναι όπως δηλώνει αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, να αναιρέσετε τα λεγόμενά του ότι η Νέα Δημοκρατία στην οποία εσείς προσωπικά ηγείστε είναι σύμφωνη με τη δημιουργία των Φυλακών στο συγκεκριμένο τόπο. Σε έναν τόπο υψηλής παραγωγικότητας, που μπορεί να διατεθεί για πραγματικούς σκοπούς ανάπτυξης, όπως στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Campus σύγχρονων καλλιεργειών και νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων για την, υπό ίδρυση, Γεωπονική Σχολή, κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Αιτωλοακαρνανία, ωφελώντας τα νέα παιδιά του τόπου μας, προκειμένου να παραμένουν και να παράγουν στον τόπο τους.

Κύριε Πρόεδρε, μην απαξιώσετε την περιοχή μας συνδέοντας το όνομά της με τις Φυλακές, ένα όνομα με Ιστορία αιώνων. Μην βάλετε σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων μας. Μην συγκαταθέσετε στην πίεση που ασκούν 7-8 οικογένειες προκειμένου να πάρουν μετάθεση τα παιδιά τους που είναι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είτε στις Φυλακές του Μαλανδρίνου, είτε του Κορυδαλλού, είτε του Αγίου Στεφάνου, εφόσον όταν διορίστηκαν γνώριζαν τον τόπο εργασίας τους. Μην συγκαταθέσετε στην πίεση που ασκούν «κάποιοι» προκειμένου να βρουν νέους φυλακισμένους πελάτες στις Φυλακές. Μην απαξιώσετε τη γνώμη των κατοίκων του Αγγελοκάστρου που δεν επιθυμούν φυλακές δίπλα τους, αφού εάν χτιστούν, θα αμαυρώσουν για πάντα τον τόπο τους. Μην στερήσετε από την αγορά την παραγωγή ποιοτικών Τροφίμων που μπορεί να καλλιεργηθούν σε 400 στρέμματα. Η παρουσία και η λειτουργία των Φυλακών θα υποβαθμίσει την Κοινότητα, γεγονός που έχει αποδείξει η πραγματικότητα, οι διεθνείς μελέτες, η διεθνής βιβλιογραφία, η στατιστική, η κοινή πείρα και λογική. Μην επιτρέψετε να τσιμεντοποιηθεί η Γη μας, οι εύφορες πεδιάδες μας που παρέχουν τεράστιες καλλιεργητικές δυνατότητες. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ύπαρξης μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος φυλακών έξω από την πόρτα μας θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία, ο Δήμος Αγρινίου αλλά και οι άλλοι Δήμοι, διαθέτουν άγονη Γη, μεγάλης και ικανής έκτασης για Φυλακές, όπως πλησίον των παλιών σφαγίων Αγρινίου ή στο ορεινό τμήμα της περιοχής της Λεπενούς, η οποία δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο, δεν βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικές περιοχές, δεν ανήκει σε τμήματα της Συνθήκης Ramsar και Natura, δεν βρίσκεται πλησίον του Εθνικού Πάρκου, όπως η Γη του Αγγελοκάστρου, είναι, δε, μακριά από οικισμούς και κανέναν δεν πρόκειται να ενοχλήσει. Ο κ. Καραγκούνης, λοιπόν, ωςαναπληρωτής Τομεάρχης θα πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοιες περιοχές για την ίδρυση Φυλακών.
Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι και αποφασισμένοι, εάν το, εν λόγω, «έγκλημα» προχωρήσει, ακόμη και σε επίπεδο σχεδιασμού, να προσφύγουμε στα αρμόδια Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας, στους Θεσμούς και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, έως ότου δικαιωθούμε. Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση Φυλακών στον Ιστορικό τόπο του Αγγελοκάστρου, με κάθε μέσο, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει την παραμονή μας εντός του οικοπέδου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν ο κ. Καραγκούνης «νοιάζεται» τόσο πολύ για τον Τόπο μας και την «ανάπτυξή του», όπως λέει, τον καλούμε σε συνάντηση προκειμένου να του καταθέσουμε τις προτάσεις μας και το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Τόπου μας, που είναι προϊόν Δημοκρατικών διαδικασιών, επιστημονικής τεκμηριωμένης δουλειάς και ρεαλιστικών στόχων. Ένα ρεαλιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης, που δεν συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία φυλακών στον Τόπο μας, ούτε ψευδείς υποσχέσεις και νοοτροπίες του ’80 για δήθεν διορισμούς και ρουσφέτια μεταθέσεων για λίγους. Ένα Σχέδιο Ανάπτυξης που δεν αποτελεί προϊόν πίεσης ενός συγκεκριμένου κλάδου επαγγελματιών. Αντιθέτως, συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων και του ιδιωτικού Τομέα, με ιδιωτικά Κεφάλαια και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Κύριε Πρόεδρε, ευελπιστούμε στην προσοχή και την ευαισθησία σας και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Η παρούσα επιστολή – Διαμαρτυρία κοινοποιείται και στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου Γεώργιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου με παράκληση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για:
Α) Την ακύρωση της υπ. αριθμ 182/2013 απόφασης του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου κ. Μοσχολιού.
Β) Την παραχώρηση της παραπάνω έκτασης στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή για την ανάπτυξη Πανεπιστημιακού Campus και σε κάθε περίπτωση την αξιοποίηση της προς όφελος πρώτα των κατοίκων της περιοχής.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ του Συλλόγου Αγγελοκαστριτών

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2317 φορές